Нехай мрії здійснюються!

«Карітас Харків» разом із «ДУМАй» провели кінопоказ під відкритим небом на даху Дому проектів у Харкові.

«Якщо ти не байдужий до проблем вимушених переселенців, учасників АТО, ти активний та приймаєш участь у міських акціях й хочеш долучитись до розбудови миру в суспільстві, тоді ми чекаємо на тебе! Будемо говорити про важливі та цікаві речі», – таке оголошення поширили організатори напередодні. І захід, який було приурочено до Дня молоді та Дня Конституції України, зібрав громадських активістів, журналістів, молодих науковців, волонтерів та вимушених переселенців зі Сходу України, які проживають в Харкові та області.

Модератор зустрічі – Юрій Чумак, регіональний координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA в Харківській області, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», запропонував до уваги стрічку «Коли-небудь ми станемо щасливими» (Польща) – з репертуару кіноклубів документального кіно про права людини Docudays UA.

У фільмі йдеться про Даніеля, юнака з Ліпіни, найбільш нужденного містечка в усій південній Польщі. Даніель прагне вирватися з суцільної бідності. Озброєний камерою на мобільному телефоні, він вештається своїм кварталом, розпитуючи дітей та дорослих про їхні мрії. Чи справдяться ті мрії бодай для когось? Поки він фільмує, перед глядачами розгортається прихована площина…

Після перегляду відбулося жваве та відверте обговорення самої кінострічки, піднятих нею питань, а також проблематики порушення прав вимушених переселенців, сприйняття останніх у приймаючих громадах, налагодження взаєморозуміння між людьми, які дотримуються різних поглядів. Окремим питанням постало те, що треба робити, аби дитячі мрії про краще майбутнє втілювалися у життя, а не залишалися мареннями.

На закінчення всі учасники висловили щире побажання, щоб практика таких кінопоказів обов’язково була продовжена.

Зауважимо, що захід організував Карітас Харків у рамках реалізації проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру» за підтримки Caritas Germany та GFFA.

Подія стала першим публічним показом у діяльності «ДУМАй!» – пересувного кіноклубу медіа-просвіти Docudays UA, що працює на базі громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *