День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2017 року Україна разом зі всім світом відзначає День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цей день було встановлено постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року  на знак осуду політики радянського тоталітарного режиму щодо утисків кримськотатарського народу та вшанування жертв його депортації з території Кримського півострова в травні 1944 року.

11 травня 1944 року, Й. Сталін підписав постанову Державного комітету оборони СРСР про виселення кримських татар з території півострову. Попри те, що представники кримськотатарського народу воювали в лавах Червоної Армії і навіть брали участь у партизанському русі, підставою для депортації стало звинувачення в співпраці з Третім Рейхом. За оцінками активістів кримськотатарського руху в наступні 12 років протягом яких кримські татари мали статус спецпереселенців від нестерпних умов проживання померло близько 46 % від загальної кількості депортованих. Тобто практично кожен другий.

Масове повернення розпочалося у 1989 році і продовжувалося близько               20 років. Станом на 2013 рік до Криму повернулося близько 270 тис. кримських татар, що становить 13% від загальної кількості населення півострову.

Наразі на території Донецької області проживає близько 200 представників кримськотатарського етносу, які переважно зосередженні в Донецькому Приазов’ї (м. Маріуполь та Мангушський район) та є невід’ємною складовою частиною багатонаціональної родини народів нашого краю.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *