Суд у Гаазі: заяви РФ про озброєння в шахтах Донбасу розбиваються об бази даних OSINT

Вчора, 7 березня, представник Росії Ілля Рогачов на слуханні за позовом України в Міжнародному суді ООН у Гаазі заявив, начебто головне джерело озброєння, яке опинилося у т. зв. «повстанців», — це запаси радянських часів, які були на території України. Водночас він відмовився коментувати докази про використання бойовиками сучасних російських типів озброєння і техніки, які ніколи не постачалися в Україну.
Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm уважно стежили за виступами російських представників і вели твіттер-стрім зі спростуваннями брехливих заяв Москви. Раніше InformNapalm уже представив звіт і відеопрезентацію  з доказами фіксації понад 30 типів російського озброєння на окупованій частині Донбасу.

Ці та інші матеріали українська делегація успішно презентувала під час осінньої сесії ПАРЄ, а також на Парламентській асамблеї НАТО.

Більша частина техніки в звіті – порівняно нові зразки, які надійшли на озброєння ЗС РФ у період з 2004 до 2015 рр. Ця військова техніка не виробляється в Україні, більшість ніколи в Україну не імпортували, тому вона не могла опинитися у ворога як воєнний трофей. Треба зазначити, що управління та обслуговування новітньої воєнної техніки потребує залучення кваліфікованого персоналу, а саме: кадрових російських військовиків.
База даних InformNapalm з фактами ідентифікації російських типів озброєння на Донбасі постійно розширюється і поповнюється. Якщо у жовтні 2016 року в ній було 33 типи російської техніки, то поточна версія бази даних, оновлена наприкінці січня 2017 р., має вже 41 позицію.
Дані не голослівні, а підкріплені деталізованими OSINT-розслідуваннями InformNapalm, з фото і відеоматеріалами, це доводить, що Російська Федерація систематично забезпечувала і продовжує забезпечувати терористів та своїх військовослужбовців на Донбасі сучасною військовою технікою.

Тому, повертаючись до теми російських заяв у Гаазі, вони не стали для нас сюрпризом. Тези про «віджаті танки», озвучені прес-секретарем президента РФ Дмитром Пєсковим у лютому 2017 також легко розбивають забрані нами матеріали.

Все дані ми представляємо у відкритому доступі з перекладами багатьма мовами світу, періодично надсилаємо у посольства України у різних країнах світу. Але для потужного політичного й дипломатичного тиску на РФ цього замало. Дуже ефективний інформаційний резонанс. Тому ми закликаємо журналістів використовувати зібрану нами інформацію й частіше нагадувати Росії, що заховатися за брехливими заявами вже не вийде. Гаага вже відкрила свої двері й терпляче жде на кульмінацію.

Роман Бурко , спеціально для InformNapalm.

(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *