У Волноваському районі перевірили умови проживання дітей у прийомних родинах

У  Волноваському районі на первинному обліку служби перебуває 226 дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, що складає 1,3% від загальної чисельності дитячого населення району, з них 91,6% перебуває у сімейних формах виховання.

Протягом 2016 року на території Волноваського району було усиновлено громадянами України 4 дитини, влаштовано під опіку, піклування – 23 дитини, до прийомних сімей – 2 дитини.

 У 2017 році 4 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштовано під опіку, піклування, створено 1 прийомну сім’ю, до якої влаштовано 1 дитину.

З метою захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на умовах співфінансування, за кошти обласного та районного бюджетів Волноваською міською радою придбана однокімнатна впорядкована квартира для особи з числа дітей-сиріт.

Станом на 20.06.2017 на території району функціонує 11 прийомних сімей, в яких виховується -19 дітей, 3 дитячих будинків сімейного типу в яких виховується – 19 дітей.

Під час візиту служби у справах дітей облдержадміністрації було перевірено умови утримання дітей зазначеної категорії у 2 прийомних родинах та у  3 дитячих будинках сімейного типу. Усі діти проживають у квартирах та будинках прийомних батьків. Діти мають належні санітарно – гігієнічні та побутові умови для проживання: окремі дитячі кімнати, місце для ігор, занять фізкультурою, шафи для одягу, куточки для занять, іграшки, книжки; забезпечені сезонним одягом та взуттям.

В родинах між батьками та дітьми сформувалось взаєморозуміння;  довірливі й щирі відносини. У питаннях виховання прийомні батьки, батьки-вихователі спрямовують увагу та зусилля на вирішення особистісних проблем дітей, актуальних на даний період часу. Вплив батьків на дітей можна оцінити, як позитивний. Вони приділяють достатньо уваги навчанню та вихованню прийомних дітей; співпрацюють з вчителями та лікарями.

У 2017 році протягом 5 місяців Волноваським управлінням  соціального захисту населення призначено та виплачено в повному обсязі соціальної допомоги на функціонування прийомним батькам за надання соціальних послуг виплачено 156213,61 грн., на дітей, які виховуються в прийомних сім’ях 347860,98 грн., на функціонування батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу виплачено 119921,41грн., на дітей-вихованців, які виховуються в їхніх сім’ях 362862,12 грн.

Відповідно до чинного законодавства 6 прийомним батькам, 2 батькам-вихователям призначено субсидію.

За бюджетні кошти, делегованих коштів, державного бюджету за 2016 рік було охоплено оздоровленням та відпочинком дітей: 18- прийомних дітей та 14 – дітей-вихованців, які відвідали табори м. Одеси «Молода Гвардія»,  м.Святогірськ «Перлина Донеччини», ДОЦ ім.К.Бабіна, м.Івано-Франківськ,  а інші за рахунок коштів батьків.

Продовжується робота з підвищення педагогічного потенціалу прийомних сімей, поширення знань та навичок щодо формування життєво – важливих зв’язків та спілкування з дітьми. У грудні 2016 пройшли курси підвищення кваліфікації 9 прийомних родин, та 3 дитячі будинки сімейного типу.

Діти, які влаштовані в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу не втрачають права на належні їм аліменти, пенсії, в закладах освіти отримують безкоштовні обіди.

         Прийомним батькам, батькам-вихователям,  надається всебічна підтримка за рахунок благодійних організацій, підприємств. Щорічно діти отримують подарунки до Дня захисту дітей. Так, 01.06.2017 року, Волинською обласною прокуратурою 3 дитячим будинкам сімейного типу вручені плазмові телевізори, мультиварки, 1 ДБСТ отримала пральну машинку-автомат, 1 ПС та 1 ДБСТ отримали  у подарунок ноутбуки.

Просимо Всіх  не залишатися байдужими та  долучитися до шляхетної справи, допомогти родинам, де є прийомні діти, діти-вихованці, щодо взяття їх до родини  і  подарувати дітям частинку свого серця і сімейного затишку.

Служба у справах дітей Донецької облдержадміністрації

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *