Втікача-фігуранта «газової справи» оголошено у розшук

Рішення судді Солом’янського райсуду Києва про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту замість тримання під вартою створило передумови для втечі одного з фігурантів так званої «газової справи» — екс-директора ТОВ «Надра Геоцентр» та екс-виконавчого директора ТОВ «Карпатнадраінвест» Сергія Свіченка. 16 лютого 2017 року його оголошено у розшук, до Державної прикордонної служби скеровано відповідну інформацію.

Цей випадок вкотре доводить необхідність якнайшвидшого створення Спеціалізованого антикорупційного суду за принципом професійності, відкритості та прозорості.

У відповідь на численні публікації у ЗМІ наводимо хронологію подій.

Сергія Свіченка детективи НАБУ затримали 28 червня 2016 року при спробі перетину кордону з Росією за підозрою у скоєнні злочину, кваліфікованого ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 205 Кримінального кодексу України.

1 липня 2016 року до Солом’янського районного суду столиці скеровано подання про обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Однак, незважаючи на той факт, що Сергій Свіченко вже намагався залишити територію України, суддя Калініченко О.Б. (29.09.2016 звільнена з посади за рішенням Верховної Ради України) ухвалила рішення про обрання йому запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 5 млн грн з обов’язком носити електронний засіб контролю та не покидати постійне місце проживання.

Сергій Свіченко на депозитний рахунок суду визначений розмір застави не вніс, тому до Солом’янського районного суду скеровано клопотання НАБУ і САП про зміну запобіжного заходу на тримання його під вартою. За результатами його розгляду слідчим суддею Бобровником О.В. відмовлено у триманні підозрюваного під вартою та винесено ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з обов’язком носити електронний засіб контролю.

З огляду на той факт, що, відповідно до ч. 6 ст. 181 Кримінального процесуального кодексу України, сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців, а обрати до особи два запобіжних заходи одразу неможливо, необхідно було дочекатись закінчення строку домашнього арешту, щоб клопотати про інший запобіжний захід.

8 лютого 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП спрямували до суду клопотання про обрання та застосування запобіжного заходу у вигляді застави розміром 50 млн грн з обов’язком носити електронний засіб контролю. Наступного дня слідчим суддею обрано запобіжний захід у вигляді застави розміром 20 млн грн з обов’язком носити електронний засіб контролю з моменту внесення застави.

Заставу, яку мали внести впродовж п’яти днів, не внесли. Водночас Національна Поліція повідомила, що не має в наявності засобів контролю.

Згідно з показами дружини Сергія Свіченка, 10 лютого він покинув місце постійного проживання. Наразі його місцезнаходження невідоме, зв’язок із ним відсутній.

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *