Ідентифіковані воєнні злочинці першої хвилі з 8-ї бригади ЗС РФ, які воювали на Донбасі

Виявлено воєнних злочинців першої хвилі російської агресії проти України зі складу батальйону спеціального призначення 8-ї мотострілецької бригади (гірської) Збройних сил Росії.

Уже третій рік Росія веде неоголошену підлу війну проти України. Наша спільнота IN та волонтери інших проектів провели грандіозну роботу з виявлення та оприлюднення фактів російської агресії. Свої розслідування ми підкріплюємо неспростовними доказами. Вже ідентифіковано сотні кадрових воєнних – офіцерів, надстроковиків і солдатів Збройних сил РФ, і ця робота триває. Наша ціль – впізнати кожного учасника безчесної війни, хоч як би складно це було.  Часом на виявлення та ідентифікацію чергових «їхтамнетів» доводиться витрачати не один день, шерстити сотні сторінок і посилань, по крихтах збирати й аналізувати інформацію. Та зусилля того варті, адже кожен засвідчений нами факт боляче б’є по репутації країни-окупанта, рано чи пізно їй доведеться відповідати за скоєне. Наша команда впевнена, що доказову базу використають міжнародні слідчі та судові органи, перед якими воєнно-політичному керівництву Російської Федерації доведеться відповідати.

Фотографія, на якій ґрунтується нове OSINT-розслідування міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, багатьом читачам здасться знайомою. Представлене фото російських військовослужбовців зі складу 8-ї ОМСБр (гірської) вперше ми опублікували ще восени 2014 року (слайд №8). Згодом цей знімок підхопила низка ЗМІ та блогери. Пізніше, у лютому 2017 року, волонтери-розслідувачі змогли ідентифікувати місцевість  (околиці Суходольська) і впізнали одного з 19 військовослужбовців (Д. Саліханов).

А тепер вдалося впізнати ще шістьох інтервентів: двох офіцерів і чотирьох контрактників, які у серпні – вересні 2014 року воювали на українському Донбасі у складі т. зв. батальйону спеціального призначення 8-а ОМСБр (г).

Примітка: у 2014 році майже у всіх з’єднаннях Південного військового округу ЗС РФ були т. зв. національні підрозділи – батальйони спеціального призначення, укомплектовані контрактниками з бойовим досвідом, зокрема, місцевими північнокавказцями (у деяких випадках – амністованими бойовиками). Такий батальйон входив до складу 8-ї гірської бригади.  Все це описано у ранній публікації IN Національні батальйони зі складу Південного військового округу, що воюють в Україні (серпень 2014 року).

 1. Роман Сергійович Вогачов

Дата народження 22 жовтня 1989 року. Родом із м. Бєлорецька (Башкортостан), зареєстрований за адресою: м. Бєлорецьк, вул. Крупської, 57, кв. 3.

Станом на 2015 рік офіцер 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ у званні «старший лейтенант». Випускник Єкатеринбурзького вищого артилерійського командного училища 2012 року.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю,альбому, контактів).

Цікаво, що Р. Вогачова приблизно два роки тому описали волонтери проекту lostivan. На жаль, проект вже не існує і оригінал запису не зберігся, але дані про російського офіцера скопіювали на сторінку проекту gruz200, і написано там так: «Нацист-імперець з російської армії. За геоданими, отриманими з фото, можна вважати, що був у Суходольську Луганської області».

2. Павло Арафьєв

Дата народження 13 червня 1987 року. Родом із м. Пензи (також вказане м. Тейково Івановської обл.).

Станом на 2016 рік офіцер 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ у званні «капітан». Випускник Коломенського вищого артилерійського командного училища.

У соціальних мережах: VK (архіви профілюальбому), OK (архіви профілю, альбому, контактів), профілі неактивні з 2013 року.

 

3. Олександр Юрін

1976 р. н. Родом із м. Самари.

Станом на 2017 рік військовослужбовець-контрактник 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ.

У соціальних мережах: OK (архіви профілю, альбомуконтактів).

 

 

 

4. Єрсаїн Шикшикєєв

Дата народження 30 березня 1992 року. Родом із м. Астрахань.

Станом на 2016 рік військовослужбовець-контрактник 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілю, альбомуконтактів), OK.

5. Віктор Аншаков

Дата народження 18 серпня 1993 року. Родом із м. Харабали (Астраханська обл.).

Станом на 2016 — 2017 роки військовослужбовець-контрактник 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілюальбому, контактів), OK (архіви профілюальбому, контактів).

 

 

6. Сергій Матюшенко

1994 р. н. Родом із  Камишина (Волгоградська обл.).

Станом на 2016 рік військовослужбовець-контрактник 8-ї ОМСБр(г) ЗС РФ.

У соціальних мережах: VK (архіви профілюальбому, контактів), OK (архіви профілюальбому, контактів).

Нині спостерігається переформування низки мотострілецьких бригад Південного ВО. Так, дислоковані у Чечні бригади трансформуються у полки 42-ї мотострілецької дивізії, яка відроджується (див. публікацію IN від 05.04.2017). Одночасно з 17-ю та 18-ю ОМСБр переформовується і 8-а ОМСБр(г), в/ч 16544, – у новий, 291-й мотострілецький полк, в/ч 65384, зі збереженням місця дислокації у с. Борзой.

Разом з раніше впізнаним Д. Саліхановим на цей час вдалося встановити імена сімох воєнних злочинців з дев’ятнадцяти.  Робота з ідентифікації решти продовжується. Нагадуємо, що це не перше впізнання російських агресорів, які воювали на Донбасі, за груповими фотографіями: так уже було розсекречено розвідників із 18-ї ОМСБр, артилеристів і розвідників з 7-ї в/бази, танкістів і розвідників із 17-ї ОМСБр, танкістів із 74-ї ОМСБр. І це всього-на-всього мала частина окупантів, ідентифікованих OSINT-розвідниками InformNapalm.

8-а ОМСБр (гірська) не раз фігурувала в матеріалах InformNapalm у контексті «українських відряджень»:

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. 

Іраклий Комахідзе 

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *