Сьогодні весь світ прощається із великим німцем і великим лідером об’єднаної Європи – Президент вшанував пам’ять колишнього Канцлера Німеччини Гельмута Коля




Президент України Петро Порошенко взяв участь у європейській церемонії вшанування пам’яті колишнього Федерального канцлера Федеративної Республіки Німеччина Гельмута Коля (1982-1998 рр.), що відбулась у Страсбурзі.

«Сьогодні тут, у Страсбурзі Німеччина, Європа і весь світ прощалися із великим німцем, великим Канцлером, який об’єднав Німеччину. Великим лідером об’єднаної Європи і великим другом України, який бачив Україну і український народ в родині європейських народів»,  – сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що від імені українського народу вшанував пам’ять «великого німця, великого європейця з вдячністю за все, що було зроблено».

Президент наголосив: «Особливістю Канцлера Коля була здатність вирішувати складні питання, які на перший погляд вирішити було абсолютно неможливо. Це він знайшов правильну мову з тодішнім Радянським союзом. Це він зробив великі кроки для того, щоб був мир, щоб ніколи більше не почалась війна».

Петро Порошенко також зазначив, що завдяки зусиллям Гельмута Коля було створено євро, розширено Євросоюз, зміцнено євроатлантичну інтеграцію. «Зроблені кроки, які сьогодні формують Європу і без яких ми не можемо собі уявити Європейського Союзу і світу», – підкреслив він.

«Сьогодні час, щоб ми навчилися у Канцлера Коля як вирішувати складні, проблемні питання. Я є оптимістом, і я вірю в те, що об’єднаними зусиллями Європи і світу ми можемо повернути мир в Україну, мир у Європу», – зазначив Президент.

Глава держави висловив співчуття вдові Майке Коль-Ріхтер та зробив запис у Книзі співчуттів.

У церемонії вшанування пам’яті Канцлера Коля взяли участь лідери Європейського Союзу, країн-членів ЄС та лідери і представники багатьох країн світу.

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні зауважив, що Гельмут Коль завжди захищав людську гідність у боротьбі проти тоталітаризму. «Мир, свобода, безпека, справедливість без кордонів – він вірив у ці цінності», – сказав він та додав, що Гельмут Коль – лідер покоління, яке боролось за відродження Європи.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що Гельмут Коль став архітектором не лише возз’єднання Німеччини, а й створення об’єднаної Європи. Президент Єврокомісії згадав слова Канцлера Коля про те, що він «хотів би бачити європейську Німеччину, а не німецьку Європу».

Колишній Президент США Білл Клінтон зазначив, що сьогодні прощання з Гельмутом Колем об’єднало і діючих, і колишніх лідерів країн і він є нагадуванням, що має залишити кожен лідер після себе – мир і краще майбутнє для наших дітей. «Він хотів створити світ, в якому б ніхто не домінував», – сказав Білл Клінтон.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *