Про перерахунок пенсій з 1 травня 2017 року

З 1 травня 2017 року проведено підвищення соціальних  стандартів, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Зокрема, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 травня збільшився з 1247 грн. до 1312 грн.

У зв’язку з цим управліннями Пенсійного фонду Донецької області здійснено автоматизований – тобто такий, що не потребує додаткових заяв громадян перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від рівня прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, що для осіб, які мають повний страховий стаж, інвалідів та одержувачів пенсій у зв’язку із втратою годувальника мінімальна пенсія визначається на рівні прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність

Пенсії у нових розмірах в залежності від визначеної дати виплати вже отримують 694 тис. мешканців області, що складає 62% від загальної кількості отримувачів пенсій в регіоні.

У зв’язку з чисельними зверненнями громадян надаємо повний перелік категорій пенсіонерів,  яким відбулись підвищення.

  • Мінімальна пенсія і доплата за понаднормативний стаж.
  • У разі, якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого страхового стажу та заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії (який за наявності повного страхового стажу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність), до пенсії встановлюють доплату до рівня цього прожиткового мінімуму. Якщо особа не набула повного страхового стажу, то розмір її пенсії визначають пропорційно до наявного стажу, виходячи з вищезазначеного прожиткового мінімуму. Якщо ж особа має більше страхового стажу, то до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж, яка визначається виходячи з розміру пенсії, обчисленої з урахуванням набутого стажу та заробітку, але не більше ніж із розміру мінімальної пенсії за віком.

    При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Тому з травня ці пенсії перераховано.

    УВАГА! Якщо розмір пенсії особи, обчислений за формулою, наведеною у статті 27 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі – Закон 1058), не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили  працездатність, доплату за понаднормативний стаж визначають з урахуванням розміру пенсі особи.

    ВАЖЛИВО! Перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж проводиться лише пенсіонерам, які не працюють (частина третя статті 42 Закону 1058).

  • Мінімальні пенсії шахтарям.
  • Якщо шахтар (за наявності шахтарського стажу 15 років у чоловіків та 7,5 років в жінок) отримує пенсію по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи профзахворювання, то незалежно від того, працює він чи ні, з травня йому перерахують пенсію в розмірі трьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (1312 грн. х 3 = 3936).

    Якщо ж шахтар отримує пенсію на пільгових умовах, обчислену за нормами Закону 1058, то в такому разі пенсії перерахують лише тим шахтарям, які не працюють. Водночас, у разі подальшого звільнення з роботи та звернення в управління Пенсійного фонду України за місцем проживання з відповідною заявою, пенсія особі буде перераховано з дня, наступного за днем звільнення.

  • Мінімальний розмір пенсійної виплати.
  • Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265 якщо щомісячний розмір, зокрема, пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає в інвалідів прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, та в осіб, яким призначено пенсію у зв’язку з втратою годувальника, на одного непрацездатного члена сім’ї – 100 відсотків, на двох – 120 відсотків, на трьох і більше – 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів (далі – державна адресна допомога).

    Тож державну адресну допомогу до пенсії інвалідам і одержувачам пенсій у зв’язку з втратою годувальника встановлено виходячи з прожиткового мінімуму – 1312 гривень незалежно від факту роботи пенсіонера.

  • Пенсії у зв’язку з втратою годувальника.
  • Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого годувальника.

    Згідно зі статтею 37 Закону 1058 пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається у розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

    При цьому у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та з урахуванням державної адресної допомоги мінімальні розміри цих пенсій, відповідно, становлять: 1312 грн (1312 грн х 100%); 1574,40 грн (1312 грн х 120%); 1968 грн. (1312 грн. х 150%).

    Дітям-сиротам пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в зазначених розмірах виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

    Мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію за Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон 2262), не може бути нижче двох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тому з травня 2017 року він становить 2624 грн. (1312 грн. х 2).

  • Щомісячна доплата до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів.
  • Розмір щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, на кожного непрацездатного члена сім’ї становить 1312 гривень.

  • Перерахунок надбавок і підвищень.
  • Виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1312 грн.), обчислено розміри підвищень до пенсій ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, пенсію за особливі заслуги перед Україною, державну соціальну допомогу на догляд, мінімальні пенсії для інвалідів – військовослужбовців, мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та інвалідам з числа ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

  • Підвищення до пенсій почесним донорам.
  • Статтею 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» передбачено, що до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка в розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

    У зв’язку з тим, що такий прожитковий мінімум з 1 травня становить 1624 грн., розмір надбавки до пенсії почесним донорам України з травня поточного року зріс з 154,40 до 162,40 гривень.

    ВАЖЛИВО! Перерахунок надбавок і підвищень до пенсій, якщо їх розмір визначається від прожиткового мінімуму, здійснено всім пенсіонерам незалежно від того, працюють вони чи ні.

    Нагадуємо, що згідно зі статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» по 31.12.2017 р. особам (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту ! статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які займають посади державної служби, визначені Законом України від 10.05.2015 №889-VІІІ «Про державну службу», а також працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

    У період роботи на інших посадах/роботах пенсія (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії ії соціального захисту»), розмір якої перевищує150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

    Тож у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму пенсія, яка виплачується, може збільшитись і в тих пенсіонерів, які працюють.

    УВАГА! З 1 травня 2017 року залишаться без змін розміри підвищень та доплат, які встановлено в абсолютній величині, а не у відсотках прожиткового мінімуму, а саме підвищення дітям війни (66,43грн) та членам сімей загиблих(померлих)військовослужбовців (398,58), компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус і  соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (133,88 грн.) та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю (постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №112).

    ВАЖЛИВО! Загальний розмір пенсії може не змінитись у громадян, у складі пенсійної виплати яких є фіксована індексація. Якщо з травня 2017 року підвищення призначеного розміру пенсії менше суми фіксованої індексації, то на суму підвищення пенсії здійснюється зменшення суми фіксованої індексації.

     

    Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *