Українська письменниця із Бразилії презентує у Львові нову збірку

Цієї неділі, 7 травня, у Львові відбудеться зустріч із Вірою Вовк, українською письменницею з Бразилії. Вона презентуватиме збірку віршів «Три поеми», повідомляє VIDIA із посиланням на прес-службу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

«Земля іскриста», саме так називається одна із трьох поем поетеси, які презентуватиме МІОК. А ще — «Гріх святости», «Ластів’яче перо». Збірку «Три поеми» авторка присвятила своїм найближчим подругам-посестрам: Зої Лісовській, українській художниці зі Швейцарії та Терезії де Олівейрі, музиканту з Бразилії.

І це не лише розмова про поезію. Це роздуми про епоху, про родину, про рідну землю, з відчуттям якої живе і творить Віра Вовк.

До приїзду письменниці в Україну Анджей Ходацький, польський письменник, який написав книгу «Доктор Селянський» про батька Віри Вовк, виготовив і передав до Львова гебаневий реліквіар із землею з могили доктора Остапа Селянського та трьохсот тисяч невинних жертв, що загинули під час бомбардування Дрездена в ніч на 13 лютого 1945 року. Доктор Селянський, рятуючи під час нальоту життя людини на операційному столі, відмовився спуститися в бомбосховище і загинув, як герой. Згодом реліквіар буде встановлено в Соборі Святого Юра, з яким тісно переплітається доля родини Віри Вовк.

У зустрічі візьме участь  гість з Польщі Тадей Карабович, український письменник та перекладач, професор університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.

Звучатимуть також поезії Віри Вовк та класична музика у виконанні колективів Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.

Віра Вовк (Селянська) – українська письменниця, літературознавець, прозаїк, драматург, перекладач, популяризаторка української класики та сучасної літератури, автор витинанок. Народилася в Бориславі (1926). Закінчила студії ґерманістики, музикології і порівняльного літературознавства в Тюбінґені, Ріо-де-Жанейро (докторат), Нью-Йорку і Мюнхені. Викладала порівняльне літературознавство в Католицькому університеті Святої Урсули (Ріо-де-Жанейро), німецьку літературу в Державному Університеті (Ріо-де-Жанейро), поетику на філологічному факультеті в Кабо Фріо (Бразилія), а також порівняльне літературознавство в Колумбійському університеті (Нью-Йорк). Почесний професор кількох університетів світового рівня. Почесна громадянка міста Ріо-де-Жанейро. Літературні премії: ім. Івана Франка в Чікаґо (1957, 1982, 1985, 1989) і в Києві (1990); «Благовість» (Київ, 2000); «Тріумф» (Чернігів,2003); «Сад божественних пісень» ім. Г.Сковороди (Луцьк,2005); Національна премія України ім. Тараса Шевченка (Київ,2008); премія ім. О.Гончара (Дніпропетровськ, 2008) та премія «Глодоський скарб» (Київ, 2013). Учасниця Нью-Йоркської літературної групи. Виступала з літературними доповідями, лекціями на авторських вечорах у Нью-Йорку, Вашингтоні, Філадельфії, Клівленді, Чикаго, Детройті, Торонто, Монреалі, Оттаві, Ванкувері, Лондоні, Парижі, Римі, Мадриді, Мюнхені, Буенос-Айресі, Києві, Львові.

Місце проведення: Музей історії релігії (вул. Музейна, 1). Вхід вільний.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *