Хімічна атака в Сирії: чому Росія не дала Радбезу ООН прийняти резолюцію

Рано вранці 4 квітня 2017 року ПКС РФ і авіація Башара Асада скоїли наліт на місто Хан Шейхун у центральній частині Сирії. На місто скинули бомби, начинені бойовою отруйною речовиною – зарином. Внаслідок хімічної атаки загинуло понад 100 мирних жителів, понад 500 отруїлися. Застосування зарину підтвердила ВООЗ.

Міноборони РФ у відповідь на звинувачення в участі в хімічній атаці видало заяву, у якій намагається заперечити свою причетність до газової атаки. Режим Асада заперечує свою участь у злочині.

Та навіть при поверхневому аналізі позицію РФ легко спростувати і до звинувачення у застосуванні хімічної зброї можна додати звинувачення у брехні.

До речі, російські представники військового відомства і дипломати не вперше попадаються на брехні у питаннях воєнних злочинів не тільки на Донбасі, але й у Сирії.

Читайте також: InformNapalm відповідає МЗС Росії: підстави для воєнного трибуналу є (докази).

Позиція Росії:
«За даними російських засобів об’єктивного контролю повітряного простору, вчора в період з 11.30 до 12.30 за місцевим часом сирійська авіація завдала удару в районі східної околиці населеного пункту Хан Шейхун по великому складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки. На території цього складу були розташовані цехи з виробництва фугасів, які наповнюють отруйними речовинами. З цього великого арсеналу боєприпаси з хімзброєю постачалися бойовикам на територію Іраку. Їхнє застосування терористами було не раз доведене і міжнародними організаціями, і офіційною владою цієї країни», — йдеться у повідомленні офіційного представника МО РФ Ігоря Конашенкова.

Але газова атака відбулася не в період з 11.30 до 12.30 за місцевим часом, а на кілька годин раніше. На світанку. Жодного складу боєприпасів, тим більше хімічних, не було й не могло бути, бо Хан Шейхун – одне з міст, звільнених повстанцями від військ режиму Асада відносно недавно. Про відправлення хімзброї в Ірак з боку ІДІЛ не могло бути мови, бо: по-перше, всі місцеві угруповання повстанців ворогують з ІДІЛ, а по-друге, вони відділені від ІДІЛ територіями, контрольованими асадівським режимом та проасадівськими курдськими формуваннями. Але хімікати могли потрапити до рук ІДІЛ у Пальмірі, де перебуває один з 5 заводів, побудованих Росією в Сирії для виробництва бойових отруйних речовин. Саме факти застосування ІДІЛом хімзброї проти іракської армії, військової коаліції і сирійських повстанців були задокументовані міжнародними інспекторами (це зафіксовано в матеріалах: 1, 2, 3, 4).

І ще одна важлива деталь: ні проти сил режиму Асада, ні проти російських воєнних хімічна зброя за всі 6 років цієї війни в Сирії жодного разу не застосовувалася. 

Читаємо далі пояснення Міноборони РФ:

«Ці боєприпаси використовували бойовики в сирійському Алеппо, застосування було зафіксоване наприкінці минулого року російськими військовими спеціалістами. Симптоми постраждалих у Хан Шейхуне, судячи з кадрів із соцмереж, збігаються з тими, які спостерігалися восени минулого року у жителів Алеппо. Тоді всі факти застосування хімзброї в Сирії разом з пробами ґрунту були запротокольовані й передані в ОЗХО (організація по забороні хімічного озброєння – прим. ред.). Але ОЗХО, що отримала всі матеріали і проби, що доводять застосування терористами отруйних речовин у Сирії, досі їх вивчає», — зазначив Конашенков.

І знову брехня. Факти застосування хімзброї в Алеппо справді були, але це було застосування газу хлору саме асадівською армією проти повстанців, а не навпаки. Всі слова російських представників з цього приводу розраховані передусім на глядачів російського телебачення і суперечать офіційним доказам.

Читайте також: Хімічна загроза в Алеппо – постановка РФ, щоб відволікти увагу

По-перше, для того, щоб застосувати хімічну зброю потрібно передусім її мати. Але наявність хімзброї у повстанців ніде й ніхто не зафіксував. А в Асада і Росії хімзброя є.

По-друге, мають бути засоби доставки хімікатів до цілі: літаки, гелікоптери, ракети, спеціальні бомби і снаряди. Все це є у Росії та Асада, але не було зафіксовано у повстанців.

По-третє, велику роль відіграє наявність спеціалістів з хімічної зброї. Вони є в Асада та Росії, але їх немає у повстанців.

Хімічна зброя в Сирію вперше потрапила з поставками з СРСР, а в самій Сирії її не виробляли. Потім до 1993 року СРСР і Росія побудували в Сирії 5 заводів з виробництва бойових отруйних речовин у містах: Дамаск, Сфера, Пальміра, Хомс і Тартус.

Причетність Росії до жахливої хімічної атаки в Хан Шейхун підтверджується низкою фактів. Напередодні атаки російські ВПС завдали авіаударів по низці лікарень поблизу Хан Шейхун. Після газової атаки російські ПКС завдали удару по госпіталю в Хан Шейхун, куди поступила частина постраждалих. Людей довелося везли в Туреччину і на північ, втрачаючи дорогоцінний час.

Ми пропонуємо також переглянути матеріали спецтеми міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm з ідентифікацією офіцерів ПКС РФ, причетних до бомбування мирних жителів Сирії.

Хто бомбить цивільних у Сирії: особисті дані 116 офіцерів ПКС РФ (інфографіка)

Через лічені години після хімічної атаки у Нью-Йорку з ініціативи Франції зібралася Рада Безпеки ООН. Її засідання було присвячене застосуванню хімічної зброї в Сирії. З огляду на названі вище факти, Росія, як і передбачалося, заявила про намір блокувати резолюції по Сирії.

Росія давно і відкрито підтримує продовження воєнних дій у Сирії, виступаючи на стороні військ Башара аль-Асада. Вона продовжує перекидати велику кількість озброєння, використовуючи не тільки повітряний компонент, але й сухопутний контингент. Докази участі сухопутних частин ЗС РФ у війні не раз фігурували у розслідуваннях InformNapalm.

Читайте також інтерв’ю для NEWSADER:
Засновник InformNapalm закликав відібрати у Росії право вето в Радбезі ООН через агресію в Україні та Сирії

Матеріал підготував Сергій Репін спеціально для InformNapalm.

(CC BY 4.0 ) Матеріал подготовлено спеціально для сайту міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *