Злам Проханова підірвав «Вісті тижня»: як IN’єкції впливають на російську пропаганду

31 березня Український Кіберальянс (UCA) провів точкову операцію, яка сколихнула і продовжує підривати російські ЗМІ. 2 квітня хвиля докотилася навіть до передачі «Вісті тижня» з Дмитром Кисельовим. Це приклад того, як один пост у фейсбук про «революцію» зі сторінки відомого російського політичного діяча, письменника і пропагандиста може викликати ланцюгову реакцію, змусивши панікувати центральні канали. Кремль боїться бунту, і тепер це особливо помітно.

Через добу інформація про злам сторінок Проханова вже стала однією з найпопулярніших тем у російських ЗМІ:

Як UCA за 15 хвилин скопіював стиль Проханова

Час відкрити завісу й назвати героїв, які реалізували цю операцію. Російські ЗМІ назвали їх «невідомими» чи «вишуканими лібералами», щоб не привертати увагу до інших операцій українських хактивістів.
У кінці березня волонтери UCA отримали доступ до сторінок Фейсбук і Твіттер Олександра Проханова.  Про його творчість можна судити навіть за заголовками написаних ним книг:  «Новоросія, кров’ю вмита», «Чеченський блюз», «Останній солдат імперії», «Сирійський армагедон» та інших.

Всього один написаний допис, який на момент публікації матеріалу ще був доступний (архів), викликав приголомшливий ефект. Стиль Проханова повністю скопіювали.
Сам автор в інтерв’ю російським ЗМІ сказав, що вважає це надскладним завданням. Нібито його стилістика унікальна «насичена метафорами, епітетами, має яскраво виражене емоційне забарвлення та індивідуальність». Проте на думку німецького славіста Вольфганга Казака, для творів Проханова характерна «банальна, солодкава манера письма, що ґрунтується на безсоромній брехні та перенасичена для прикраси дешевими епітетами».

Втім, спікер UCA Sean Townsend, коментуючи інтерв’ю Проханова, розповів, що на копіювання стилістики тексту російського публіциста UCA витратив не більше 15 хвилин. Про це він повідомив у своєму дописі з цитатами інтерв’ю публіциста:

  • Текст допису про інтерв’ю Проханова

    «…Сьогодні ввечері її зламали і вивісили страхітливий текст, який імітував мою манеру. Мені це здалося  огидним», — розповів Олександр Проханов агентству ТАРС. Потім, мабуть, потерпілий подивився на кількість вподобань і поширень і прокоментував для радіо «Комсомольська Правда»: «…я знаю київських блогерів — це доволі прості не рафіновані хлопці з грубою лексикою, з грубими прийомами. Тут же сам текст, який імітує мене, він зроблений рафіновано, тобто, текст могла зробити людина з філологічною культурою, людина, яка постійно стежить за моїми роботами, за моїми романами».

    «От зараз було образливо. Від імені У̶к̶р̶а̶їн̶с̶ьк̶о̶г̶о̶ Ц̶е̶н̶т̶р̶у Ін̶ф̶о̶р̶м̶а̶ц̶ійної К̶у̶л̶ь̶т̶у̶р̶и Українського Кіберальянсу можу заявити, що джерелом натхнення послужила стаття «Одинадцятий сталінський удар» (п’ять хвилин на прочитання по діагоналі) і ще десять хвилин на вичитку. Маю зізнатися, що я не люблю сучасну російську літературу, хоч мені до душі контркультурний треш, і я погоджуся прочитати один з романів Проханова тільки на руїнах Кремля. Таке оточення додасть їм глибини та історичної іронії», — підкреслив Шон.

Також UCA ввів сироватку правди на сторінки, якими керував Проханов, розмістивши на них посилання на масштабне розслідування InformNapalm: «Гаага жде танкістів 136-ї бригади ЗС РФ: списки, документи, накази – OSINT + HUMINT».

Приклад асиметричних методів ефективної контрпропаганди

Поки росіяни не звертають уваги на гострі внутрішні проблеми, не помічають воєнні злочини, скоєні ЗС РФ і російськими спецслужбами в Україні, Сирії та інших країнах, поки не відриваються від федеральних телеканалів — Кремль продовжує одурманення мас і нагнітання мілітарної істерії. В інформаційному полі РФ намагається виставити себе жертвою, начебто весь світ повстав проти Росії. При цьому контекст нападу на Україну, анексії Криму,  ведення війни на Донбасі, бомбування мирного населення в Сирії, спроби провокацій, переворотів і підривна діяльність у Європі, звісно, опускається.

Україна опинилася на передньому краї оборони у цій війні, а від держструктур поки чуємо тільки «плач Ярославни» про нестачу коштів для контрзаходів і несумірні  бюджети російських телеканалів, що їм начебто заважає ефективно протидіяти кремлівській пропаганді.

Точкові операції волонтерів UCA, не витративши жодної копійки бюджетних грошей, уже завдали агресору величезної шкоди. Звісно, для Заходу краще витрачати мільйони на круглі столи, присвячені контрпропаганді, але справжня ефективна боротьба з агресією – дії у відповідь. Можна скільки завгодно вивчати вплив КВК на росіян, але якщо не робити їм інформаційного струсу мозку, не виводити їх із анабіозу, то війна буде тривати.

Нагадуємо, що недавно волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm зробили мініфільм про результати боротьби активістів Українського Кіберальянсу проти російської агресії і пропаганди. Фільм демонструє, що точкові ін’єкції сироватки правди здатні нести для Кремля глобальну загрозу і змінювати хід інформаційного й бойового протистояння. Це приклад того, як українці, які не сидять склавши руки, не чекають, поки держава і спецслужби захистять їх від російської агресії — самостійно об’єднують зусилля, проявляють ініціативу і крок за кроком наближають перемогу.

Матеріал підготував Andrew Lysytskiy спеціально для міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

(CC BY 4.0 ) Матеріал подготовлено спеціально для сайту міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на джерело обов’язкове.

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *