«Нацизм, русофобська параноя» – так реагують у Росії на заборону Самойловій в’їзджати в Україну

Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки України заборонила на три роки в’їзд до України представниці Росії на пісенному конкурсі «Євробачення-2017» Юлії Самойловій, яка незаконно відвідала окупований Росією Крим. Як у Росії відреагували на таку заборону і чи є підстави говорити про незаконність цього рішення, як стверджують там?

SoundCloud

«Володимир Винокур: Чому Україна злякалась дівчинку у інвалідному візку», «Корольова»: В Києві у людей сердце на замках і душа закрита» – ці та інші заголовки масово з’являлись протягом дня у російських ЗМІ.

Лунають також і численні реакції російських діячів культури та політиків.

«Якщо вони можуть не пустити нашу виконавицю, також, це все нацизм, це дискримінація за національною ознакою, звідси і слово «нацизм», – так раніше відреагував https://www.youtube.com/watch?v=6mli-5Go4bY на можливу заборону на в’їзд Юлії Самойлової російський депутат Володимир Жириновський.

«Я підготувала звернення до комісара ООН» – Суторміна

На сайті російського каналу «Звезда» сьогодні з’явилось повідомлення, що рішення Служби безпеки України порушує закон. Про це заявила голова комісії Громадської палати Росії з розвитку громадської дипломатії та підтримки співвітчизників за кордоном Олена Суторміна. Вона написала звернення в Раду Європи і ООН у зв’язку із таким рішенням СБУ. Суторміна каже, що таке рішення показує страх київського керівництва перед Росією, і те, що «вони діють не в правовому полі».

«Я підготувала звернення до комісара ООН з прав людини і Раді Європи з прав людини. Оскільки це міжнародний музичний конкурс, з боку оргкомітету «Євробачення» до російської делегації не було претензій, і Росія завжди брала участь у цьому конкурсі. Україна – вона просто приймаюча сторона цього конкурсу. Самойлова не їде на гастролі і не збирається там відпочивати. Тому, це порушення міжнародних прав і норм із пересування, свободи пересування. Це, звичайно, показує, що київська влада поза правовим полем… міжнародного… порушення… верховенства права і закону… тому я ось звернулася до комісара Ради Європи з прав людини із засудженням і з вимогою скасувати це незаконне рішення», – заявила Олена Суторміна.

Заборона СБУ є законною – юрист

У коментарі Радіо Свобода юрист-міжнародник Борис Бабін заперечив твердження про порушення закону. Також, на його думку, росіяни свідомо відправили артистку, що раніше відвідувала окупований Росією півострів.

Борис Бабін

«Зрозуміло, що росіяни свідомо висунули кандидатуру, яка була в Криму, і яка не приховує своїх антиукраїнських поглядів, і при цьому є людиною з обмеженими можливостями, щоб спровокувати Україну до вибору стратегії дій. Або ми забороняємо її участь, і тим самим, вони мають піар певний. Або ми її допускаємо до участі і вони також піаряться, що ось, насправді Крим нам байдужий», – зазначає Борис Бабін.

Борис Бабін

«СБУ абсолютно правомірно заборонила в’їзд, – наголошує він. – Це іноземна громадянка. Вона не є дипломатом, вона не є консулом, не є послом доброї волі, не є співробітником міжнародної організації. Те, що вона є учасником якогось музичного фестивалю, навіть авторитетного, не означає обов’язок України допускати її до участі. Тому, заборона СБУ не порушує жодних зобов’язань України і ґрунтується на національному законодавстві. Не знаю, куди вони хочуть звертатись, можуть ще в «центральну прачечну» звернутись. Це не компетенція ані Ради Європи, ані ООН, тобто люди, які це стверджують, дуже далекі взагалі від міжнародного права і міжнародних стандартів прав людини».

Також юрист додав, що якщо співачка не задоволена цим рішенням, то вона може оскаржити його в національному українському суді і вона ще має на це час.

В МЗС Росії заявили, що «нинішня українська влада вкотре підтвердила свій образ режиму, зараженого русофобською параноєю і націоналістичними комплексами», заборонивши по лінії СБУ в’їзд в Україну представниці від Росії на «Євробачення-2017» Юлії Самойловій. В Росії також закликали бойкотувати «Євробачення-2017».

12 березня Росія визначила свого представника на «Євробаченні» – співачку Юлію Самойлову, яка з дитинства пересувається на інвалідному візку через рідкісну хворобу.

Співачка виступила в окупованому Криму 27 червня 2015 року, таким чином порушивши постанову Кабінету міністрів України № 367 від 4 червня 2015 року, за якою іноземці повинні мати спеціальний дозвіл для відвідини Криму і в’їжджати на територію півострова через встановлені пункти пропуску.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *