«Або ми їх, або вони нас»: ексклюзивне інтерв’ю директора НАБУ «Одеському життю»

Два роки тому в Україні з’явилася нова служба — Національне антикорупційне бюро. На співробітниках НАБУ лежить подвійна відповідальність: адже втомлене від розгулу корупції суспільство покладає на них великі надії. Про те, хто допомагає і хто заважає боротися з корупцією в Україні, а також про те, як просувається розслідування гучних корупційних справ в Одесі, в ексклюзивному інтерв’ю «Одесской жизни» розповів директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Про детективів

Розслідуванням тих справ, які входять до компетенції НАБУ, займаються детективи. Це нова посада в системі правоохоронних органів. У першій редакції Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» такої посади не було, були слідчі та оперативні працівники. Але згодом до закону внесли зміни і з’явилася нова посада — детектив, до завдань якого належать розслідування, і оперативна робота.

Про контроль

Велика зарплата детектива НАБУ зводить до мінімуму корупційні ризики в самому Бюро, але, природно, не ліквідує їх повністю. Тому в складі бюро є Управління внутрішнього контролю. Основні методи його роботи — перевірка детективів на доброчесність, а також моніторинг їхнього способу життя.

При перевірці на доброчесність для детектива створюються умови, близькі до корупційного злочину. Графік таких перевірок таємний, він відомий тільки директору НАБУ. До речі, на сьогодні не було жодного випадку, коли детектив не пройшов би перевірку на доброчесність.

Про схеми

Якогось єдиного механізму, який дозволив би ліквідувати корупційні схеми, не існує — в кожному випадку НАБУ застосовує індивідуальний підхід. Наприклад, під час розслідування справи Олександра Онищенка (народний депутат, звинувачений в шахрайстві з поставками газу і казнокрадстві. – Ред.), Бюро не тільки затримувало учасників схеми, а й через суд ліквідувало «підприємства-прокладки», через які виводилися гроші.

Про суди

Після того, як НАБУ провело розслідування, а прокурор затвердив обвинувальний акт, справа передається до суду. А там розгляд справи по суті нерідко починає гальмуватися. Щоб змінити ситуацію, Бюро, по-перше, підтримує проведення судової реформи, а, по-друге, виступає за створення Антикорупційного суду. Законопроект про такий суд вже є у Верховній Раді, але, на жаль, цей процес просувається не так швидко, як хотілося б.

Про прокуратуру

НАБУ і Генпрокуратура свої дії зараз в цілому не координують, хоча іноді створюють спільні слідчі групи в розслідуванні окремих справ. Втім, з Генпрокурором Юрієм Луценком у мене як директора НАБУ нормальні ділові стосунки.

Про владу

Влада і політики постійно влаштовують інформаційні атаки на НАБУ. Прикладом тиску на Бюро можна назвати і нещодавню спробу депутатів призначити аудитора для НАБУ. Згідно із законом, аудит Бюро повинен проводитися щороку, а аудиторів делегують Парламент, Президент і Уряд. Вибір аудитора від Верховної Ради проходив за непрозорою процедурою. Судячи з усього, у влади було велике бажання призначити заангажованого аудитора. На щастя, поки що у них нічого не вийшло.

Про громадськість

У НАБУ є цілий підрозділ, який відповідає за співпрацю з громадськими організаціями. Крім того, Бюро за підтримки Програми розвитку ООН в Україні проводить кампанію «Студенти проти корупції». В ході якої проводяться зустрічі зі студентами в 13 вузах України, в тому числі і в Одесі. Цікаво, що, судячи з цих зустрічей, студенти краще розуміються на тому, що таке НАБУ, ніж багато чиновників. Іноді ми отримуємо запити від високопосадовців і бачимо, що вони взагалі не розуміють, в чому різниця між НАБУ і, наприклад, Національним агентством з питань запобігання корупції.

Про одеські справи НАБУ

Основні кримінальні провадження, які НАБУ розслідує в Одеському регіоні, — це провадження про купівлю заводу «Краян» і про приватизацію Одеського аеропорту. Зараз обидва провадження знаходяться на стадії проведення економічної експертизи, а наприкінці травня-початку червня Бюро розраховує прийняти остаточні рішення. Крім того, в кінці травня очікується винесення вироку у справі судді Малиновського районного суду Олексія Бурана, який під час затримання стріляв у детективів НАБУ.

Портрет детектива НАБУ

КІЛЬКІСТЬ. На сьогоднішні в НАБУ працює 160 детективів. Максимальний штат – 255 детективів.

ВИМОГИ. Мінімальні вимоги до детективів — наявність юридичної освіти і не менше двох років юридичного стажу. Кандидатів в детективи відбирають на відкритому конкурсі без обмежень за віком і статтю.

СЕРЕДНІЙ ВІК. 28 років.

СТАТЬ. Зараз в НАБУ близько 15 дівчат-детективів.

ДОСВІД РОБОТИ. Близько третини детективів НАБУ – колишні співробітники прокуратури, близько третини мають досвід роботи в поліції або СБУ, близько третини раніше не працювали в правоохоронних органах.

Як поскаржитися в НАБУ?

Звернутися до НАБУ і повідомити про факти корупції може будь-який громадянин. Зробити це можна кількома способами:

  • зателефонувати на безкоштовну телефонну лінію за номером 0-800-503-200 (в будні з 9.00 до 18.00);
  • відправити заяву за адресою: 03035, Київ, вул. Василя Сурикова, 3;
  • заповнити електронну форму на офіційному сайті НАБУ;
  • прийти до громадської приймальні НАБУ.

Якщо заявник бажає залишитися анонімним, співробітники Бюро можуть прийняти його в спеціальному конспіративному приміщенні.

Відзначимо, що НАБУ розслідує корупційні злочини тільки в тому випадку, якщо їх вчинили високопоставлені чиновники, або якщо предмет злочину перевищує 800 тисяч гривень.

До речі, за словами Артема Ситника, територіальне управління в Одесі почне працювати вже через місяць.

ЦИТАТА:

Артем СИТНИК, директор Національного антикорупційного бюро України:

– Зараз вирішальна стадія боротьби з корупцією. Після того, як ми провели кілька гучних арештів і затримань, нам довелося зіткнутися з великим опором з боку влади. Зараз фактично стоїть питання: або ми їх, або вони нас. І без підтримки громадськості нам цю боротьбу не виграти.

ЦИФРА: 40 тисяч гривень становить мінімальна зарплата детектива НАБУ.

Джерело: «Или мы их, или они нас»: эксклюзивное интервью директора НАБУ «Одесской жизни»

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *