Заяви та дії Генерального прокурора навколо подань про позбавлення недоторканності трьох нардепів є непослідовними

Як вже повідомлялося, детективи Національного антикорупційного бюро України брали участь у підготовці проектів підозри та подання про позбавлення депутатської недоторканності стосовно одного народного депутата, а саме Євгена Дейдея. Депутат Андрій Лозовий фігурував у розслідуваннях як Генеральної прокуратури України, так і НАБУ, однак текст підозри та подання стосовно нього детективи не готували. Розслідування стосовно третього нардепа – Геннадія Бобова – здійснювала ГПУ.

Після заяви Генерального прокурора про підготовку подань у п’ятницю, 19 травня, вже у вівторок, 23 травня, стало відомо, що він повернув на доопрацювання подання на нардепів Євгена Дейдея та Андрія Лозового. Як виявилося, 19 травня НАБУ було доручено розслідування стосовно Геннадія Бобова. У вівторок, 23 травня, до НАБУ надійшла частина матеріалів кримінальних проваджень стосовно Андрія Лозового та Геннадія Бобова, які складаються з декількох десятків аркушів. Основні матеріали, які, ймовірно, стали підставою для повідомлень про підозру, відповідно до супровідних документів, наразі знаходяться в експертній установі.

В даний момент Національне антикорупційне бюро чекає надходження повного пакету документів для їхнього вивчення та аналізу. 

19 травня Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що “в ході спільної перевірки поданих електронних декларацій ГПУ, САП та НАБУ” до Верховної Ради України підготовлені подання про зняття депутатської недоторканності з народних депутатів Геннадія Бобова, Євгена Дейдея та Андрія Лозового.

Нагадуємо, що, згідно зі ст. 481 Кримінального процесуального кодексу України, письмове повідомлення про підозру народному депутату здійснює Генеральний прокурор України. Притягнення до кримінальної відповідальності парламентарів за наявності достатніх доказів для підозри відбувається після отримання на це відповідної згоди Верховної Ради. Необхідне для цього подання вносить Генеральний прокурор України.

Фото: 5.ua

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *