Крапка у справі «Точки-У». Чого варті російські звинувачення

Російська сторона виступила з черговою цинічною заявою, звинувативши Україну в застосуванні оперативно-тактичних ракет «Точка-У» проти мирного населення Донбасу. Такі заяви РФ не новинаця держава й раніше керувалась подвійними стандартами. Тому ми хочемо нагадати про застосування Росією оперативних ракет під час російської агресії проти Грузії у серпні 2008 року, внаслідок обстрілу загинули мирні громадяни.    

За інформацією російських ЗМІ, слідчий комітет Росії порушив кримінальне провадження за фактом застосування заборонених засобів і методів ведення війни на Донбасі. Так, за даними СК РФ, слідчим вдалося встановити причетність українських військових із 19-ї ракетної бригади до обстрілів населеного пункту Ровеньки в 2014 році тактичним ракетним комплексом «Точка-У», внаслідок чого загинуло три людини. У СК РФ також заявляють, що слідство має докази причетності ЗСУ до інших епізодів використання тактичних ракетних комплексів «Точка-У».

У зв’язку з цим публікуємо запис відомого грузинського блогера Giorgi Cyxymu Jakhaia, а також іншу інформацію, яка нагадує про кілька епізодів застосування збройними силами Росії оперативно-тактичних ракет «Точка-У» та «Іскандер» проти мирного населення під час російської агресії проти Грузії у серпні 2008 року:

О першій годині ночі 8 серпня 2008 року російські війська вторглись в Грузію. Уже вночі з 8 на 9 серпня у місті Поті прогриміли потужні вибухи. Це портове місто Грузії російські збройні сили обстріляли 3 балістичними оперативно-тактичними ракетами «Точка-У» з касетними боєголовками, випущеними з м. Очамчира (окупована Абхазія, Грузія), куди їх завезли задовго до початку війни. У результаті ракетного удару загинули й були поранені кілька десятків людей. Одна з ракет вибухнула на території 7-го контейнерного терміналу, загинули мирні жителі, працівники порту:

  • Зараб Нанава, 1955 року народження, працював у порту з часу закінчення школи;
  • Гела Джікія, 1973 року народження, працював у компанії «Інстра» (поромна). На другий день після його похорону у Г. Джікія народився син. Його іменем названо вулицю в місті Поті;
  • Гоча (Мамука) Кацадзе, 1966 року народження, працював електромеханіком на залізнично-поромному терміналі. За кілька днів до загибелі дізнався, що стане батьком. Його син, Мамука Кацадзе, народився через півроку після його смерті.

У Поті встановлено пам’ятник потійцям, грузинським військовим, морякам і поліцейським, які загинули під час війни з російськими загарбниками. Поряд з іменами грузинських силовиків написані імена потійців — мирних громадян, які також загинули в порту під час обстрілу російськими ОТРК (оперативно-тактичний ракетний комплекс – прим. ред.).

Це не єдиний випадок застосування Росією оперативно-тактичних ракет проти Грузії, внаслідок чого загинули й були поранені мирні громадяни під час т. зв. п’ятиденної війни.

Відомо про серію пусків ракет «Точка-У» із Північної Осетії по грузинських військових і цивільних об’єктах у серпні 2008 року, що, власне, й показано у відеоролику:

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *