Курорт без туристів: як Євпаторія намагається «розгойдати» сезон

Євпаторія ‒ місто з давньою історією і більш ніж сотнею пляжів ‒ щоправда, зараз напівпорожніх. Перший місяць туристичного сезону добігає кінця, проте колись популярному курорту нема чим похвалитися. Поза туристичної сфери справи теж не дуже добрі ‒ майже не працює морський порт, пісок не видобувають, взуттєва фабрика так і не розпочала роботу. Надія одна ‒ на туриста, але російська адміністрація міста констатує: якщо в санаторіях постояльці ще є, то готелі ‒ порожні.

«Зараз конкретно в готельних, не санаторно-курортних установах, у нас на 14-е число практично 3 тисячі людей мінус», ‒ доповіла на апаратній нараді начальник відділу курорту і туризму адміністрації Євпаторії Тетяна Юміна. Вона зазначила, що на оздоровлення в санаторії їдуть гості з півночі сусідньої Росії.

Реалії туристичного сезону демонструють і пляжі міста: туристів там небагато, зате причали розбиті.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Порожні готелі: чому туристи не їдуть до Євпаторії



Share this video

0:03:18



0:00:00
/0:03:18






Завантажити на комп'ютер

Місцева влада всіляко намагається залучити туристів. Ось поставили 13-метрову лавку з назвою міста з дерев’яних букв.

Також пообіцяли встановити шість «розумних» зупинок громадського транспорту і навіть змінити напрямок руху на деяких вулицях ‒ все для зручності туристів. Тут навіть замахнулися на рекордно масову екскурсію за маршрутом «Малий Єрусалим» ‒ обіцяли залучити 5 тисяч екскурсантів. Робили ставки і на етнографію.

«Євпаторія ‒ це яскравий приклад того, коли етнографічний туризм робить дуже серйозний поштовх для розвитку в місті взагалі всієї туристичної галузі», ‒ вважає підконтрольний Росії міністр курортів і туризму Криму Сергій Стрельбицький.

Євпаторія, 15 червня 2017 року. На екскурсійному маршруті «Малого Єрусалиму» – жодної душі

А призначений Кремлем мер міста Андрій Філонов навіть почав підкорювати YouTube і приєднався до обіду російських і кримських блогерів. На заході він почав розхвалювати відпочинок в Євпаторії, зарахувавши кримські пляжі до «золотих пісків Росії».

Євпаторія, 15 червня 2017 року. Прямо на пляжі охочі можуть сфотографуватися на макеті бойової тачанки з кулеметом Максима або на військовому мотоциклі «на Берлін»

Кримський блогер Заїр Акадиров їздить містами півострова і перевіряє, куди приїхали туристи. На відео з Євпаторії місцеві підприємці розповідають, що туристів у місті мало.

Сергій Степаненко

«Ну, в Євпаторії туристів мало, в Ялті багато. Причина в тому, що немає мосту і залізниці. І ціни вищі, ніж у Москві ‒ це теж позначається. Я б побажав, щоб Володимир Володимирович Путін сказав Аксьонову, щоб той знизив ціни. Тому що з такими зарплатами, як у Криму, не можна жити з такими цінами», ‒ розповідає про проблеми місцевих художник Сергій Степаненко.

Інші вважають, що всі туристи поїхали до Туреччини, де можна відпочити на ті самі гроші, що і в Євпаторії. Ось приклад для порівняння. Одне з російських турагенств пропонує тижневий відпочинок у Криму на двох в готелі «Ізумрудний»: бар з пластиковими стільцями, комфортні номери з шафою-купе і два односпальні ліжка. Цей пострадянський шик з паркуванням для колясок і триразовим харчуванням обійдеться в більш ніж 42 тисячі рублів (близько 18 тисяч гривень, приблизно 700 доларів). А ось інша пропозиція цього ж агентства: Туреччина, готель на березі моря, є басейн, все включене, харчування ‒ шведський стіл. Вісім ночей для двох туристів ‒ 47 тисяч рублів (близько 20 тисяч гривень, приблизно 790 доларів).

Тим часом російські ставленики в Криму, як і раніше, звинувачують природу у всіх невдачах. «Погода відіграє свою роль, ось таке у нас тут літо, і це теж треба враховувати», ‒ каже чиновникам голова Євпаторії Андрій Філонов.

Тут не дивляться на зруйновані причали і сміття на пляжах і все-таки чекають потоку туристів у другій хвилі відпусток ‒ у липні.

Євпаторія, 15 червня 2017 року. На реконструйованій набережній імені Терешкової

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *