Путін знову підриває Росію? У Санкт-Петербурзі протестували проти корупції, а отримали кремлівський терор

Третього квітня 2017 р. у вагоні метрополітену в Санкт-Петербурзі прогримів вибух.
У ЗМІ з’явилися перші жахливі фото з місця подій. Двері вагона вивернуто вибуховою хвилею, люди шоковані й поранені, всюди сліди крові. Прикметно, що в Санкт-Петербурзі зараз перебуває президент РФ Володимир Путін, він бере участь у пленарному засіданні щорічного медіафоруму Загальноросійського народного фронту (рос. – ОНФ). Але в метро Путін не їздить, це громадський транспорт для звичайних громадян Росії. До слова, 26 березня, саме пітерці вийшли на один з найчисленніших антикорупційних мітингів: у ході від Марсового поля до Двірцевої площі і по Невському проспекту взяло участь понад  10 000 протестувальників.
Як повідомляв сайт mr7.ru, на відміну від попередніх малочисельних акцій протесту, на які виходили ліберально налаштовані громадяни у віці, цього разу Марсове поле було заповнене молоддю. Студенти скандували:
«Путін – злодій!», «Мільйони – народу, а не Дімону!», «Не забудемо Нємцова»,  «Медведєва – у відставку», «Росія буде вільною», «Жалюгідний-жадібний!».

Такий стан речей не міг не схвилювати Кремль, почалися репресії і масові затримання. Хоч федеральні ЗМІ жорстко цензурували інформацію про масові протести і практично не повідомляли про них, або намагалися виставити як нечисленні флешмоби фріків, інформація продовжувала надходити через соціальні мережі від учасників подій. У Західній пресі з’явилися перші матеріали про ці події і реакція на затримання активістів. Путін довго мовчав і тільки 30 березня під час виступу в Архангельську на IV Міжнародному арктичному форумі прокоментував мітинги: «Це інструмент арабської весни, це ж стало приводом для державного перевороту на Україні і вкинуло країну в хаос».

Страх Путіна перед «Майданом»  давно обговорювали в експертних колах. Часто саме цей страх перед народними протестами і революційними акціями пов’язують з активізацією силового сценарію в затяжній гібридній війні РФ проти України. Анексія Криму і перекидання російських військовослужбовців та техніки на Донбас була потрібна керівництву Росії як повітря. Нагнітання передвоєнної істерії з допомогою пропаганди, коли «російський світ» начебто бореться за своє існування (але чомусь на території інших держав), стало єдиною соломинкою Путіна у боротьбі за відтягнення неминучих революційних процесів у самій Росії.

Методи роботи Кремля у напрямку «консолідації» і постановки в стійло російського суспільства чергуються між внутрішнім терором і пошуком зовнішнього ворога.
Про внутрішній терор відомо завдяки книзі «ФСБ підриває Росію». У книзі екс-співробітник ФСБ, полковник  російської держбезпеки Олександр  Литвиненко розповів про причетність спецслужб Росії до організації терористичних актів у містах Буйнакськ, Москва і Волгодонськ  4—16 вересня 1999 року, метою терактів був прихід до влади Путіна. За такі одкровення Литвиненка отруїли полонієм-210. Він помер у Лондоні у 2006 році.

Агресія проти Грузії, анексія кримського півострова під вивісками «російська весна» і «КримНаш», прихована війна проти України і проект «новоросія» на Донбасі, воєнна операція в Сирії – це ще не завершений список у пошуку зовнішніх чинників «консолідації» росіян.

Але як правильно зауважили активісти соціальної громади «Протестний Санкт-Петербург»: «Історія штука дуже вперта і кремлівським карликам-узурпаторам не судилося її змінити. На фото мітинг проти самодержавства на Двірцевій площі у січні 1917 року. Сто років тому вже через місяць режим рухнув і самодержавство зникло. Для порівняння фото за 26.03.17».


А поки чи то терористи, чи то Путін підривають Росію, пітерський активіст Дінар Ідрісов на своїй сторінці у фейсбук повідомив, що в Санкт-Петербурзі закриті всі станції метро через загрозу вибухів, а аеропорт Пулково закрий на виліт.

Йшов 2017 рік, минуло рівно 100 років з часу революції…

Roman Burko спеціально для міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

(CC BY 4.0 ) Матеріал подготовлено спеціально для сайту міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер

29

2

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *