Європейський підхід до розвитку природно-заповідного фонду на прикладі люблінського воєводства Польщі

Під такою назвою 28 лютого у Краматорську відбувся круглий стіл, участь у якому взяли представники відділу природно-заповідних територій, лісового господарства та біоресурсів департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації, керівництво НПП «Святі гори», РЛП «Краматорський» та «Клебан-Бик».

Природно-заповідна справа в нашій країні на нинішньому етапі свого розвитку задекларована на найвищому рівні як сучасний пріоритет довгострокової державної політики. Крім того, в контексті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом однією з передумов повноцінного членства передбачено дотримання директив в галузі довкілля і, особливо, у збереженні і відновленні біологічного різноманіття. Визнано, що призупинити темпи втрат біологічного різноманіття при переході до сталого розвитку суспільства можна лише шляхом створення екологічно і біологічно стійких та репрезентативних мереж охоронюваних природних територій. Їх роль в цьому процесі має стати ключовою і фундаментальною. Серед типів територій та об’єктів особливої правової охорони України центральне місце посідає природно-заповідний фонд (ПЗФ).

В Донецькій області тривають заходи щодо збільшення площі природно-заповідного фонду. Але світовий досвід підтверджує, що просте збільшення кількості і площі таких територій не є достатньою умовою для збереження і відновлення біорізноманіття. Для забезпечення виконання цієї функції необхідно впровадити заходи, які спроможні суттєво підвищити ефективність управління з урахуванням міжнародного досвіду.

Враховуючи це, метою круглого столу заходу було визначено обговорення європейського підходу до розвитку природно-заповідного фонду. За приклад було взято природно-заповідні території  Люблінського воєводства Польщі, що безпосередньо межує з українськими землями. Представники Донеччини, які нещодавно здійснили поїздку до Польщі та ознайомились з діяльністю Поліського Національного парку та Дирекції регіональних ландшафтних парків воєводства, поділились своїми думками щодо ефективності діючої системи управління природно-заповідним фондом Польщі та можливості застосування європейського досвіду для вирішення проблемних питань галузі в нашому регіоні.

Розповідаючи про деякі аспекти функціонування національних природних парків Польщі, начальник відділу природно-заповідних територій, лісового господарства та біоресурсів Віталій Залевський відзначив схожість системи державного управління національними парками наших країн, за виключенням того, що певну частину фінансування польським паркам надає Європейський Союз. Окрім рівня фінансового і матеріально-технічного забезпечення також різняться принципи землекористування у таких об’єктах.

Директор РЛП «Краматорський» Ігор Жиров звернув увагу присутніх на  особливості діяльності регіональних ландшафтних парків у Польщі. Хоч польська система РЛП суттєво відрізняється від української, але ними переслідуються загальні цілі — збереження, відтворення та збалансоване, розумне використання природно-заповідного фонду.

Ігор Володимирович зазначив, що під час зустрічі з керівництвом Дирекції регіональних ландшафтних парків Люблінського воєводства було досягнуто певних домовленостей про майбутнє співробітництво Дирекції з Донецькою областю, яке найближчим часом буде закріплено відповідним документом.

Учасники засідання також торкнулися такої актуальної теми, як екологічна освіта, і зійшлися на думці, що в наших парках потрібно підвищувати рівень організації відповідних заходів, збільшувати їх кількість та масштабність. Це, безперечно, позитивно позначиться не тільки на іміджі парків, а й сприятиме тому, щоб висока екологічна свідомість стала невід’ємною частиною свідомості громадян, особливо молодого покоління.

Департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *