Мільйон на команду: як УЄФА підтримує кримський футбол?

Анексія Криму розділила людей не тільки за політичним принципом: питання приналежності торкнулись і сфер, які традиційно вважаються поза політикою. Визначення «Чий Крим?» вплинуло на кримську культуру, не оминуло воно і спорт.

Кримські спортсмени й команди залишилися в ізоляції, тепер завдання агентів ‒ визначитися з прапором, знайти підходи до спортивних організацій і лазівки в правилах гри.

Фанати відродженого ФК «Таврія» приїхали зі всієї України на перший домашній матч підтримати улюблену команду. Берислав Херсонської області, 16 жовтня 2016 року

Не став винятком і футбол. Наприкінці 2014 року Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) заборонила кримським клубам брати участь у чемпіонаті Росії. А вже 2015 року за сприяння того ж УЄФА створений Кримський футбольний союз (КФС) зі штаб-квартирою в Сімферополі, щоправда, зі статусом «спеціальної зони».

«Цей статус має на увазі, що територія перебуває під наглядом члена Виконавчого комітету Франтішека Лаурінца. УЄФА ухвалив рішення допомогти Криму в розвитку власної системи футболу, а також допомогти фінансувати молодіжний футбол на півострові за допомогою спеціальних проектів, зокрема створенням футбольної ліги в Криму», ‒ пояснили Крим.Реалії у відділі УЄФА зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ.

Як ділили мільйон

Із початку березня 2017 року, між кримським футболом на українському материку і кримським футболом на півострові розпочалася опосередкована суперечка ‒ за фінансування та прихильність УЄФА.

Так УЄФА, керуючись спортивними цінностями і прагненням розвитку футболу на півострові, виступила з ініціативою фінансування КФС у розмірі один мільйону євро, про що поспішили повідомити на півострові.

Юрій Ветоха

«Для УЄФА найголовніше ‒ розвиток футболу на довготривалій основі, щоб розвивалися діти, щоб футбол жив у Криму. Нам дали п’ять напрямків, і ми вважаємо, що найголовніше ‒ це розвиток нашої інфраструктури, яка, на жаль, не зовсім в хорошому стані», ‒ сказав президент Кримського футбольного союзу Юрій Ветоха.

Аналогічна заява прозвучала і з боку Федерації футболу Криму, яка з серпня 2016 року відновила роботу на материковій частині України.

В УЄФА пояснюють ‒ фінансування розподілять у рівних обсягах.

«Спеціальне фінансування надається в рамках програми підтримки УЄФА HatTrick і буде направлене спеціально на розвиток масового й молодіжного футболу. Гроші призначені для покращення інфраструктури та придбання безпечного й сучасного обладнання. УЄФА безпосередньо керуватиме проектом, обиратиме найбільш низьковитратних та професійних постачальників, а також контролюватиме результати імплементації цього проекту на півострові», ‒ таке рішення УЄФА для Криму.

З відповіді УЕФА

Для материкової частини кримського футболу сума й цілі ті ж, тільки контроль довірили Федерації футболу України (ФФУ).

«Щоб забезпечити баланс у регіоні, УЄФА також надасть рівноцінну допомогу Футбольній федерації Криму, яка базується в Херсоні, для реалізації аналогічного проекту. У цьому випадку фінансова допомога виділяється й контролюється спільно з Федерацією футболу України (член УЄФА з 1992 року)», ‒ підтвердили в Союзі європейських футбольних асоціацій.

Пряма підтримка

У цей момент КФС вирішив піти далі ‒ з Криму почулися заяви про підтримку кримського футболу з європейської сторони. На півострові запропонували «зняти блокаду з кримського футболу» через співпрацю з ФФУ, а в союзники вибрали УЄФА.

«Досягнуті домовленості, що через якийсь час на нейтральній смузі має відбутися зустріч між українською федерацією і нами. Зустріч обов’язково відбудеться в стінах УЄФА. Є вже розуміння і напрацювання, серед іншого і щодо трансферів, і щодо міжнародних зустрічей в Криму. УЄФА готовий виступити посередником цієї зустрічі», ‒ повідомив президент Кримського футбольного союзу.

Таку інформацію в УЄФА не підтвердили, але і спростовувати не стали, відповівши: «Ми не можемо надати вам більше інформації з цього приводу на цьому етапі».

У свою чергу Федерація футболу України рішуче відкинула такі спроби розблокування з боку анексованого Криму.

Вадим Костюченко

«Ніяких контактів, а тим більше співпраці, з так званим «Кримським футбольним союзом» ФФУ не підтримує. Така співпраця неможлива в принципі, оскільки «КФС» контролюється адміністрацією анексованого Криму. Представники УЄФА не зверталися до ФФУ з ініціативою про співпрацю з «КФС», ‒ відповів на запитання Крим.Реалії перший віце-президент Федерації футболу України Вадим Костюченко.

В українській федерації нагадали, що тут співпрацюють лише з однією організацією, яка представляє футбольну громадськість півострова і була зареєстрована відповідно до чинного законодавства України, ‒ це Федерація футболу Криму. ФФУ утвердилася в своїх намірах і запевнила, що в майбутньому на базі кримської федерації планується створення дитячої футбольної академії для дітей-переселенців з анексованого Криму.

Такою позицією і закінчилася неспортивна боротьба кримських об’єднань за прихильність Союзу європейських футбольних асоціацій і фанатів футболу. А на підтвердження своїх намірів український Центр ліцензування ФФУ відрахував з програми навчання тренерів («PRO» диплом УЄФА) Сергія Шевченка, який наразі працює головним тренером футбольного клубу «ТСК-Таврія» на території анексованого Криму.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *