Москва в Білорусі відкрила новий фронт інформаційної війни проти України

6 березня 2017 року на першому каналі білоруського державного телебачення «Беларусь 1» показали пропагандистський фільм “Дзвінок другу” з метою дискредитації й очорнення лідерів протестного опозиційного руху, значна активізація якого в Білорусі впродовж останніх кількох тижнів пов’язана з антиконституційним декретом № 3 “Про попередження соціального утриманства” (т. зв. декрет “про тунеядство”) і загальним погіршенням соціально-економічної ситуації. Характерно, що трансляцію провели позапланово, змінивши сітку мовлення.

У результаті аналізу відеоматеріалу та змісту інтерв’ю можна зробити висновок про великий поспіх під час створення цього фільму, некомпетентність та непрофесіоналізм його творців. На особливу увагу заслуговує факт використання прослуховування телефонних розмов лідерів опозиції та громадських активістів, що прямо свідчить про ангажованість спецслужб РБ у процес створення фільму.


Пропагандистське відео має явний антиукраїнський характер. Якщо раніше білоруські державні засоби масової інформації дотримувалися переважно нейтральності під час висвітлення українських подій, то зараз вони переступили червону лінію: з екрана відкрито полились всі ті потоки деструктивного інформаційного впливу, які до цього використовували медіа-кілери Російської Федерації – НТВ, Russia Today, LifeNews, Вєсті.RU та ін. З моменту трансляції цього фільму білоруське державне телебачення стало з ними на один рівень.

Білоруські деміурги пропагандистського жанру між кадрами нарізки і підтасовки фактів, відвертої брехні та маніпуляцій використали також у фільмі інтерв’ю з кількома громадськими діячами та політологами, серед яких слід особливо виділити Володимира Корнілова — за інформацією Центру «Миротворець» — сепаратиста, одного з авторів ідеї створення терористичного угруповання «Л/ДНР». До цього у 2006 році він фігурував в агітаційному проекті підготовки референдуму для створення «Донецької федеративної республіки», яким займалося сепаратистське угруповання «Донецька республіка». Ймовірно, через свою діяльність, що зазіхала на територіальну цілісність держави, спішно виїхав з України, нині, за інформацією «Миротворця», живе в Голландії.

Також у фільмі показано інтерв’ю з Костянтином Бондаренком, політологом, керівником Фонду «Українська політика», у 2010-2011 рр. він був заступником Сергія Тігіпка в партії «Сильна Україна», і Русланом Бортником – директором Інституту аналізу й менеджменту політики. На думку відомого журналіста й телеведучого «Еспрессо TV» Богдана Буткевича, Бондаренко і Бортник безпосередньо співпрацюють зі штабом Віктора Медведчука, і вони прибічники планів примирення з РФ будь-якою ціною.

Крім них, свої коментарі дали Петро Петровський, фігурант представленого українськими хактивістами матеріалу, в якому наведено докази його замовних статей, ймовірно, для команди Суркова, а також Гедрюс Грабаускас, координатор литовського проросійського руху «Вітіс».

Витвір білоруських пропагандистів рясніє штампами й прийомами їхніх старших російських товаришів. Неодноразово повторюючи вигадки російських ЗМІ про те, що «на Майдані пострілами в спину поклали сотню людей», що «Небесну Сотню розстрілювали в спину свої ж», вони глузують з Героїв Майдану і з насмішкою називають це ритуальною жертвою.

Та ще й, роблячи екскурс у минуле, білоруські державні пропагандисти приписують бійцям УПА масові розстріли у Бабиному Яру, каральні операції в Білорусі, а українським націоналістам – участь у знищенні Хатині.

Білоруська влада, заявляючи про свою нейтральну позицію щодо російсько-українського конфлікту і надаючи свій майданчик для проведення Мінського переговорного процесу, насправді виступає на стороні агресора. Адже такий інформаційно-психологічний вплив, при якому Революції Гідності й Україні загалом надають демонічного й ворожого образу, інакше як свідомим актом агресії не назвеш.

Вибудувана концепція, у якій Майдан є основною причиною втрати Криму і війни на сході України, а російська воєнна агресія не фігурує зовсім.

Ми спеціально ждали кілька днів, сподіваючись почути думку української влади про цей акт інформаційної агресії, проте так досі й не отримавши жодної відповіді й не побачивши жодної реакції, змушені просити зовнішньополітичне відомство України, народних депутатів та представників громадськості відреагувати. Просимо дати свою оцінку організованим спільним діям державних засобів масової інформації та спецслужб Білорусі. На офіційному рівні вимагаємо притягти до відповідальності тих, хто відкриває новий інформаційний фронт Москви проти України і намагається ускладнити білорусько-українські стосунки.

Редактор білоруської служби міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Денис Івашин.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Діліться нашими матеріалами і розслідуваннями в соціальних мережах.

«Темряву долає полум’я / Ignis vincit tenebris» — кредо InformNapalm.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *