Відбувся візит делегації прокуратури України до Латвійської Республіки

Делегація органів прокуратури України на чолі із заступником Генерального прокурора України Анжелою Стрижевською здійснила візит до Латвійської Республіки, організований Консультативною місією Європейського Союзу в Україні.

Метою візиту, під час якого відбулася зустріч із Генеральним прокурором Латвійської Республіки Еріксом Калнмейєрсом, було ознайомлення із системою органів прокуратури Латвії, їх структурою та компетенцією, у т. ч. запровадженням спеціалізації прокурорів, функціонуванням системи оцінки якості роботи, електронного документообігу тощо.

Українські прокурори ознайомилися із системою підвищення кваліфікації прокурорів та суддів на базі Латвійського судового тренінг-центру; станом впровадження в діяльність органів прокуратури системи електронного документообігу; забезпеченням незалежності прокурорів від будь-якого протиправного впливу. Разом із презентаціями щодо оцінки діяльності роботи прокурорів учасники також мали можливість ознайомитися з основними професійними вимогами для зайняття посади прокурора у Латвії, системою управління кримінальними справами в країні, а також системою проведення внутрішніх аудитів.

Особливий інтерес в української делегації викликали наглядові та представницькі повноваження латвійських колег, зокрема щодо захисту інтересів осіб та держави, представництва їх інтересів у суді. Вартим уваги та опрацювання виявився латвійський досвід щодо самостійного призначення прокурором покарання за нетяжкі злочини (без залучення суду). Крім того, значний інтерес становила практика ухвалення латвійськими судами виправдувальних вироків, що дорівнюють близько 1% і передбачають за собою обов’язкову перевірку дій прокурора на предмет належного виконання повноважень.

Указаний візит делегації органів прокуратури України до Латвійської Республіки є черговим кроком на шляху плідного співробітництва відомства із Консультативною місією Європейського Союзу в Україні у сфері верховенства права та реформування сектору цивільної безпеки.

За матеріалами управління реформ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *