Ільменітові схеми: доставка українського ільменіту з турецького судна “NAZLICAN” на окуповану територію

З листопада 2016 року ми ведемо спостереження за постачанням концентрату ільменіту на територію окупованого Кримського півострова. Нам вдалося виявити схему постачання з використанням проміжного турецького порту “Самсун”, у якому проводиться перевантаження (1, 2). Тепер ільменітові контрабандисти шукають інші способи забезпечити сировиною “Кримський титан” – постачання сировини з Норвегії, Бразилії та України на перевантаження в порту “Кавказ” (3), звідки вже здійснюється трансшіпмент у керченський порт “Камиш-Бурун”, закритий Україною (4). Розглянемо, як відбувалося переміщення українського ільменіту.

Теплохід “NAZLICAN” (imo: 7531357) під прапором Туреччини, тоннажністю 10’900 тонн, було зафіксовано на якірній стоянці ділянки номер 2 порту “Кавказ” 21 червня о 3:41 за місцевим часом.

Автоматична система ідентифікації (AIS) повідомляє, що 12 червня о 10:16 судно з вантажем вийшло з українського порту “Южний” (код UA YUZ) і вирушило в російський порт “Кавказ” (код RU KZP), не вказуючи очікуваний час прибуття.

Заглянемо в систему реєстрації судозаходів у порти РФ (країна-агресор) і спробуємо з’ясувати дату приходу в порт “Кавказ”.

З’ясувалося, що турецький суховантаж з вантажем з порту “Южний” бовтається на якорі в Керченській протоці, а точніше – на якірній стоянці порту “Кавказ” з опівночі з 13 на 14 червня, тобто, вісім днів з вантажем на борту. Sorry, але це явний простій.

Перевіримо, чи правильне наше припущення, і зробимо запит до шипінґексплорера щодо цього судна.

Так, підтверджується: т/х “NAZLICAN” (imo: 7531357) завантажувався в порту “Южний” (Yuzny) з 10 червня 20:09 за місцевим часом і вийшов з порту “Южний” 12 червня о 10:13 в напрямку порту “Бургас”. Також підтверджується, що судно прибуло в Керченську протоку, де розташована якірна стоянка порту “Кавказ”, 14 червня о 2:20 за місцевим часом.

Але ж порт “Бургас” – це Болгарія, і розташований південь-південь-західніше порту “Южний”, а якірна стоянка порту “Кавказ” у Керченській протоці, куди судно прийшло 14 червня, розташована на схід від порту “Южний”, зовсім в іншій частині Чорного моря. Явний намір відправника вантажу ввести в оману владу України щодо реального отримувача вантажу.

Спробуємо з’ясувати, який вантаж доправили на якірну стоянку порту “Кавказ”, куди і як розвантажать теплохід “NAZLICAN”.

З відкритих джерел з’ясували, що судно прибуло на якірну стоянку порту “Кавказ” з вантажем ільменітової руди (точніше – це концентрат ільменіту у вигляді піску чорного кольору). А куди можуть відвезти цей концентрат ільменіту, зовсім не важко здогадатися. У цьому регіоні єдиний споживач цієї сировини розташований на окупованому півострові Крим у місті Армянськ. І називається цей споживач – “Кримський титан”, на ньому з концентрату ільменіту виробляють діоксид титану (екологічно чистий наповнювач для виготовлення фарб, пластмаси, паперу та інших цілей, зокрема, для військових потреб). Треба нагадати, що цей завод перебуває під економічними санкціями України.

Подальше уважне спостереження за теплоходом “NAZLICAN” (imo: 7531357) під прапором Туреччини дало змогу з’ясувати, що розвантаження судна окупанти організували на якірній стоянці порту “Кавказ” (точніше – в районі номер 2 акваторії порту “Кавказ”) – кілька етапів способом перевалки вантажу з судна на судно (Ship-To-Ship).

Перша документально зафіксована перевалка відбулася 19-20 червня з допомогою судна ““ВОЛЗЬКИЙ-8” (imo: 8883238), яке подали до борту турецького судна 19 червня після обіду. Судно взяло на борт 3’700 тонн концентрату ільменіту і 20 червня опівдні попрямувало до терміналу “ГЕНІНВЕСТ” у затоці Камиш-Бурун закритого Україною порту “Керч”.

Скрін із системи шипінґексплорер дає уявлення про маршрут судна і підтверджує, що концентрат ільменіту справді було доправлено в закритий Україною порт “Керч” 20 червня о 16:30 за місцевим часом. Розвантаження ільменіту також підтверджується сигналами з Керчі.

Продовжуємо спостерігати за перевантаженням. Відмінусуємо 3’700 від 10’000. На борту турецького судна залишилося 6’300 тонн концентрату ільменіту. Отже, потрібно ще два підходи судна. Розвантаживши першу партію концентрату ільменіту на причал терміналу “ГЕНІНВЕСТ” у Керчі, судно “ВОЛЗЬКИЙ-8” 21 червня о 9:34 вийшло з Камиш-Буруна і попрямувало на якірну стоянку порту “Кавказ”.

На якірній стоянці порту “Кавказ” судно “ВОЛЗЬКИЙ-8” пришвартувалося до судна “NAZLICAN” в інтервалі між 13:30 і 13:45.

І масштабований скріншот моменту швартовки:

Перевантаження другої партії ільменіту кількістю 3’600 тонн з борту турецького  судна на борт судна-човна закінчилося на світанку 22 червня, і о 8:51 ранку човен прибув до терміналу “ГЕНІНВЕСТ” для розвантаження.

Відмінусуємо 3’600 від 6’300. На борту турецького судна залишилося 2’700 тонн концентрату ільменіту. Отже, потрібен ще один підхід судна-човна. Тут доречно нагадати, що після трагедії з теплоходом “GEROI ARSENALA” на перевантажувальному районі OPL “KAVKAZ”, коли окупанти не змогли і не хотіли провести вчасно рятувальну операцію, через це загинув екіпаж (врятували тільки моториста завдяки екіпажу танкера, що був поряд), окупанти ввели драконівські правила дозвільної системи допуску суден змішаного плавання для перевантажувальних операцій в район якірних стоянок. У результаті різко виріс дефіцит такого флоту і, відповідно, виросли ставки відфрахтовки суден-човнів, і перевалка дейдвейтних вантажів перетворилася в несподівано дороге задоволення. А тут ще й погода принесла сюрприз – шторм, і перевалка зупинилася на добу.

За третьою партією ільменіту до турецького судна вирушило судно-човен “МІЖРІЧИНСЬК” (imo: 8948167). Тоннажність цього судна 2000 тонн, збудували його – Sic! – у 1966 р. Експедитор ВНЕШТРАНС вирішив направити для третього перевантаження судно-човен меншої тоннажності, щоб забрати решту – 1700 тонн. Так ми дізналися, що на борт судна “NAZLICAN” у порту “Южний” завантажили 9000 тонн ільменітової руди (концентрат ільменіту) чи на 50 тонн більше, що дозволяє сюрвеєрська оцінка.

Дивимося наступний скріншот. На ньому видно, що “MEZHDURECHENSK” підійшов до борту теплохода “NAZLICAN” о 12:34, щоб забрати руду, яка залишилася.

Можна припустити, що до виходу цієї статті остання партія українського концентрату ільменіту з порту “Южний” буде доправлена до причалу терміналу “ГЕНІНВЕСТ” порту “Керч”.

Судна, які брали участь у незаконному постачанні концентрату ільменіту:

т/х “NAZLICAN” (imo:7531357, mmsi:271 002 709, call sign: TCTO5, flag: TR);
т/х “VOLZHSKIY-8” (imo:8883238, mmsi:273 310 200, call sign: UCBR, flag: RF);
т/х “MEZHDURECHENSK” (imo:8948167, mmsi:273 311 460, call sign: UAAH2, flag: RF).

Агентуючі компанії-експедитори, що брали участь у незаконних перевантаженнях ільменіту:

МА “ЛІНТЕР”, філіал у порту Кавказ;
ТОВ “ВНЄШСЕРВІС”, Керч, директор Польський Юрій Дмитрович (у Чистилищі на сайті Центру “Миротворець”).

Зараз судно обгинає Кримський півострів. Капітан приховав присутність судна на рейді порту “Кавказ” і демонструє в системі AIS, що судно з порту “Южний” (Україна) йде в Констанцу (Румунія).

Але марінтрафік має в архіві всі позначки судна, і зовсім не важко встановити, де і о котрій годині воно було, що показано на наступному скріншоті. Після розвантаження концентрату ільменіту суховантаж “NAZLICAN” знявся з якоря 26 червня о 03:55 за місцевим часом і вийшов у Чорне море в напрямку порту “Констанца” (Румунія).

Доставка вантажів у закриті порти Криму, переміщення вантажів через Державний Кордон України без оформлення в українських прикордонних і митних органах – це контрабанда. Безпосередні виконавці, які перетнули кордон і перевезли сировину в порт – “Волзький-8” і “Міжрічинськ”. Турецьке судно “NAZLICAN” у цьому злочині є поплічником окупанта. Справді, чи могло відбутися порушення суверенітету України, якби менеджери судна “NAZLICAN” не уклали б цей контракт, якби 19 моряків, громадян Туреччини, не забезпечили доставку і розвантажувальні роботи?

Думаємо, що незабаром ці питання ми почуємо в міжнародному арбітражі, де оцінять роль кожного учасника ситуації.

Катерина Яресько

При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Тисніть репост і діліться з друзями.
Підписуйтеся на сторінки спільноти InformNapalm у
Фейсбук / Твіттер
і оперативно отримуйте інформацію про нові матеріали.

Помітили помилку? Напишіть нам приватне повідомлення на сторінку Фейсбук  – і ми її виправимо. Дякуємо!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *