Орден Мужності як компенсація за мовчання сім’ї «героя» Росії, вбитого на Донбасі

У той час, як росіяни призабули свого «героя» війни, на якій «їх немає», дехто з близьких ще пам’ятає й шанує пам’ять загиблих. InformNapalm також не лишився осторонь — наша міжнародна розвідувальна спільнота добула додаткову інформацію про російського контрактника, вбитого в Україні у серпні 2014 року.

Ще на початковому етапі російського вторгнення в Україну, наприкінці серпня 2014 року стало відомо про загибель військовослужбовця 17-ї окремої мотострілецької бригади (донедавна — в/ч 65384, нині — в/ч 71718; бригаду переформовують у 70-й полк у складі нової 42-ї дивізії; н/п Шалі, Чечня), контрактника з Башкирії Марселя Араптанова. Тоді ця новина (ТБ-сюжети  «Дождь» і fn24.ru) викликала великий резонанс, зокрема, і в самій Росії. Тим більше, що у той час відповідні служби РФ, які займаються цензурою, були трохи розгублені і не завжди контролювали витік інформації про втрати своїх військових на Донбасі. Цю новину не оминули й волонтери InformNapalm, розшукавши в соціальних мережах сторінку вбитого старослуживого контрактника й «ветерана» російського вторгнення в Грузію в серпні 2008 року (на цей час профіль видалено). Ще одна причина, чому факт загибелі М. Араптанова став резонансним – відвертий антикремлівський пост його сестри Дінари — фото зі слідом «українського черевика» на зображенні В. Путіна.

 

Примітка: Згодом ім’я Марселя Араптанова фігурувало і в інших матеріалах нашої спільноти, зокрема, в публікації від 9 вересня 2014 року з доказами перебування військовослужбовців цієї бригади в Україні, а також в публікації від 6 лютого 2015 року з пам’ятником військовослужбовцям 17-ї ОМСБр, вбитим в Україні в серпні 2014 року.

Минуло два з половиною роки з часу загибелі Марселя Араптанова, вбитого 12 серпня. Його поховали в день його народження 22 серпня 2014 року таємно, без особливого вшанування, в рідному селі Новотаймасово (Башкирія).  Ще тоді, по гарячих слідах, російська пропаганда встигла перекрутити факт загибелі російського солдата, вбитого начебто на території Росії «сліпим» снарядом від «Граду», випущеним з боку України, що озвучено у згаданому вище сюжеті fn24.ru. З того часу мало хто вшановує пам’ять Марселя, зокрема, і його сестра. ЇЇ риторика у 2015 році була вже іншою, а з часом активність у соцмережах взагалі зійшла нанівець. Вочевидь, все це після «виховної роботи» ФСБ і «бонусів», які сім’я отримала як компенсацію за мовчання.

Але, мабуть, у Марселя Араптанова все-таки були вірні друзі. Так, один з них, його земляк, такий собі Муслім Ісмаїлов, 8 лютого 2017 року на сторінці групи «17<<ОМСБР>> Чеченська республіка н. п. Шалі» в соцмережі «VK» опублікував допис в пам’ять Марселя, який набрав всього з десяток вподобань і жодного коментаря.

Цей допис цікавий наявністю в ньому фотографії ордена й нагородного посвідчення Марселя Араптанова до ордена Мужності посмертно, за №70822, виданого на основі указу президента РФ В. Путіна від 24 листопада 2014 року (факт посмертного нагородження М. Араптанова не фіксувався).

Примітка: Орден Мужності — державна нагорода РФ. Нагороджуються громадяни, що проявили самовідданість, мужність і відвагу під час охорони громадського порядку, у боротьбі зі злочинністю, при порятунку людей під час стихійних лих, пожеж, катастроф та інших надзвичайних ситуацій, а також за сміливі та рішучі дії при виконанні військового, цивільного чи службового обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для життя.

Посмертне нагородження російського контрактника, який «випадково загинув від випадкового снаряду, який прилетів з України» — нонсенс і ніяк не вписується в пункти положення про орден. Виходить, що Кремль і МО РФ все-таки визнали факт, що Марсель Араптанов був убитий в Україні під час бойових дій. І все це заради мовчання його близьких. Найімовірніше, орден — не єдиний бонус сім’ї М. Араптанова, мабуть, і пам’ятник на його могилі оплачений з російської держскарбниці.

Нагадуємо, що 17-а ОМСБр фігурує у 15 епізодах розслідувань InformNapalm, в основному ці публікації пов’язані з фактами вторгнення й участі в боях на Донбасі влітку-восени 2014 року. Але є дані й про те, що контрактники цієї бригади й надалі брали участь у війні на Донбасі (докладніша інформація під згортком).

Бази даних з інформацією про кадрових російських військовослужбовців, докази їхньої участі у бойових діях в Україні у складі російсько-терористичних сил доступні за постійним посиланням: https://informnapalm.org/database.

 

  • Склад і озброєння 17-ї ОМСБр

    17-а окрема гвардійська мотострілецька, в/ч 65384 (Шалі, Чеченська Республіка)

    Склад: управління, 1-й мотострілецький батальйон, 2-й мотострілецький батальйон, 3-й мотострілецький батальйон, батальйон СпП, стрілецька рота (снайперів), танковий батальйон, 1-й гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон, 2-й гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон, реактивний артилерійський дивізіон, протитанковий артилерійський дивізіон, зенітний ракетний дивізіон, зенітний ракетно-артилерійський дивізіон, розвідувальний батальйон, рота БПЛА, інженерно-саперний батальйон, рота РХБЗ, батальйон управління (зв’язку), рота РЕБ, батарея управління і артилерійської розвідки (начальника артилерії), взвод управління і радіолокаційної розвідки (начальника протиповітряної оборони), взвод управління (начальника розвідувального відділу), ремонтно-відновлювальний батальйон, батальйон матеріального забезпечення, комендантська рота, медична рота, взвод інструкторів, взвод тренажерів, полігон, оркестр.

    Озброєння: 40 од. Т-72Б3, 1 од. Т-72БК, 159 од. БТ-ЛБМ 6МБ і БТ-ЛБ ВМК, 6 од. ГАЗ-233014 СТС ”Тигр”, 18 од. БМ-21 «Град» і 2Б26 «Град», 36 од. 152-мм самохідних гаубиць 2С19 «Мста-С», 18 од. 120-мм мінометів 2С12 «Сани», 12 од. 100-мм гармат МТ-12 «Рапіра», 12 од. самохідних ПТРК 9П149 «Штурм-С», 11 од. БТР-80, 4 од. БРДМ-2, 12 од. БМ 9А33БМ2(3) «Оса», 6 од. БМ 9А34(35) «Стріла-10», 6 од. ЗСУ 2С6М «Тунгуска», 27 од. ПЗРК 9К38 «Ігла».

    Джерело: milkavkaz.net

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT/HUMINT-розслідування міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. 

Іраклій Комахідзе 

 

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *