Болгарський танкер BRIZ порушує суверенні права України

13 березня в Керч-Єнікальському каналі з’явився болгарський LPG Tanker BRIZ (IMO: 8899720, прапор: Болгарія). Він прийшов з порту Галац (Румунія) через Сулинське гирло Дунаю і 5 днів простояв на рейді Керчі, ждав, коли завантажаться скрапленим вуглеводневим газом порушники Державного Кордону України танкери MAESTRO і ALTERA 1. Після цього 18 березня зайшов у Керченський рибний порт і став до причалу №9 ТЕС-терміналу.

21 березня болгарський танкер вийшов з Керчі з приблизно 1000 тонн скрапленого вуглеводневого газу на борту.

За нашими даними, судно йде в Румунію, можливо, в Галац.

Танкер Бріз не вперше порушує суверенітет України. Тільки за період нашого спостереження, з листопада 2016, це другий судозахід, раніше були й інші. Попереднє порушення, зафіксоване нами, було 7 листопада 2016.

Розвантажувався Бріз у румунському порту Мангалія, куди прийшов 16 листопада.

Отже, ми маємо докази двох незаконних судозаходів, скоєних цим судном під прапором Болгарії, в закритий Україною порт Керч.

Основний документ, який оформляє судно в порту – це порт-кліранс, який завіряє митниця, прикордонники і капітан порту після сплати митних і портових зборів, виконання всіх вимог і правил. Виникає запитання – в яку таку скарбницю пішли сплачені платежі і збори? Який статус цього т. зв. “капітана порту” в Керчі, хто його туди призначив? Як називається вантаж, який не пройшов митної очистки? Вирішення будь-якої проблеми слід починати з її озвучення, з називання речей своїми іменами. І відповіді на ці запитання звучать дуже неприємно: скарбниця росії (країни-агресора), поплічник окупантів і колаборант, контрабанда – ось з ким і з чим мають справу болгарські бізнесмени. А далі в злочин втягується дедалі більше людей, бо в порту розвантаження капітан пред’являє фальшиві папірці, і хтось згоджується їх прийняти, розділяючи відповідальність за скоєне. Цей гібридний незаконний бізнес поширюється швидко, як ракова пухлина, роз’їдаючи зсередини продуману й відрегульовану міжнародним правом систему організації судноплавства.

Уявімо таку ситуацію. Ваш дім захопили бандити, всі про це знають, але нічого поки зробити не можуть, висловлюють вам підтримку і співчуття. Ви збираєте документи, звертаєтесь в правоохоронні органи, готуєтеся до суду. А в цей час ваш сусід ходить до окупантів і купує у них  молоко, яке дає ваша корова. Публічно говорить приблизно так: звісно, загарбання незаконне, але ж молоко хороше, чому я не можу його купувати? І він продовжує регулярно забезпечувати ваших кривдників грошима, чим підтримує їхню присутність у вашому домі. Що можете зробити ви? А вибір насправді дуже великий. По-перше, спробувати обґрунтувати притягнення до суду цього вашого сусіда як поплічника бандитів, по-друге, вимагати повернути вам кошти, які він платив за вашу власність невідомо кому, по-третє, зустріти його і відібрати молоко, яке він несе від ваших кривдників, і нарешті четверте – і це обов’язково! –публічно висловити своє ставлення до того, що відбувається, від банального «дати по пиці» до організації акцій протесту, звернень в органи влади і ЗМІ. Вам обирати спосіб дій, але діяти треба обов’язково, інакше ви погоджуєтеся з цим компонентом окупації й беззаконня.

Болгарська компанія-судновласник BULMARKET SHIPPING оперує двома суднами – BRIZ і POLARIS. Обидва судна мають по кілька незаконних судозаходів у закритий Україною порт Керч. На борту танкера перебуває команда, що складається з громадян Болгарії. Отже, ми визначили суб’єктів цього злочину – юридична особа і низка фізичних осіб, бізнесменів і моряків, що організували й здійснили цей незаконний судозахід, перевозячи контрабанду в дуже великих обсягах. Кваліфікуємо цю діяльність як контрабандну, адже вантаж, отриманий в українському порту Керч, не пройшов митної очистки в органах України. Сподіваємося, що державні органи і громадськість Болгарії висловлять своє ставлення до цього порушення суверенних прав України.

Катерина Яресько

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *