Непотоплюваний Донич: як ректор КФУ здолав Аксьонова

Два місяці минуло відтоді як російський голова Криму Сергій Аксьонов пообіцяв домогтися відставки ректора КФУ Сергія Донича. В кінці квітня після відмашки зверху проти керівника університету ополчилися місцеві чиновники, депутати та медіа, підконтрольні кримському Радміну. Здавалося, що звільнення Донича ‒ це вирішене питання, однак ректору вдалося зберегти свій пост, а Аксьонов перестав згадувати про претензії на його адресу. Кореспондент Крим.Реалії з’ясовував, як керівнику КФУ вдалося перемогти в боротьбі з очільником Криму.

Днями Сергій Донич повернувся з Москви. За інформацією прес-служби КФУ, у столиці Росії 28 червня він взяв участь у спільному засіданні Ради російського союзу ректорів та Російської Академії Наук. А за місяць до цього ‒ 22 травня сам Донич зустрічав у своєму виші членів «Клубу десяти» ‒ ректорів російських федеральних університетів.

Сергій Донич продовжує керувати КФУ і демонструвати, що він має хороші зв’язки в російському академічному середовищі. Однак ще два місяці тому багато хто в Криму, зокрема й експерти Крим.Реалії, вважали відставку Донича ледве чи не доконаним фактом і розмірковували, кого на зміну йому пришле російське Міністерство освіти.

Короткочасна атака

20 квітня призначений Росією голова Криму Сергій Аксьонов оголосив, що ректор КФУ «не виправдав його очікувань» і провалив проведення заходів за федеральною цільовою програмою. За словами Аксьонова, ФЦП у виші була реалізована лише на 30 відсотків.

«Можу сказати, що я як голова наглядової ради (Кримського федерального університету ‒ КР) ректору не довіряю, не бачу можливості продовжувати з ним далі співпрацю на цій посаді», ‒ сказав Сергій Аксьонов і додав, що Донич, на його думку, має сам «написати заяву про звільнення».

Глава Криму Сергій Аксьонов (ліворуч) і ректор КФУ Сергій Донич

У відповідь ректор КФУ повідомив журналістам, що знає про позицію голови Криму, але звільнятися не збирається.

«Заяви я не подав, це особиста думка голови, більше нічого прокоментувати не можу», ‒ сказав Сергій Донич.

Відповідно до російського законодавства, ректорів федеральних університетів призначає уряд Росії. Відповідно, Аксьонов не має повноважень звільняти Донича. При цьому нинішній керівник Криму є головою наглядової ради КФУ, і він вирішив задіяти цей важіль. 24 квітня Аксьонов оголосив, що 5 травня відбудеться засідання наглядової ради «Кримського федерального університету» з питання «недовіри» ректору.

На наступний день, 25 квітня, у медіа, підконтрольних кримському Радміну, почалася інформаційна атака проти Донича. У ЗМІ з’явилися десятки повідомлень про те, що через неефективне управління головний кримський університет загруз у проблемах: відсутність ремонту гуртожитків і медобслуговування для студентів, зірвані наукові та інфраструктурні проекти і багато іншого. Проти Сергія Донича публічно виступили практично всі перші особи Криму, які перебувають на службі у Росії: міністр освіти, депутати Держдуми від півострова, голова комітету освіти кримського парламенту та інші місцеві депутати.

Невдоволення діями ректора висловлювали також викладачі та студенти. 24 квітня біля адміністративного корпусу вишу провели пікет за відставку Донича. Через кілька днів в медіа з’явилися повідомлення про те, що недовіру голові вишу висловив весь трудовий колектив Академії біоресурсів і природокористування, яка є структурним підрозділом КФУ. Тут варто зазначити, що директор академії Сергій Додонов є депутатом кримського парламенту і членом фракції «Єдина Росія».

Такий адміністративний тиск й інформаційна атака тривали приблизно до 29 квітня. Потім кримські медіа припинили тиражувати повідомлення, що компрометують Донича. Засідання наглядової ради КФУ, на якому Аксьонов збирався оголосити про недовіру Доничу, не відбулося 5 травня. У той день «рупор» кримської влади «Кримінформ» опублікував новину про те, як Донич відкриває нову теплицю в агропромисловому коледжі «Кримського федерального університету». В тому самому коледжі, працівники якого за тиждень до цього оголосили про недовіру ректору КФУ.

Аксьонов після 29 квітня також жодного разу не торкався теми Донича. Щоб з’ясувати, чи вичерпаний конфлікт, кореспондент Крим.Реалії звернувся до ректора КФУ. Але Сергій Донич, почувши питання, кинув трубку і більше не відповідав на дзвінки.

Валізки з доларами

Після спалаху конфлікту між Аксьоновим і Доничем виш продовжив працювати, як і раніше. За інформацією кримського громадського працівника, засновника спільноти «Типовий КФУ» Олексія Єфремова, викладачі та студенти, які публічно виступили проти очільника університету, продовжують працювати і вчитися, не стикаючись з жодними проблемами. Він вважає, що, ті, хто публічно критикували Донича, робили це в основному за «відмашкою» «Єдиної Росії» і Аксьонова. Як припускає активіст, ці викладачі перебувають під крилом у правлячої партії, і тому їх боїться чіпати університетська адміністрація. За спостереженнями Єфремова, велика частина студентів байдуже ставиться, як до Аксьонова, так і до Донича, і спостерігали за тим, що відбувається, як за боксерським спарингом.

«Багато, звичайно, ставили на Аксьонова, раз він показує, що він тут в Криму господар. Але, на мою особисту думку, Донич виявився йому не по зубах. Він зміг щось вчасно занести, щось сказати ‒ і за нього замовили слівце. Він продовжує цілком собі комфортно себе почувати. Кажуть, місяцями не з’являється на роботі і особливо не вникає в проблеми, які не можуть принести йому прибутки і бонуси», ‒ сказав Єфремов.

Олексій Єфремов

Приблизно так само пояснює те, що Доничу вдалося зберегти посаду, кримський політик Леонід Грач. На його думку, причина успіху ректора полягає в тому, що він «успішно профінансував» Міністерство освіти Росії.

«Донич ‒ не простак. Донич завжди ходить з валізкою з доларами. Образно кажучи, він вирішує ці проблеми через валізки. По-друге, Донич добре профінансував федеральний центр, в цьому випадку Міністерство науки і освіти», ‒ сказав Грач у коментарі для Крим.Реалії.

Леонід Грач

Але при цьому політик не вважає перемогу Донича остаточною. На думку Грача, над ректором КФУ продовжують згущуватися хмари, і співрозмовник Крим.Реалії не виключає, що голова вишу в майбутньому може не тільки втратити свою посаду, але і стати фігурантом кримінальної справи.

«Не має наміру поступатися Аксьонов. Він отримав ляпас, публічну поразку. Але найголовніше ‒ у нього залишилося бажання прибрати до рук федеральний університет, який фінансується з Москви, і матеріально-технічну базу медичного університету, і, природно, сільськогосподарського інституту, де є поля, угіддя, ферми, молочний завод і так далі», ‒ сказав Леонід Грач.

Кримський політолог Євгенія Горюнова також вважає, що в історії боротьби між Доничем і Аксьоновим ще рано ставити крапку.

Євгенія Горюнова

«Питання зміни керівництва, швидше за все, відклали до закінчення навчального року, щоб уникнути непотрібного шуму», ‒ припускає експерт.

Горюнова не виключає, що відставка Донича може статися вже в період цих літніх відпусток.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *