Глава держави випускникам Національного університету оборони: Ваше завдання – продемонструвати, що ми здатні долати ворога і принести мир на українську землю




Президент Петро Порошенко привітав із випуском слухачів оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів підготовки Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського.

«Ви – нове покоління українського офіцерства. Вся Україна зараз дивиться на вас, і ваше завдання – продемонструвати, що ми здатні долати ворога, здатні принести мир на українську землю», – наголосив Петро Порошенко.

«Сьогодні саме на вас, випускників університету, весь український народ покладає сподівання як на військових керівників, здатних забезпечити подальше нарощування боєздатності Збройних Сил України», – підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що для нього велика честь бути присутнім на урочистій церемонії випуску слухачів славетного військового навчального закладу. «Національний університет оборони України імені Івана Черняховського готує професіоналів найвищого рівня для Збройних Сил України. А присутність тут не данина традиції. Це – свідчення, що особисто для мене як Президента та Верховного Головнокомандувача армія була, є і завжди буде одним із перших пріоритетів», – підкреслив він.

Президент повідомив, що минулого тижня затвердив важливий документ оборонного планування – Державну програму розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року. «Її виконання сприятиме досягненню нашим військом стандартів та критеріїв, необхідних для набуття членства в НАТО. Саме на вас, майбутніх керівників військових колективів усіх рівнів, покладено відповідальне завдання – впровадження запланованих змін у життя», – зазначив він.

Петро Порошенко зауважив, що війна та російська військова загроза на тривалу перспективу вимагають дедалі більшої кількості кваліфікованих кадрів. А досвід боїв, які з честю пройшли Збройні Сили України, відбиваючи російські агресію, доводить, що центральною фігурою у сучасному бою був і залишається підготовлений і добре навчений офіцер-керівник. Саме від його компетентності, професіоналізму та патріотизму залежить результат, залежить наша перемога, залежать життя воїнів, наголосив він.

Президент зазначив, що за роки незалежності зі стін навчального закладу випущено понад 9 тисяч військових керівників оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів підготовки. Більшість з них воюють, служать і працюють над зміцненням національної безпеки і оборони не лише у Збройних Силах, а  практично в усіх сферах, структурах сектору безпеки й оборони.

За його словами, тисячі слухачів різних років у найскладніших умовах зробили і роблять усе можливе для відновлення бойових спроможностей Збройних Сил, налагодження чіткої системи управління військами та організації інтенсивної підготовки. Багато офіцерів та генералів – випускників навчального закладу і зараз демонструють високий рівень професіоналізму, командирської виучки та високої майстерності. І дуже важливо, вони всі зраз отримали реальний бойовий  досвід.

«Більше шестисот слухачів і викладачів виконували і продовжують виконувати бойові завдання, захищаючи нашу державу від російського агресора та його найманців. Серед цьогорічних випускників практично кожний є учасником бойових дій», – підкреслив Петро Порошенко та додав, що значна кількість з них нагороджені бойовими державними нагородами. Зокрема, майор Євген Межевікін, якого зараз знає вся країна, удостоєний звання Героя України.

Президент також підкреслив, що усього за період війни з російським агресором у стінах університету пройшли підготовку та продовжують опановувати військову науку ще семеро Героїв України: генерал-лейтенант Михайло Забродський, генерал-майор Ігор Гордійчук, полковники Сергій Шаптала та Олександр Трепак, підполковник Сергій Собко, майори Олександр Порхун та Ігор Герасименко.

Глава держави наголосив, що ми маємо захистити Україну, захистити мир, захистити український народ. Він зауважив, що дуже важливо, що сьогодні на урочистий захід офіцери прийшли зі своїми родинами, дружинами: «Це додає нам додаткової впевненості – ми точно переможемо. Переможемо бо з нами правда, переможемо, бо з нами Бог». «Переможемо, в тому числі і за рахунок більшої організованості, глибшого стратегічного бачення, і, головне, за рахунок потужної підтримки української армії з боку українського народу», – також додав він.

Глава держави нагадав, що цими днями, але сто років тому, закладалися підвалини створення українського війська. За його словами, на уламках імперських армій гуртувалися не просто люди, що вміють воювати, а ті, хто хотів захищати свою новонароджену країну. Їм не було легко будувати все з нуля в оточенні ворогів, але вони не опустили руки.

«Сьогодні саме ви є нащадками тих, хто боронив Україну від російської агресії сто років тому. Це велика честь і велика відповідальність, – сказав Президент. – Подивіться на ваше ліве плече, що там? Там – золотий тризуб. Точно такий же, що був на однострої офіцерів армії УНР. Це є і особлива честь, і знак наступності поколінь».

Глава держави звернувся до випускників університету: «Шаную Вашу вірність військовій присязі та відданість українському народові. Вірю у Ваш патріотизм та обіцяю Вам всебічну підтримку у благородній справі захисту нашої Батьківщини».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *