Президент вшанував пам’ять в’язнів концтабору Заксенгаузен




Під час робочої поїздки до Німеччини Президент Петро Порошенко відвідав Меморіальний комплекс «Концентраційний табір Заксенгаузен», розташований у місті Оранієнбург, та вшанував пам'ять жертв нацизму.

Глава держави встановив вінок біля меморіальної дошки, на якій міститься напис: «Тисячам українських в’язнів, які в період 1941-1945 років перебували в полоні у Концентраційному таборі Заксенхаузен. Багато з них не пережили нелюдські умови концентраційного табору чи померли після тортур та акцій по знищенню полонених. Ми зберігаємо світлу пам'ять про вас у наших серцях».

Нацистський концтабір Заксенґаузен діяв між 1936 та 1950 роками. З 1936 по 1945 діяв як табір, головним чином для політв'язнів Німеччини, а з 1945 до весни 1950 року цю справу продовжив вже сталінський радянський режим як «Спецтабір № 7».

 

Близько 200 тис. осіб пройшли через концтабір протягом 1936-1945 років, багато з яких були українцями. Більше 100 тис. в'язнів померли від знесилення, хвороб, недоїдання.

Тут утримували, зокрема, провідника ОУН Степана Бандеру, який з початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенґаузен в бункері «Целленбау» – найбільш «режимній» території табору. 

З українських в'язнів у концтаборі загинув поет О. Ольжич. Тут були в'язнями українські націоналісти Тарас Бульба-Боровець, Андрій Мельник, Олег Штуль (Жданович), колишній секретар Української Центральної Ради Євген Онацький, Ярослав Стецько.

 

ф

Робочий візит Президента України до Німеччини

20 травня 2017 року – 15:44










































































ф

Робочий візит Президента України до Німеччини

20 травня 2017 року – 15:44
























Зустріч Президента України та Канцлера Німеччини у резиденції Федерального уряду ФРН – Замку Месеберг, 20 травня 2017 року

© Фото Михайла Палінчака

























Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *