Порошенко звернувся до українців у Польщі у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла»

Президент України Петро Порошенко звернувся до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла». Текст звернення опублікований на сайті глави держави, передає VIDIA.

«70 років тому комуністична влада здійснила депортацію на північ і захід Польщі понад 140 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини. Ця підступна операція відбувалася за підтримки злочинного сталінського режиму та військ НКВС, котрі з багнетами стояли на східному кордоні комуністичної Польщі, аби ніхто не міг уникнути виселення», — нагадав Порошенко.

«Тисячі українців втратили життя під час депортації, зазнавши страждань, жорстоких тортур у концентраційному таборі в Явожно. Часто без доказів будь-якої провини, а лише тому, що вони були вільними духом і вірними своєму національному корінню», — наголосив він.

«Комуністична репресивна машина вкотре показала своє нелюдське цинічне обличчя, — сказав Петро Порошенко. — Убивствами голодом, пострілами у потилицю, етапами в табори і етнічними чистками — такими методами будувалося «світле майбутнє» радянської тоталітарної системи, яку намагається відродити сучасна Росія, створюючи загрозу для України, Польщі та всього демократичного світу».

Глава держави зазначив, що упродовж останніх десятиліть українці і поляки досягай значного поступу у процесі взаємного примирення, встановлення історичної правди:

«Ми навчилися гідно вшановувати невинних жертв братовбивчих конфліктів, сценарії яких дуже часто нав’язували нам тоталітарні нацистський і комуністичний режими. Сьогодні ми разом із нашими польськими друзями схиляємо голови перед світлою пам’яттю усіх жертв операції «Вісла». Наш спільний обов’язок — зробити все, аби подібне зло більше ніколи не повторилося».

Нагадаємо, МЗС України назвало руйнування пам’ятника бійцям УПА у Польщі відвертою провокацією.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *