РФ використовувала Р-149МА1 для управління силами вторгнення на Донбасі

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm продовжує поповнювати базу даних «Озброєння і техніка ЗС РФ, ідентифіковані на Донбасі». Станом на 10 березня 2017 база даних v1.6 вже містила 42 одиниці техніки, які ніколи не були на озброєнні України і не могли стати трофеями. Це доводить прямі постачання цього озброєння і техніки з РФ через неконтрольовані ділянки російсько-українського кордону для потреб окупаційних сил ЗС РФ і російських терористичнихи формувань «Л/ДНР».

Чергове OSINT-розслідування розкриває інформацію про ще один тип військової техніки: уніфіковану командно-штабную машину (УКШМ) Р-149МА1, помічену на українському вантажо-пасажирському пункті пропуску автомобільного сполучення (КПП) “Маринівка” під час вторгнення російської армії на територію України у 2014 році. Фіксація в тому самому районі і в той самий час російських військовослужбовців старшого офіцерського складу доводить, що УКШМ не просто постачалася з «воєнторга», а виконувала свої функції в інтересах регулярних російських військ.

  • Тактико-технічні характеристики цього типу техніки

    Уніфікована командно-штабна машина (УКШМ) Р-149МА1 створена в рамках виконання указу президента РФ про створення у ЗС Росії єдиної системи управління тактичної ланки (рос. – ЕСУ ТЗ). Вона призначена для забезпечення стійкого управління і зв’язку посадовими особами рівня бригада/полк як під час руху, так і на стоянці. Цю машину можна використовувати в оперативній ланці управління (батальйоні) у випадках її застосування посадовими особами безпосередньо на передових ПУ об’єднань з метою забезпечення управління частинами і з’єднаннями відповідно до прийнятої в цей час тактики застосування військ.

    Особливості застосування.

    УКШМ є частиною комплексу єдиної системи управління тактичної ланки і використовується не тільки як самостійна бойова одиниця, але й у взаємодії з технікою нижчих (роти, взводи, відділення) і вищих (полки, бригади) ланок управління. У першому випадку це Р-149МА3. Фактично це штатний БТР-80, що стоїть на озброєнні мотострілецьких підрозділів, на якому встановлено додаткове обладнання: програмно-технічний комплекс, створений на базі виробництва електронно-обчислювальних машин (рос. – ПЭВМ) «РАМЕК» російського виробництва, абонентський комунікатор АК-3,5 і додаткові засоби зв’язку. А також приймач системи визначення фактичних координат, що працює в мережі ГЛОНАСС. На батальйонному рівні  використовують вже дві машини Р-149МА1 (у відділеннях управління начальника штабу і командира батальйону) і одна Р-149МА3 (у командира взводу зв’язку). Крім цих трьох машин з’явиться ще одна — МП-1ИМЕ, апаратна для розгортання мереж передавання даних на батальйонному рівні. У полку/бригаді ці функції виконує машина МП-2ИМЕ.

У 2014 році російські військові дуже любили фотографуватися на українському КПП “Маринівка”. Дуже символічна фотографія, на якій зафіксовано російську УКШМ Р-149МА1 у колаборанта Заїки Івана Олександровича (має профіль у Чистилищі «Миротворця»), який раніше служив у прикордонних військах України у військовій частині 1476, м. Ялта, АР Крим. У соцмережах він називає себе “Іван Дим”.

На фото за спинами бойовиків на КПП “Маринівка” ідентифікована російська УКШМ Р-149МА1, фото виклали в соцмережу «ВКонтакті» 18 серпня 2014 року.

Для порівняння представляємо частину кадра фото з КПП “Маринівка” з фото кращої якості російської УКШМ Р-149МА1.

Але ми не обмежуємося однією фотографією для аргументації наведених фактів. Для об’єктивності збору інформації і занесення її в базу даних ідентифікованих типів техніки та озброєння нам потрібні додаткові кадри та джерела. У лютому 2017 користувач Твіттера @askai707 виклав фото, на якому російські бойовики позують на фоні кинутого на КПП позашляховика Humvee. На горизонті на фото також видно верхню частину російської УКШМ Р-149МА1 (позначена червоною стрілкою).

Верхню частину командно-штабної машини порівняємо з підхожим ракурсом фото від 2014 року, де зафіксовано момент перекидання 3-х одиниць УКШМ Р-149МА1. Техніка зафіксована біля автозаправної станції  на трасі М-4 «Дон» у районі Чортковської розв’язки (49.383973, 40.584392).

 

Щоб максимально точно визначити час зйомки фотографій, на яких зафіксована російська УКШМ Р-149МА1, ми звернемося до архівних знімків Google Earth Pro і зупинимося на фото, на якому російські бойовики позують на фоні кинутого на КПП “Маринівка” українського позашляховика Humvee.

Знімок від 16.08.2014, на якому червоною стрілкою позначено місце, поки порожнє:

 

Знімок від 30.08.2014, де вже видно позашляховик Humvee:


Знімок від 05.09.2014 найкращий в плані деталізації для того, щоб розібрати деталі, які цікавлять нас на КПП, і розташований там позашляховик Humvee. Для порівняння взято єдиний кадр із російського відео Маринівка Степанівка розбита техніка українських ЗС” від 16.09.2014 року, де крізь кабіну позашляховика видно протитанкові бетонні загородження. Для тих, хто буде детальніше вивчати матеріал, зазначимо, що на відео позашляховик зафіксований практично з усіх боків.

А ось на супутниковому знімку від 14.09.2014 позашляховика вже немає:

Впевнено можна сказати, що кинутий на КПП позашляховик Humvee в позначеномі місці був з 18 серпня 2014 до 5 вересня 2014, значить, і фото з російськими бойовиками, що позують на фоні кинутого на КПП позашляховика Humvee, а за спинами видніється частина російської УКШМ Р-149МА1, також зроблене у цьому часовому проміжку.

Треба сказати, що на фоні кинутого позашляховика Humvee фотографувалося багато російських солдатів, але зупинимося на фото, на якому зафіксований російський полковник 18-ї окремої мотострілецької бригади (18-а ОМСБр) 58 армії Південного ВО — Віталій Дмитрович Кульгавьюк.  (його ідентифікував користувач  @askai707).

Нижче представлено фото, які виклала у соцмережу 28 серпня 2014 року Лілія Османова (близька до полковника Кульгавьюку).

 

Висновок:

На початку цього розслідування представлено витяг із ТТХ: «Уніфікована командно-штабна машина (УКШМ) Р-149МА1 призначена для забезпечення стійкого управління і зв’язку посадовими особами рівня бригада/полк як у русі, так і на стоянці”. Тож перед нами за один короткий проміжок часу були зафіксовані: російський військовослужбовець зі старшого офіцерського складу і російська спецтехніка, яку використовують ЗС РФ для управління силами вторгнення на цій ділянці українсько-російського кордону. Наше дослідження деталізоване з допомогою фото, відео і супутникових знімків, що дає змогу констатувати факт безумовної ідентифікації УКШМ  Р-149МА1, яку використовує РФ у бойових діях проти України.

Матеріал підготував  Відаль Сорокін спеціально для міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Діліться нашими матеріалами і розслідуваннями в соціальних мережах.

«Темряву долає полум’я / Ignis vincit tenebris» — кредо InformNapalm.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *