Розвиток малого та середнього бізнесу – довгострокова інвестиція у стабільну економіку регіону

В умовах кризи та скорочення чисельності найманих працівників найбільш актуальним питанням сьогодення є сприяння розвитку бізнесу. В Донецькій області вже почала діяти програма підтримки підприємництва, яка спрямована на стимулювання формування представників малого та середнього бізнесу шляхом обміну досвідом з європейськими країнами, організації спеціального індустріального простору у різних містах регіону та надання фінансової допомоги бізнесменам.

Служба зайнятості активно сприяє реалізації обласної програми підтримки підприємців шляхом інформування безробітних щодо можливостей започаткування власної справи, організації навчання за відповідними напрямками, співпраці з міжнародними організаціями з метою залучення зовнішніх ресурсів для вирішення проблем фінансування, освоєння іноземного досвіду, забезпечення індивідуального соціального супроводу підприємців на всіх етапах реалізації бізнес-ідеї.

Незайнятим громадянам надається інформаційна підтримка стосовно можливості безкоштовного навчання основам підприємницької діяльності на освітній онлайн-платформі «Prometheus», одним з циклів курсів якого є «Підприємництво», та навчальному Інтернет-порталі «Твій бізнес: кроки до успіху», який присвячений отриманню знань з основ підприємництва.

Ведеться робота по розширенню кола соціальних та міжнародних партнерів з метою сприяння самозайнятості населення та можливості отримання фінансової допомоги від організацій-донорів. Так, наприкінці 2016 року був підписаний Меморандум про співробітництво і партнерство в соціально-економічних сферах діяльності між Донецькою службою зайнятості та Чеською неурядовою організацією «Людина в біді». На підставі Меморандуму почалася та триває реєстрація і прийом  заявок бажаючих отримати грошові гранти в рамках двох проектів «Стимулювання створення нових робочих місць для ВПО» і «Відновлення джерела коштів для існування».

Задля підтримки та інформаційно-консультаційного супроводу вже існуючих і майбутніх підприємців, було створено Консалтинговий простір «Перспектива» на базі Слов’янського міського центру зайнятості. Саме завдяки цій платформі всі бажаючі мають змогу отримати безкоштовну допомогу фахівців державних установ з питань ведення бізнесу, держреєстрації підприємницької діяльності, пенсійного, трудового та податкового законодавства, ведення бухгалтерського обліку, роз’яснень з питань функціонування системи ProZorro. Ініціативу започаткування таких консалтингових просторів в інших міських та районних центрах зайнятості Донецької області було активно підтримано, наразі ведеться робота з організації та створення подібних центрів.

З метою висвітлення та донесення до населення корисних і мотивуючих прикладів вдалого започаткування власної справи та історій успіху діючих бізнесменів Донецькою службою зайнятості проводяться прес-тури спільно з обласними та регіональними ЗМІ та створені на основі кожного базового центру зайнятості спеціальні куточки для підприємців, що містять банк найбільш життєздатних та конкурентоспроможних бізнес-ідей і постійно поповнюється новими матеріалами. За період з 2016 року по сьогодні було проведено 11 прес-турів у різних містах та районах Донецької області, інформацію з яких розміщено в майже 200 інтернет-виданнях та більш ніж 30 друкованих засобах інформації. За матеріалами прес-турів створено і трансльовано близько 20 радіопередач та майже 50 телевізійних сюжетів.

Сьогодні вже зроблені дієві кроки, спрямовані на стимулювання малого та середнього бізнесу в регіоні, – службою зайнятості сформовано перелік учасників робочої групи, яка буде направлена для проходження стажування в країнах Євросоюзу та обміну досвідом з успішно діючими іноземними підприємцями. Подальша робота, сфокусована на спонуканні розвитку підприємництва, триває та включає в себе ефективні програми, які будуть реалізовуватися Донецькою службою зайнятості спільно з соціальними партнерами.

 

Інформація підготовлена Донецьким обласним центром зайнятості

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *