Stratcom дослідив російський гумор як інструмент пропаганди

Міжнародна військова експертна організація NATO Stratcom Center of Excellence, що об’єднує спеціалістів зі Східної Європи, Нідерландів, Великобританії, Німеччини та Італії, на замовлення Міністерства оборони Латвії провела дослідження «Stratcom Laughs». На 150 сторінках доповіді, опублікованої на сайті Stratcom, досліджено, як РФ використовує гумор як інструмент пропаганди.

У документі досліджено російські ТБ-програми «Yesterday Live», «Прожекторперісхілтон», «Максим Максим» і «Вечірній Ургант»  за період з 2008 р. до 2016 р. Третій розділ доповіді присвячений використанню гумору під час подій 2014 року в Україні. Жарти в програмах аналізувалися з точки зору структури, тематики і впливу на громадську думку. Окремо частина доповіді присвячена КВК.

Автори доповіді дійшли висновку, що гумор у російських передачах найчастіше використовується для формування в росіян агресивного сприйняття зовнішнього світу, багато жартів спрямовані на висміювання лідерів західних країн і звеличення Росії.

З посиланням на  розслідування Forbes у документі також вивчено зв’язки ведучого КВК  Олександра Маслякова з Кремлем:  КВК отримує фінансування з джерел, пов’язаних з першими особами держави, а керівництво Росії отримує через ТБ-програму можливість впливати на стратегічно важливі аудиторії з допомогою гумору.

Нагадуємо, що на початку березня міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm опублікувала аналітичні матеріали, що розкривають механізми впливу російської пропаганди через всесвітньо відомий європейський телеканал Euronews. У сюжетах цього телеканалу останнім часом дедалі частіше можна побачити матеріали, близькі за контекстом до RT чи телеканалу МО РФ «Звєзда». Як і чому це відбувається, показано на конкретних фактах і прикладах.

Читайте також доповідь: «Озброєння і техніка Російської Федерації на Донбасі»

Матеріал підготував Andrew Lysytskiy

 

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *