Генпрокуратура відстояла у Верховному Суді України майнові інтереси вкладника «Приватбанку», потерпілого від анексії АР Крим

Органами прокуратури в межах повноважень, наданих Перехідними положеннями Конституції України, продовжується захист громадян, зокрема потерпілих від анексії АР Крим.

Встановлено, що у червні 2011 року у приміщенні філії «Кримського регіонального управління Публічного акціонерного товариства комерційного банку «Приватбанк» між фізичною особою та банком укладено договори банківського вкладу щодо розміщення на депозитних рахунках 500 євро та 1 тис доларів США. У зв’язку із закінченням чергового строку дії договорів вкладник у червні 2014 року, за тиждень до їх пролонгації на новий строк, звернувся до банку із відповідною заявою про повернення суми коштів. Проте у її задоволенні банком було відмовлено.

Незважаючи на обґрунтованість позовних вимог про розірвання договорів банківських вкладів та стягнення заборгованості, суди всіх інстанцій відмовили у їх задоволенні, що фактично призвело до настання негативних наслідків, зокрема істотних та непереборних труднощів у реалізації прав і свобод, насамперед позбавлення інваліда 3 групи, що має на утриманні двох дітей, передбаченого законодавством права на власність, за рахунок якої вона могла б забезпечити належний рівень життя у зв’язку із вимушеним переселенням з півострова.

Лише завдяки втручанню Генеральної прокуратури України 24.05.2017 Верховним Судом України скасовано незаконні судові рішення. Найвищий судовий орган погодився з доводами прокурора, що ПАТ КБ «Приватбанк» як головна банківська установа в силу законодавства та свого юридичного статусу несе перед вкладником відповідальність, у тому числі й за зобов’язаннями, що виникли у зв’язку з діяльністю її дочірньої філії, яка здійснювала оформлення правочину щодо розміщення депозитних коштів в іншому регіоні країни, а саме АР Крим – тимчасово окупованій території. Справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *