Відповідь на суд в Гаазі: Росія розгортає спецоперацію для звинувачення України в терорі

З 6 до 9 березня 2017 року в Міжнародному суді ООН у Гаазі проводилися слухання за позовом України проти РФ за низкою звинувачень у порушенні міжнародного права і агресії проти українського народу.

Усвідомивши плачевність свого становища в суді через величезну кількість доказів, які спростовують всі основні аргументи російської сторони, пропагандисти РФ перейшли до апробованих методів інформаційної війни.

Сьогодні, 10 березня, ми бачимо новий виток першого етапу масштабної інформаційної провокації Росії. Мета провокації – звинуватити Україну в тероризмі, використовуючи полонених військовослужбовців.

Саме сьогодні, після проведення всіх слухань у Гаазі, підконтрольне РФ інформаційне агентство бойовиків «NEWS FRONT» випускає термінову новину: «Терміново! У ЛНР затримали й допитали українського диверсанта, який вбив Анащенка».

Агентство випускає начебто оперативну зйомку допиту «українського диверсанта». На відео військовослужбовець, який представляється як майор Збройних сил України Сергій Іванчук, розповідає, начебто він особисто виконав ліквідацію терориста, т. зв. «начальника управління народної міліції ЛНР, полковника» Олега Анащенка.

Для реалізації провокації російські спецслужби, очевидно, використали полонених, захоплених в середині лютого. Нагадуємо, що «Українська правда» повідомляла, що 11 лютого кілька військовослужбовців на передовій в Луганській області зникли й не вийшли на зв’язок.

Анащенко був убитий 4 лютого 2017 року в результаті підриву автомобіля в Луганську (тобто, понад місяць тому, але відео допиту виклали тільки зараз). Його смерть також пов’язували з помстою Плотницького за можливу участь у підготовці військового перевороту, а в слід українських спецслужб не вірили навіть самі бойовики і проросійські блогери. Навпаки – ліквідація Анащенка вкладається в загальну тенденцію убивств, у яких простежується слід російських спецслужб (список ліквідованих).

Але найголовніший меседж на відео допиту полоненого офіцера, опублікованого саме зараз, 10 березня, – не зізнання в ліквідації Анащенка, а заява, начебто українські спецпризначенці організовують диверсії не тільки на непідконтрольній українській території, але й навіть у Бєлгородській області Росії. Так російські пропагандисти вирішили виконати замовлення Кремля на звинувачення українців у тероризмі проти росіян.

На цей момент не було зафіксовано ще жодного інциденту, який можна було б списати на українську диверсію в Бєлгороді чи будь-якому іншому місті Росії. Але з огляду на виток інформаційних операцій російської сторони, можна чекати на будь-які цинічні провокації. Серія терактів з вибухами житлових будинків у російських містах Буйнакську, Москві та Волгодонську 4—16 вересня 1999 року свідчить, що заради виправдання введення військ у Чечню і підняття рейтингу Путіна російські спецслужби готові жертвувати сотнями громадян РФ.

Нині, коли Гаага вже нависла над керівництвом Росії, воно готове навіть до реалізації терактів на власній території заради звинувачення України в тероризмі та обґрунтування введення військ і ескалації конфлікту.
Цей факт потребує особливої уваги міжнародної спільноти, щоб не допустити інформаційних маніпуляцій, які легко читаються на фоні активізації судового процесу.

Матеріал до публікації підготував Andrew Lysytskiy

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Діліться нашими матеріалами і розслідуваннями в соціальних мережах.
«Темряву долає полум’я / Ignis vincit tenebris» — кредо InformNapalm.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *