За антиукраїнськими акціями в Польщі стоїть Кремль — аналіз викритого листування

Останні кілька місяців стосунки України і Польщі несподівано почали псуватися. У Польщі вже пройшло кілька антиукраїнських акцій, деякі польські політики знову заговорили про “Волинську різню” й почали вимагати від України перегляду своєї історії. Водночас в Україні хтось почав руйнувати польські пам’ятники. Здавалося б, непрості питання українсько-польської історії вже давно обговорили на двосторонньому рівні, але хтось знову почав ворушити старе. Водночас в погіршенні відносин між двома країнами не зацікавлена ні Україна, ні Польща. Хто ж стоїть за останніми подіями?

Завдяки роботі українських хактивістів «Кіберхунти» і «Українського Кіберальянсу» (UCA) волонтерам InformNapalm потрапив до рук дамп пошти одного з сірих кардиналів російської зовнішньої політики у Європі.

  • файли з жорсткого диску — посилання
  • дамп поштової скриньки alvarus@list.ru — посилання
  • привіт від UCA на сторінці Усовського — посилання
  • відеофакт зламу пошти і сторінки фейсбуку — посилання
  • аудіозапис розмови з поплічником — ссылка

Отже, знайомтеся: громадянин Білорусі Олександр Усовський, народився 09.04.1968, прописаний за адресою проспект Миру, будинок 2, кв. 66, 225215, Бєлоозерськ, Республіка Білорусь. Українські читачі можуть пам’ятати його як палкого шанувальника «російського світу»,  історика, письменника і публіциста, який часто публікувався на сайті проекту Віктора Медведчука «Український вибір». Українські хакери отримали доступ до його комп’ютера і впродовж кількох місяців контролювали все його листування:

Останнім часом Усовський активно взявся за організацію антиукраїнських акцій у Польщі та інших країнах Східної Європи. Реалізовувати ці проекти йому допомагає його офіційне прикриття — фіктивна недержавна організація «Східноєвропейська культурна ініціатива» (Východoeurópska kultúrna iniciatíva), яка була зареєстрована у столиці Словаччини у кінці 2013 року за адресою: Hurbanovo námestie 1, 811 03.

З перших днів існування організації Усовський починає шукати джерела фінансування. Не гребує любитель російського світу навіть запитами про гроші до структур ЄС:

З середини 2014 року організація Усовського починає співпрацювати з Інститутом країн СНД, яким керує депутат Державної Думи Затулін (партія «Єдина Росія»):

Першою ідеєю Усовського було створення громадської організації для роботи в інформаційному просторі «Вишеградської групи» (Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина) і просування ідеї російського світу у Східній Європі. Прогнозований бюджет проекту — 42 тисячі євро на місяць.

У Затуліна з цікавістю поставилися до такого організатора і взяли в розробку його ідеї. Усовський починає вивчати простір Східної Європи і пише для Затуліна аналітичні записки:

Навіть на російському телебаченні він почав з’являтися як експерт по Польщі:

Поступово він завів зв’язки серед проросійських організацій у Східній Європі і його пропозиції щодо співпраці стали чіткішими, зросли й суми для проектів (лист, очевидно, адресований Ігорю Сергійовичу Шишкіну, заступнику Затуліна):

«Ігор Сергійович, здрастуйте!

Вчора мої хлопці з OWP (Obóz Wielkiej Polski) провели переговори з керівниками PSL (Polskie Stronnictwo Ludowe, парламентська партія, що традиційно проходить в Сейм, сьогодні має там 28 депутатів і 2 сенатори) — і дійшли до взаємовигідного консенсусу. PSL готова внести у свої виборчі списки по всіх 42 виборчих округах кандидатів від OWP (або, що куди краще, від новоствореної правоцентристської партії (попередня назва — Nadzieja dla Polski) і гарантувати проходження в Сейм п’ятьох наших кандидатів (можливо, і більше, але п’ять — це стопроцентно) — що дасть змогу створити у польському Сеймі проросійську групу депутатів (OWP — організація, яка восени минулого року організувала 12 мітингів у Польщі на підтримку Новоросії і проти київської хунти). Ще раз повторю — в ПОЛЬСЬКОМУ Сеймі ПРОРОСІЙСЬКУ групу депутатів. Такого не було ще жодного разу з часу поразки ПОРП на парламентських виборах 1989 року і краху ПНР!
Всю цю роботу можна провести під прапором Інституту країн СНД і під особистим керівництвом тов. Затуліна.
Потрібна сума для цього — 285 тисяч євро. Вирішити треба ШВИДКО»

Поступово Усовський почав спілкуватися з представниками ультранаціоналістичних організацій, євроскептиками, правими і лівими радикалами.

Ось він розповідає представнику польських націоналістів Dawid Berezicki (OWP, Obóz Wielkiej Polski, Табір Великої Польщі) про проблеми, пов’язані з виборами в Росії — поки не буде обрана нова Дума, всі ідеї заморожені:

Вибори в Держдуму (визнана нелегітимною) пройшли 18 вересні 2016 року, визначилися куратори за конкретними напрямками і почалася робота на всіх фронтах. Зверніть увагу, що саме після виборів до Держдуми раптом почали псуватися відносини України і Польщі, проходять численні антиукраїнські акції в Польщі, а в Україні хтось раптом почав руйнувати польські пам’ятники. Збіг? Не думаю…

Після обрання Затуліна в Держдуму Усовський надсилає йому черговий проект. Цього разу йдеться про спробу розсварити українців і поляків руками польських націоналістів. Для цього планують створити Дискусійний клуб «Polonia Vita», який залучить до своєї роботи парламентські партії Kukiz’15 і PSL:

«3. У ході дискусії ми напрацьовуємо єдині принципи щодо української ситуації – у яких декларуємо своє абсолютне несприйняття чинної київської влади і відмову від будь-якої співпраці з режимом, який асоціює себе з ОУН-УПА,  і визначаємо способи й методи боротьби з нею, всі некримінальні способи протидії.

  • Сформульований modus operandi (відмова від здавання житла, прийому на роботу та будь-яких інших видів допомоги українським біженцям, поміченим у поклонінні «героям УПА», а також особам, які брали участь в АТО, скакали на Майдані і публічно демонстрували лояльність київській хунті в соціальних мережах, а також відмову від підтримки будь-яких видів допомоги теперішній українській державі) у ставленні до теперішньої української влади ми оголошуємо в спеціальній Декларації – яку публікуємо у всіх націоналістичних медіа, як традиційних, так і електронних.
  • З моменту публікації згаданої вище Декларації теперішня влада на Україні стає для всіх польських націоналістів незаконною, а всі польські офіційні особи, які наважаться її підтримати – будуть піддані громадському остракізму і всім законним методам бойкоту. «Нічого спільного з антипольським режимом в Києві!» — стане головним гаслом кожного польського націоналіста.
  • Опозиційні сили у Сеймі (Рух Кукіз*15 і PSL) вийдуть з ініціативою заморожування дипломатичних стосунків з Україною до того часу, поки Порошенко чи його змінник публічно не покаються за злочини УПА на Волині, не попросять вибачення у польського народу за вбивства ні в чому не винних людей і не оголосять ОУН і УПА на Волині злочинними організаціями – заборонивши будь-яку їхню героїзацію.
  • У всіх українців, які перебувають у Польщі, візьмуть підписку про те, що названий громадянин України цілковито поділяє біль і гіркоту польського народу за його жертвами на Волині, а також про те, що цей громадянин вважає ОУН-УПА злочинними організаціями, винними в загибелі ста тисяч ні в чому не винних мирних польських громадян. Без такої підписки жоден український громадянин не може бути прийнятий на роботу в Польщі – так само жоден українець не може просити в Польщі притулку»
  • У наступних листах було наведено навіть текст майбутньої підписки для українців:

    «Організувавши Дискусійний клуб польських націоналістів, на його пленарних засіданнях треба прийняти єдиний документ – Декларацію з українського питання. У якому чітко й недвозначно оголосити, що прихисток і роботу в Польщі може отримати тільки той українець, який з повагою ставиться до польських звичаїв, шанує польські традиції і дотримується польських законів. Звучати це буде так: «Українець, який претендує на прихильність і добре ставлення польського народу, на те, щоб ми, поляки, розділили з ним їжу і прихисток, – зобов’язується письмово засвідчити свою згоду з тим, що ОУН-УПА були злочинними організаціями – воєнними злочинцями. Тільки після підписання такого документа українець може отримати роботу в Польщі».

    Текст такої підписки матиме такий вигляд: «Я, громадянин України ім’я прізвище по батькові рік народження реєстрація вважаю, що Організація Українських Націоналістів і Українська Повстанська Армія злочинні організації, організована ними Волинська різня – геноцид польського народу, а вбивці польських жінок, дітей і літніх людей – воєнні злочинці. Підпис, дата».

    Фантазія російських кураторів мало чим відрізняється від ідеологів фашизму, але ідеї Усовського сподобалися Затуліну — на їхній спільній зустрічі обговорили деталі подальшої співпраці, і Усовський дякує за оплату «відрядних».

    Ціна питання для старту проекту — 30 тисяч євро.

    Уже в лютому цей проект набув чіткіших рис, визначено терміни. Після спілкування з польською стороною 1 лютого Усовський надсилає росіянам такий кошторис для старту проекту:

    «1. Установча конференція — 5.000 євро.
    2. Інформаційне забезпечення роботи Дискусійного клубу поза пленарними засіданнями — 8.000 євро.
    3. Три пленарних засідання — 39.500 євро.
    4. Урочисте підписання Декларації в Ченстохові — 21.620 євро.

    Всього потрібно 74.120 євро (5.335.000 рублів)

    Гонорар керівника проекту – 500.000 рублів.

    Всього 5.835.000 рублів.

    Термін виконання – 7 тижнів»

    Але паралельно з великими проектами по всій Польщі походять і маленькі акції, на які теж потрібні гроші. Звичайні мітинги, проросійські акції з участю польських націоналістичних організацій OWP KORWIN обходяться всього в пару тисяч євро:

    «Евгенович, ще дещо для Ігоря Сергійовича.
    На 5 березня мої хлопці з OWP разом з KORWIN планують провести мітинг проти української агресії на Донбасі:
    Zarejestrowałem manifestację na 5-go marca w porozumieniu z Lili Mosschethovą (це помічниця Корвіна-Мікке) a spotkamy się w najbliższą sobotę aby omówić ostatecznie wszelkie szczegóły akci.
    Крім цього, у них заплановано подати сповіщення у варшавську мерію на мітинги 11-го (марш пам’яті жертв Волинської різні) і 18 березня (Російський Крим!).
    Було б з біса добре (для підтримання в них бойового духу й завзяття) трохи їх підтримати фінансово (на атрибутику — прапори, транспаранти, листівки, звукопідсилювальна апаратура, бутерброди учасникам, чай і вода). На все про все треба приблизно 3.5-4 тисячі євро.
    Приєднай це прохання до попереднього — про 600 євро на завірений переклад експертизи Молокова»

    Робота з депутатами в кулуарах польського Сейму коштує трохи дорожче:

    «Є реальна ймовірність протягнути в Сейм закон про підписання всіма українцями, які прибувають в Польщу, анафеми на адресу ОУН-УПА. Ришард Чарнецький (заступник голови Європарламенту, євродепутат від PiS) у розмові з Анджеєм Романчуком, головою Російської культурної громади у Білостоці, сказав, що керівництво Сейму серйозно вважає, що наступним кроком опозиції (KOD і Nowoczesna Ришарда Петру) буде наймання українських гастарбайтерів для вуличних протестів, бо поляки не хочуть під цю справу підписуватися, в основному об’єкт вербування — безробітні, а вони на роль вуличної «піхоти» не годяться А хохли — ще й як! А якщо змусити хохлів підписати такий папірець — вони будуть боятися вписуватися в авантюри опозиції, типу, поліція про них знає і за найпершого косяка — депортує.
    Крім цього, є ймовірність роботи через профспілки — вони реально гострять зуби на хохлів (ті круто збивають ціну на роботу).
    Загалом алгоритм матиме приблизно такий вигляд — Виконавчий комітет Дискусійного клубу буде шукати фірми, які юзають хохлів, і пропонувати їм взяти у своїх співробітників (громадян України) індивідуальне підтвердження того, що цей українець-ім’ярек  підтримує оголошення Польщею ОНУ-УПА злочинними організаціями, а «Волинську різню» — геноцидом. У разі відмови директора від цього — буде йти загроза внести його фірму (крамницю, фабрику і теде) у список організацій, які підтримують бандерівців у Польщі. Дуже дійовий захід!
    Загалом треба 20 тисяч євро для початку робіт. Далі все буде просто піздець, як феєрично! Україна отримає повноцінний фронт на Заході, а хохли в Польщі миттю зів’януть і перестануть фоткатися з прапорами Правого Сектору на фоні польських пам’ятників (як вони це роблять зараз). Бандерівцями вони бути не перестануть, але зрозуміють, що бути бандерівцем у Польщі — дуже херовий бізнес, і перестануть підтримувати Порошенку.
    На другий етап — обговорення і формулювання Декларації, її доведення до ума, публікація, створення виконавчого органу Дискусійного клубу і технічна робота з виявлення хохлів у Польщі, з наступним отриманням від них підписки по категоричне несприйняття ідеології ОУН-УПА, плюс робота в Сеймі — потрібно десь тисяч 120 євро».

    А підготовка до спілкування йде через помічників депутатів:

    «Щойно мені відписалась моя людина у Варшаві. Вчора він зустрічався з помічником  Ришарда Чарнецького (депутат Європарламенту від PiS, заступник голови). Помічник сказав дослівно таке: «Якщо ви там на своєму think-tank не будете надто явно тримати руку Москви — цілком можливо, що якісь функціонери PiS теж візьмуть участь у пленарних засіданнях».

    А ось спілкування з представником праворадикальної партії Kukiz’15 (35 місць у польському Сеймі з 460 за результатами виборів 2015 року) про можливу схему фінансування:

    «Сьогодні прийшов лист від помічника Павла Кукіза. Якщо Ви не читаєте по-польськи, то я коротко поясню.
    Кукіз*15 пропонує внести в бюджет Дискусійного клубу не 43.450 злотих (9.875 євро, половину від тих 19.750, які вони разом з Корвіним погодилися внести у разі, якщо будуть розглядатися їхні питання), а сто тисяч — тобто, 22.700 євро, але за умови, що вони будуть формувати порядок денний. У якому перші три питання — заборона ГМО в Польщі, ліквідація дотацій католицькій церкві і підвищення неоподаткованого прибутку поляків — нас взагалі мало цікавить. Наше ж питання, заборона на вияв росіянофобії в Польщі, вони поставили четвертим пунктом, тобто за залишковим принципом. Це поганий варіант.  Наші поляки загрузнуть у суперечках з кукізівцями на теми, які для нас особливого значення не мають. І ми ризикуємо не отримати той документ, який нам потрібен. Тому вважаю, що правильно було б діяти за раніше запропонованим варіантом — Кукіз*15 і KORWIN вносять половину засобів на пленарні засідання — 19.750 євро — і ми ставимо по одному їхньому питанню в лист обговорення. Але порядок денний формуємо ми, ми ж пишемо текст підсумкової Декларації. У цій ситуації ми економимо засоби, не поступаючись принципами».

    Примітка: уважні читачі вказали нам на той факт, що Adam Rynkowski, якого згадують у листі, пише дуже поганою польською мовою, радше схоже на переклад російського тексту на польську мову Google Translate. Ми перевірили у пошті Усовського згадки про пана Ринковські і з’ясувалося, що сам Усовський у 2015 році отримав імейл з даними доступу до пошти adam.rynkowski@poczta.onet.pl, які на момент написання статті ще були активні. Далі Усовський представляє пана Ринковські як людину, що відповідає за рекламу в його проектах.

    У листопаді 2016 року Усовський виходить на контакт з Андрієм Івановим, який працює помічником новообраного депутата Держдуми від КПРФ Сергія Шаргунова. Він пропонує йому співпрацю щодо польської теми.

    Надалі у спілкуванні він пропонує різні проекти, а в одному з листів згадує Adam Rynkowski, як помічника Павла Кукіза і натякає на скидку у вирішенні питань. Найімовірніше Rynkowski — фіктивна особа, створена самим Усовським, щоб розкручувати на гроші московських кураторів і пропонувати їм привабливі знижки начебто від помічників польських політиків. Людина, яка не знає польської мови чи не крутиться в польських політичних колах, навряд чи зможе перевірити достовірність пропозицій Усовського-Rynkowski. Але щоб переконати московських кураторів, зійде й така незграбна комбінація.

    Завдяки хакерам із «Кіберхунта», ми завантажили ще й дамп пошти Adam Rynkowski (adam.rynkowski@poczta.onet.pl) — всі охочі можуть перевірити рівень польської мови пана Усовського-Rynkowski.

    Ще одним проектом Усовського була така собі «Ченстоховська декларація про заборону росіянофобії в Польщі». Її, крім іншого, судячи з назв файлів, пропонували Затуліну («Єдина Росія»), Слуцькому (ЛДПР) і Малофєєву (православний олігарх). 28 листопада 2016 року в одному з листів під заголовком «Чорногорія VS Польща» Усовський розповідає комусь, що міг би виправити становище «К.В.» (Костянтин Валерійович Малофєєв?) після провалу збройного повстання в Чорногорії:

    «Лена, здрастуйте!
    У вкладеному файлі — те, що я гарантовано можу зробити в Польщі. Легально, законно і досить швидко.  Без жодної конспірології, суто в правовому полі. Тим не менше — ефект від цієї акції буде в сто разів більшим, ніж був би від бузи в Чорногорії, яка не відбулася. Сім тижнів. З моменту видачі грошей і до моменту вибуху інформаційної бомби в ефірі. Після цього ніхто К.В. не згадуватиме провалу чорногорської авантюри — всі будуть його знати, як замирителя Польщі й людину, яка зробила перший (і найголовніший) крок на шляху знищення польської росіянофобії.
    Це не жарт. Я це все реально можу зробити. У вказані терміни і за вказані гроші»

    Звісно, можна з усмішкою поставитися до таких планів, але в наступних листах ми знаходимо детальний опис витрат за цим планом. Ціна питання — 75 тисяч євро.

    Крім незграбних пропагандистських заходів, фонд Усовського готує заходи так званої «м’якої сили» — коли під виглядом культурного обміну та збагачення відбувається просування інтересів Росії в країнах Східної Європи.

    Ось, здавалося б, безневинний культурний проект конкурсу документальних фільмів «Моя Росія» у Східній Європі всього за 46100 євро:

    Водночас той самий фонд Усовського промацує ґрунт для проведення референдуму для виходу Словаччини з НАТО:

    Серед файлів, які отримали з комп’ютера Усовського, є два цікавих документи під назвою: Проект Молдова — не Румунія і Проект Україна — не ЄС. Судячи зі змісту, один з авторів названих документів — Скориков Іван Іванович, помічник Костянтина Затуліна. Нижче представлено цілі, які мають бути досягнуті в рамках цих проектів:

    Створення товариства патріотично налаштованих блогерів, які працюють в різних віртуальних середовищах, для оперативного розв’язання інформаційно-пропагандистських завдань для відстоювання суверенітету Молдови як проросійської держави, орієнтованої на ЄАЕС.

    Під патріотизмом у цьому контексті мається на увазі молдавська політична ідентичність на противагу євроінтеграційному й уніоністському курсу. Важливо сформувати розуміння, що така ідентичність нерозривно пов’язана з образом Молдови як євразійської, а отже, проросійської держави.

    Створення громади патріотично налаштованих блогерів, які працюють у віртуальному середовищі, для оперативного розв’язання інформаційно-пропагандистських завдань для відстоювання проросійського курсу України. Важливо сформувати розуміння того, що ідентичність України нерозривно пов’язана з образом Росії як євразійської держави.

    Висновки: у Східній Європі активно діють проросійські недержавні організації, які під виглядом культурних, дискусійних і аналітичних майданчиків аналізують ситуацію з метою проведення проросійських акцій. Іноді це відверто незграбні ідеї, які залишаються тільки на папері і в листуванні із замовником.

    Часто на вигляд ці заходи не мають відверто проросійського характеру. І справді, що поганого може бутив конкурсі фільмів? Але так вербується і підгодовується мережа проросійських елементів у Східній Європі. Сьогодні це агенти культурного впливу, а агентами чого вони стануть завтра?

    Починається все з безневинних пікетів проти дій української армії на Донбасі чи зборів допомоги фейковій «новоросії», а потім переходить в обговорення з представниками різних політичних сил антиукраїнських акцій. Здавалося б, немає нічого небезпечного для внутрішньої політики цих країн, але поступово такі організації виходять на спілкування з помічниками чинних політиків, де їм називають конкретні суми за співпрацю.

    А потім несподівано по всій Польщі прокочується антиукраїнські акції, які одночасно хтось в Україні підігріває вандалізмом польських поховань.

    А Усовський і йому подібні організації продовжують надсилати в Москву нові праси за свої послуги по дестабілізації ситуації в Європі. «Російський світ» росіяни будуть просувати будь-що, і судячи із сум, за всяку ціну.

    ×Disclaimer:

    «Матеріали надали хактивісти Українського Кіберальянсу на ексклюзивній основі для аналізу та обробки. Спільнота InformNapalm не відповідає за способи вилучення інформації та її походження».

    Матеріал до публікації підготував Кирило Мефодієв

    Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

    Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

    Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *