Рішенням господарського суду м. Києва повернуто у комунальну власність 102 га земель, розташованих в межах зони охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України

За результатами раніше проведеної Генеральною прокуратурою України перевірки встановлено численні порушення вимог чинного законодавства при отриманні у 2007 році обслуговуючим кооперативом «Освітянин» земельної ділянки площею понад 102 га у Голосіївському районі столиці.

Так, рішенням Київської міської ради від 01.10.2007, всупереч вимогам Земельного та Житлового кодексів України, передано вказаному кооперативу земельні ділянки площею понад 102 га безоплатно у приватну власність для будівництва житла. При цьому засновниками цього кооперативу були лише чотири фізичні особи, які не потребували поліпшення житлових умов. У подальшому зазначений кооператив передав земельну ділянку, надану йому у приватну власність, до статутного фонду інших товариств.

Окрім того, більша частина цих земель розташована в межах зони охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України. Таким чином, забудова зазначених земель житловими будинками вкрай негативно вплине на історичну місцевість, завадить розвитку музею.

З огляду на порушення чинного законодавства, допущені при наданні земельної ділянки і створенні обслуговуючого кооперативу «Освітянин», Генеральною прокуратурою України до господарського суду м. Києва подано позов.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Останнім рішенням господарського суду м. Києва від 25.01.2017 підтверджено правомірність вимог прокурора, визнано державні акти на землю та відсутність у вказаного кооперативу та подальших набувачів права власності на ці земельні ділянки.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *