Місцеві ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир до Дня Конституції в Україні

28 червня жителі України відзначають День Конституції, зокрема, 21-шу річницю після її прийняття. Конституція – основний закон, на основі якого будується усе законодавство держави. Комісія УГКЦ Справедливість і Мир провела ряд різноманітних ініціатив з цієї нагоди.

Полтавські ініціативи до Дня Конституції у Харківському Екзархаті

У Полтаві, у Центрі реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи відбувся святковий захід, присвячений Дню Конституції України. Організували свято парохіяни Свято-Троїцького храму УГКЦ у м. Полтава спільно із Комісією УГКЦ Справедливіть і Мир.

Захід розпочався Молебнем, під час якого усі молилися за розквіт української держави, за подолання воєнного конфлікту, за мир та спокій на українських землях. Після богослужіння о. Максим Кролевський звернувся до присутніх з душпастирським словом.

Священик пояснив значення Дня Конституції в житті кожного українця, окресливши роль християнина у сучасних обставинах будівництва нашої країни: «Кожен із нас, вдивляючись у обличчя нашої Держави, повинен брати активну участь у розбудові нашої Батьківщини, докладаючи багато зусиль».

Згодом, молодше покоління полтавських греко-католиків організували святкову концертну програму для медиків, дітей та їхніх батьків, виконуючи християнські та патріотичні пісні.  Опісля парохіяльні діти під керівництвом Тетяни Терешкович, представниці молодіжної спільноти «Українська молодь – Христові»,  провели майстер-клас з плетіння браслетів із синьо-жовтих стрічок.

Просвітницький патріотичний похід у Бучацькій Єпархії

У місті Чорткові, в День Конституції України, за ініціативи о. Володимира Равлюка, місцевого представника Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, було зорганізовано окремий захід в молодіжному колі парохіяльної спільноти.

Оскільки, в цьому часі саме при катедральному соборі св. верх. ап. Петра і Павла у Чорткові проводиться літній табір для дітей під назвою «Канікули з Богом», то було вирішено провести для дітей також і окремий патріотично-релігійний день табору, зокрема, похід містом із національним прапором України. Цього ж дня таборяни відвідали й національну пам’ятку архітектури – церкву Вознесіння Христового,  де спільно помолилися св. Літургію. В часі проповіді о. Володимир Равлюк звернувся до учасників походу, наголошуючи на важливості виконання закону: як Божого, так і головного державного закону – Конституції України. Також було проведено й дискусію про відповідальне і сумлінне виконання державного закону у відповідності із суспільним вченням Церкви.

Після цього, учасники заходу відвідали ще одну місцеву пам’ятку України – Чортківський замок і на завершення, в цей особливий день для України, 28 червня, на території замку з дітьми склали живий герб України – тризуб. Продовженням заходу було подальше жваве обговорення значення свята, також дискусія із запитаннями та відповідями, пропозиціями щодо подальших ініціатив, які здатні виховувати свідому, відповідальну, активну і патріотичну українську молодь.

Про законність і його прояви у Стрийській Єпархії

У місті Городок на Львівщині також відбулася зустріч до Дня Конституції, ініційована Комісією УГКЦ Справедливість і Мир за підтримки його місцевого представника, настоятеля храму Вознесіння ГНІХ о. Тараса Цікало та о. Павла Шведа.

Учасники заходу спільно обговорювали тематику законності: державної, обумовленої природними законами, духовної. Доповідачем зустрічі був о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир. У світлі подій сучасності, стану українського суспільства і його можливих змін і перспектив, учасники шукали спільно відповідей на питання значення закону для суспільного благоустрою, його зловживання та спосіб практичної «законослухняності» у світлі суспільного вчення Церкви.

Окремо, розглянули і іншу площину законності, а саме «духовні закони» і їхні принципи дії: самоутвердження, самореалізація і досягнення ефективності дій і результатів через призму «бачення» себе, оточення, обставин і ситуацій, у яких живемо і перебуваємо. Зустріч вже традиційно здійснювалась у тривалій кількагодинній атмосфері діалогу та ділення досвідом. А завершення зустрічі відкрило перспективу подальших систематичних такого роду зустрічей у колі вірних на актуальні суспільні теми у світлі вчення Церкви.

Бесіда з дітьми до Дня Конституції у Київській Архиєпархії

На Київщині, в свою чергу, відбувся просвітницький захід, а саме «Бесіда з дітьми до Дня Конституції України». Захід організовано з ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир та Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ на базі літнього християнського табору для дітей «Великого бажайте! Йосиф Сліпий».

Серед організаторів заходу була представниця Комісії УГКЦ Справедливість і Мир Іванна Бедь, а спікером заходу була Злата Бичкова, представник Української соціальної академії, яка розповіла дітям про те, що таке Конституція, яке є її значення і для чого вона потрібна в державі. Для цього дітям було представлено історію її становлення. Також було зосереджено увагу на деяких окремих її статтях, зокрема 1-ій, 10-ій та 20-ій, що, за словами мовця, має знати кожен громадянин, починаючи від раннього віку.

На завершення зустрічі Злата Бичкова провела опитування, з яким таборяни чудово справилися, а також діти заспівали нововивчену «Молитву за Україну». Родзинкою заходу став секрет, що допомагає запам’ятати і ніколи не помилятися щодо авторства національного Гімну України, яким поділилася із дітками представник Української соціальної академії.

Про дотримання закону у Коломийсько-Чернівецькій Єпархії

 

На парафії Пресвятої Трійці с. Шепарівці Печеніжинського протопресвітеріату Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ парафіяльна спільнота зібралася, щоб помолитися за мир та спокій у державі і просила Бога благословення, щоб кожен закон, який був чи буде прийнятий, завжди за основу мав Декалог – перший закон, яким Бог потверддив життя людини. У повчальному слові о. Олександр Федоришин, адміністратор парафії і голова єпархіальної Комісії УГКЦ Справедливість і Мир акцентував увагу присутніх на тому, що після отримання заповідей Божих на горі Синай людина зрозуміла, що недотримання закону – це відкидання із свого життя Законодавця і нехтування Його довірою до своїх людей.

 

«Сьогодні існує небезпека, щоб з нашої Конституції викинути його моральну складову і існує небезпека викривити давно усталені поняття. На цій молитві просімо, що жоден закон у нашій державі не був дисонансним до Божого закону, а завжди допомагав усім виплекати у собі певні християнські засади та переконання. Дякуймо Богові за усіх, що потрудилися над створення нашої Конституції, і молімося, щоб і надалі були особи, які готові захищати її від різних наступів» – зазначив місцевий представник Комісії.

 

На завершення усі присутні в храмі помолилися Молебень до Ісуса Христа, щоб любов та мир запанувала у нашій державі і у серці кожного українця.

Про значення Конституції у Луцькому Екзархаті

У переддень Дня Конституції України місцевий представник Комісії УГКЦ Справедливість і Мир у Луцькому Екзархаті о. Роман Бобесюк у колі вірних парохії храму Вознесіння Господнього у місті Дубно виголосив «Слово» про значення Конституції для християнина.

Основний Закон держави концентрує увагу кожного громадянина України на Коституції. Небайдужість до добробуту особистого і спільного вимагає від християнина активної участі у суспільному житті. Саме з цією метою й спрямовувався заклик о. Романа Бобесюка до парохіян як щодо глибшого пізнання закону державного і у світлі суспільного вчення Церкви, так і до того, щоб знати та реалізовувати власні права та обов′язки у суспільстві.

Про цінність Конституції у Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії

З нагоди Дня Конституції також на парафії Всіх Святих Українського Народу у Тернополі було відслужено Св. Літургію. Під час молитви о. Роман Чубара, представник Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, виголосив проповідь про важливість знання та розуміння цьогозаконудля нашої демократичної України.

Священик також підкреслив, що важливо пам’ятати: «Головною цінністю Конституції є людина та народ».

Після Святої Літургії відбулася зустріч із молодіжною християнською спільнотою на тему: «Конституція і християнин». Під час зустрічі молодь активно долучалася до обговорення цієї теми, оскільки багато хто вже є ознайомлений із текстом Конституції. Християнин, який називає себе громадянином своєї держави, патріотом, але нехтує законами держави і не є активним у громадському житті – не має правдивої любові до своєї Батьківщини. На завершення зустрічі всі присутні мали змогу створити закони для своєї спільноти.

Про відповідність до «закону» у Львівській Архиєпархії

При парохії заслання Святого Духа у с. Наварія Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, 27 червня виголосив Слово до Дня Конституції.

Посилаючись на Заклик Комісії УГКЦ Спрaведливість і Мир, його представник зазначив: «Старозавітній Закон Божий надавав можливість як людині, так і спільноті людей, усьому народові перебувати у площині і межах «безпеки» і можливості кращого теперішнього і майбутнього під покровительством Божим. Новозавітній Христовий постулат «любові до Бога і ближнього» наповнює цей закон новизною та «революційним» духом беззаперечного розвитку і суттєвих змін у напрямку благоустрою, особистого та спільного блага, де підвалиною слугує законодавча справедливість як не кінцева, але необхідна передумова вищого «апогею» – любові поміж людьми і Богом».

Як приклад подвижництва і любові до Церкви, до свого народу і краю, о. Олег Лука назвав особу блаженного священномученика Миколая Чарнецього, якого Церква цього дня молитовно згадувала. Приклад його освіти у поєднанні із служінням є й для сучасних віруючих громадян взірцем для наслідування. Бо й справді, коли у житті християнина його громадянська позиція, виконання ним законів відповідають «закону» діл Ісуса Христа, щоб «доповнити, а не усунути» закон, щоб сприяти і виконувати, а не ігнорувати та порушувати, тоді  така особа безперечно буде на ділі «Світлом для світу» та «Сіллю землі»!

Інформаційна Служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *