Хто підриває машини з терористами на окупованій території Донбасу

10 березня 2017, відразу після слухань за позовом України проти РФ у Гаазі за низкою звинувачень у порушенні міжнародного права і агресії проти українського народу, російські ЗМІ і терористи перейшли до реалізації масштабної спецоперації зі звинувачення України в терорі. Для цього вони використали полонених українських військовослужбовців, яких вирішили звинуватити у підриві машини т. зв. «начальника управління народної міліції» терористичної організації «ЛНР» полковника Олега Анащенка, убитого місяць тому, 4 лютого 2017.

Але такі підриви автомобілів з бойовиками і «чиновниками» терористичних угруповань «Л/ДНР» відбуваються доволі часто. У цьому розслідуванні будуть представлені докази по ще одному інциденту, розкриємо секрети замовників і виконавців ліквідацій терористів, а також відкриваємо завісу таємної конкурентної боротьби на окупованих Росією територіях України.

Вранці 14 липня 2015 у районі заводу «Топаз» окупованого міста Донецька невідомі підірвали автомобіль Олени Філіпової, секретаря ватажка терористичної організації «Донецька народна республіка (ДНР)» Олександра Захарченка. Постраждалу у важкому стані доправили в лікарню. За даними зведень, бомбу було закладено під пасажирське сидіння автомобіля. Свідки заявляли, що машина вибухнула під час руху.

У той самий день видали накази на арешт офіцерів з військового відомства, а також оточили базу т. зв. «розвідувального управління республіканської гвардії» («РУ РГ») терористичної організації «ДНР». Багато інформаційних ресурсів, як українських, так і російських, схилялися до версії внутрішніх розборок в «силових відомствах» кремлівських маріонеток. Проте єдиної думки, хто і навіщо підірвав машину Філіпової, не було.

Завдяки інформації, яку передали нам для дослідження українські хактивісти UCA (до складу Кіберальянсу входять групи хакерів FalconsFlame, Trinity, RuH8, КіберХунта), волонтерам міжнародної спільноти InformNapalm вдалося отримати достовірні дані про інцидент. З поштової скриньки терориста — «офіцера РУ РГ» терористичної організації «ДНР» з позивним «Капа» (адреса поштової скриньки sanrays@list.ru ) вилучили інформацію, пов’язану з цією подією. Аналітики InformNapalm вивчили матеріали і змогли дати відповіді на низку важливих запитань:

Хто такий «Капа»?

Купрієв Олексій Олексійович, дата народження 12 червня 1974 року, місто Шевченко (Актау), Республіка Казахстан. Станом на жовтень 2015 року у званні майора був на посаді «начальника першого РУ РГ» терористичної організації «ДНР». В одному з листів за 2012 рік у пошті Купрієва знайшли фотографії на документи у формі капітана ЗС РФ. Також у пошті виявили велику кількість відсканованих документів компаній, які займаються гуртовим постачанням пального на ім’я президента «Роснафти» Сєчіна. Припускаємо, що Купрієв до осені 2014 року був причетний до служби економічної безпеки ВАТ «Роснафта».









Восени 2014 року Купрієв з’являється на Донбасі, де відразу обіймає офіцерську посаду в т. зв. «ГРУ» терористичної організації «ДНР», а пізніше — у створеному т. зв. «РУ РГ» ТО «ДНР». У поштовому листуванні виявлено службові документи МО України, списки особового складу аеромобільних бригад ЗСУ, полку МВС «Азов» і бойового крила «Правого Сектора». Більшу частину листування займає оперативна інформація про дислокацію й переміщення українських підрозділів у зоні АТО, яку ми, звісно, не будемо публікувати. Хороша обізнаність Купрієва і халатне ставлення до конфіденційності та зберігання службової інформації дали змогу отримати списки особового складу першого відділу т. зв. «РУ РГ» терористичної організації «ДНР» і багато іншої цікавої інформації…







 

Хто підірвав машину Філіпової?

Виконавці: бойовики з позивними «Топаз» і «Лис». Замовник: колишній ватажок «ГРУ» терористичної організації «ДНР» генерал-майор Петровський Сергій Миколайович «Хмурий», він же «Поганий солдат». Саме Петровський відповідав за доставку із Росії СВУ (самохідна вогнева установка) комплексу «Бук-М1», яка згодом збила цивільний Боїнг рейсу MH17 у небі над Донбасом. Докладніше про нього можна прочитати у нашому розслідуванні  «Докладна інформація про генерал-майора РФ, підозрюваного у справі про MH17″. Висновок зроблено на основі доповідної записки, яку Купрієв відправив 24.07.2015 на пошту постійного представника РФ в терористичній організації «ДНР» від партії Справедлива Росія Плотнікова Олексія Івановича (електронна пошта plotnikov-spb@ya.ru).

Текст записки:

22 липня безвісти зник офіцер Розвідувального управління республіканської гвардії, який розслідував замах на секретаря глави ДНР Філіпову, з позивним «Ніж» (рос. – «Нож»). За попередніми даними, о 23.05 у під’їзді його будинку на нього скоїли напад кілька осіб, виявлено сліди боротьби і залишки крові, далі його вивезли в невідомому  напрямку. Цей чоловік безпосередньо займався розслідуванням замаху, що стався 14 липня, на Філіпову Олену Іванівну, секретаря глави Донецької Народної Республіки. У ході слідчих дій дізналися таку інформацію. В автомобілі з Оленою Філіповою також повинна була бути її донька Філіпова Олександра, вона заступник начальника розвідувального управління. Метою цього замаху, ймовірно, було ослаблення силової підтримки глави ДНР Олександра Захарченка. Одним вибухом намагалися усунути двох довірених осіб Олександра Захарченка з наступним усуненням з посади глави ДНР. Ініціатором цього руху, цілком очевидно, є колишній керівник ГРУ ДНР Петровський. Який за перевіреними даними виділив товаришу з позивним «Топаз» 2 млн. євро. На цю суму Топаз був готовим стати учасником дій проти наближених до глави ДНР і організував підрив машини Філіпової за сприяння позашлюбного сина Хмурого «Лиса». Буквально наступного дня після замаху на Філіпову в розвідувальне управління цей «Лис» з’явився з вимогою передати йому управління. Звісно, на таку самовпевнену вимогу йому відмовили. Негативне рішення йому озвучив «Ніж». На цю мить вимальовується така структура змови: Посередником між Хмурим і Топазом був такий собі «Крот», який має близькі контакти зі «Злим» (МДБ на 80% складається з колишніх працівників СБУ). За сприяння людей Хмурого Хантера, Кеша повинні були усунути двох згаданих осіб в результаті чого Хмурий отримував контроль над розвідувальним управлінням, а Топаз можливість отримати посаду Захарченка. Оскільки силові дії не привели до бажаного результату, то протистояння перенеслося в інтернет, де основний удар зорієнтований на заступниці начальника РУ РГ ДНР Олександрі Філіповій

Цікаво, що за місяць до замаху Купрієв пише доповідну записку на адресу sanek_santexnik@mail.ru (електронну пошту використовує чоловік віком 36 років, який живе у Краснодарі. Користується послугами жінок легкої поведінки. Залишав вказану адресу на спеціалізованому форумі Краснодару). Туди ж відправляється вся оперативна й аналітична інформація, якою володіє Купрієв. У записці йдеться про погрози від Петровського на адресу дочки Філіпової — Олександри. На той момент займає посаду заступника т. зв. «РУ РГ» терористичної організації «ДНР».

Текст записки:

Доповідаю

01.06.2015 р. заступнику начальника управління Філіповій Олександрі Григорівні йдуть прямі погрози від Петровського Сергія Миколайовича, він же «Хмурий», він же (поганий солдат). Додаю інформацію з телефонної розмови.

Хмурий. – Здрастуйте, Олександро!

О. – Здрастуйте, Сергій Миколайович

Хмурий. – Олександро слухайте і запам’ятовуйте, якщо з моєю людиною «Тором» щось трапиться, то у вас зі «старим» є кілька варіантів, перше якщо я зайду, а я зайду до 10 числа. Зараз відбувається розмова в Москві моєї людини зі священиком, який слухає сповіді самого ВВП, ви так і не зрозуміли, що я маю вплив навіть перебуваючи тут; значить при моєму заході ви будете арештовані. Другий варіант, якщо я не зайду (хоч я впевнений що безпосередньо людина ВВП мене заведе), але раптом не зайду то вам зі Старим буде закритий в’їзд в Росію у мене вистачить сил і можливостей це зробити, а відповідно ви не потрапите ні в Ростов, ні в Крим. Тор моя людина і будь-хто з моїх людей в управлінні до кого ви спробуєте торкнутися чи щось у них дізнатися ви вмиєтеся кров’ю. До сьогоднішнього дня я всіх своїх людей і Тора переконував, що ви збережене управління разом з ними, без них управління я вам не дам зберегти, а щодо Олександра Володимировича Захарченка, то в Москві вже було прийнято рішення, що він зіграна карта і скоро його приберуть, і я зайду. Олександро, ви тут?

А. – Так, я вас слухаю

Хмурий. – Слухайте і розумійте, а так точніше зрозумійте Тор моя людина і будь-хто, кому ви спробуєте заважати. І те, що там вам розповідають, що мої там прибутки 170 млн чи 170 тисяч, то я можу сказати, що я заробляв, а тепер мої люди заробляють я і витрачаю на підрозділ. Ви мене почули? Так точно.

А. – Ага.

Хмурий. – Запам’ятайте, я зайду і навіть не зайду то ви умиєтеся кров’ю. Тора і Гогу я попередив. До речі Олені Іванівні привіт. Ви мене почули?

А.— Так.

Хмурий.— З мого бізнесу безпосередньо там це перевезення і обмінки і тільки мої люди отримають від цього щось, а я зайду і ви умиєтеся кров’ю. Ще раз привіт Олені Іванівні. На все добре, до побачення.

А. – До побачення.

У результаті стають зрозумілими мотиви замаху. Причини в переділі сфер контролю за бізнесом перевезень і обміну валют. З одного боку — це Філіпова з донькою і «Старим» /він же Фадєєв Андрій Борисович/ (у 2007 році засуджений до 15 років позбавлення волі за вбивство, втік зі Слов’яносербської колонії під час ведення там бойових дій) під покровительством Захарченка. З іншого боку — люди Петровського при розвідувальному управлінні «Тор» і «Гога». Судячи з усього, погрози не дали належного ефекту і Петровський зі своїми поплічниками вирішили підірвати машину Філіпової. Проте розрахунок на те, що у машині з матір’ю буде її донька, був помилковим. Мало того, сама Філіпова лишилася живою після замаху. 20.07.2015, через 6 днів після інциденту починається зачистка «розвідувального управління» від людей Петровського за підтримки т. зв. «МДБ» терористичної організації «ДНР». Начальник т. зв. «РУ РГ» терористичної організації «ДНР» полковник Лісовой В. Н. просить сприяння від міністра т. зв. «МГБ» терористичної організації «ДНР» Лукашевича С. І. для затримання 35 осіб з підзвітного йому управління. Документи, як завжди, Купрієв надіслав на електронну адресу sanek_santexnik@mail.ru.

 

 

 

 

 

Висновки

Росія використовує окуповані території окремих районів Луганської та Донецької областей України як точку напруги, намагаючись впливати на політичний курс України загалом. Паралельно проходить обкатка сучасних зразків озброєння і техніки разом з реалізацією незаконних схем для збагачення силового крила держави, а також обраних олігархічних кланів РФ. Як ми бачимо, т. зв. «розвідувальне управління РГ» терористичної організації «ДНР» у 2015 сиділо на фінансових потоках транспортних перевезень і пунктів обміну валют окупованих територій Донецької області. Хоч як старається машина російської воєнної пропаганди, звинувачуючи диверсійні групи ЗСУ і СБУ у вбивствах медійних ватажків бандформувань, це всього-на-всього банальні міжусобні бандитські розборки, часто сплановані спецслужбами РФ у рамках операцій з усунення неугодних режиму свідків воєнних злочинів.

×Disclaimer:
«Матеріали надали хактивісти Українського кіберальянсу на ексклюзивній основі для аналізу та обробки. Спільнота InformNapalm не відповідає за способи вилучення інформації та її походження».

Матеріал до публікації підготував Михайло Кузнецов

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Діліться нашими матеріалами і розслідуваннями в соціальних мережах.

«Темряву долає полум’я / Ignis vincit tenebris» — кредо InformNapalm.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *