Міжнародний день ромів

8-го квітня світ відзначає Міжнародний День Ромів – свято ромської культури, історії та національної ідентичності.

Точкою відліку міжнародного ромського руху вважається подія, що відбулась 8 квітня 1971 року. В цей день у одному з передмість Лондона зібралися юристи, дипломати, письменники, науковці, лідери ромських громад з єдиною метою – заснувати Міжнародну ромську організацію і розпочати спільні дії зі захисту прав ромів.Делегатами першого  Всесвітнього  Ромського  конгресу були представники з 14 країн світу. На Конгресі були прийняті рішення про національний прапор – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині (кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя), герб та гімн ромського народу, написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».

За даними Всеукраїнського перепису населення, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тис. осіб (0,1 відсоток населення країни). На території Донецької області проживає близько 4 тис. ромів, що є другим показником серед регіонів України.

У Міжнародний день ромів, який наразі припадає на важливі й нелегкі для нашої країни часи, коли кожний громадянин України  щодня має робити вибір на користь нової, демократичної й відкритої України, ми вкотре звертаємось до кожного члена суспільства із закликом про недопущення дискримінації за національною ознакою.

Щиро вітаємо ромів Донеччини зі святом! Бажаємо, щоб кожного дня кожен з вас мав нагоду сказати: «Я пишаюся з того, що представляю ромський народ»!

Департамент інформаційної та внутрішньої

політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *