Міжнародний всеукраїнський військово-цивільний проект “Холодноярська проща”

Проект, приурочений до свята Хрещення Руси-України, звершується під гаслом «Україна: одне Хрещення – єдина Церква

  • єдина Держава», 2017–й рік – рік вшанування подій Української революції 1917 – 1921 років, під час яких Черкащина виступала одним з основних регіонів розгортання національно-визвольної боротьби за розбудову, державотворення та захист свободи і не-залежності України.

Проект поєднує духовне надбання пращурів в часи Хрещен-ня Русі, Козацької держави зі столицею в м. Чигирині, жертовно-сті, боротьби за незалежність та подвигу героїв сьогодення, що продовжують докладати неймовірних зусиль у боротьбі за спра-ведливість, об’єднання різних верств населення, віросповідань, релігійних конфесій навколо ідеї єдиної неньки-України.

«Холодноярська Проща» має об’єднавчий, реабілітацій-но-мотивуючий, військово-цивільний, духовно-просвітницький, сімейний, благодійницький характер

СУТЬ: щорічне православне паломництво для військовос-лужбовців з родинами та широкого кола гомадськості.

Ідея не нова – відновлення традиції українського козацтва подорожувати бойовим товариством до святих місць. Проект відбудеться за підтримки і благословення Святійшого Філаре-та, Патріарха Київського і всієї Руси-України та під патронатом управління військового духовенства УПЦ КП і особисто голови Управління владики Іоана, митрополита Черкаського і Чигирин-ського.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ: вперше «Холодноярська Проща» відбу-лась у 2015 р. за участі Святійшого Філарета. Тоді було освяче-но храм Багатостраждального Петра Калнишевського на хуто-рі Буда. Це стало початком традиції, котру буде продовжено в 2017 р.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: місцем паломництва обрано Черка-щину – колиску творення державності України через зароджен-ня визвольних повстанських рухів. А серцем і душею визвольної боротьби, символом свободи, незалежності, єднання української нації споконвіку був і залишається Холодний Яр.

ДАТА ПРОВЕДЕННЯ: 28–31 липня 2017 р.

УЧАСНИКИ: військовослужбовці ЗСУ, Державної прикордонної служби, Нацгвар-дії, Нацполіції, ДСНС України, військові священики УПЦ КП, студенти духовних та світських навчальних закладів, священнослужителі українських єпархій в Україні і за кордоном, представники українських діаспор світу, громадські організації, громадян-ські рухи та ін. українські земляцтва, українські козацькі формування (громадські ор-ганізації та об’єднання) та ін.

МІСЦЯ ДИСЛОКАЦІЇ: у межах Проекту на Черкащині планується розгорнути на-метові табори для відпочинку та розміщення паломників. Основні наметові табори функціонуватимуть у таких населених пунктах:

– місто Чигирин – перша гетьманська столиця України;

– село Стецівка – облаштовано етнографічний комплекс «Козацький хутір» – справжній скансен, музей під відкритим небом. Особливим його експонатом є ста-родавня дерев’яна козацька церква та музей старовинних вітряків з різних куточків Чигиринщини. Цього року село відзначатиме своє 300-річчя;

– село Суботів – відоме як хутір гетьмана Богдана Хмельницького. Тут є леген-дарна Іллінська церква, збудована як родинна усипальниця Хмельницьких;

– село Головківка – колишній центр українського гончарства, де в XIX ст. існувала відома школа підполив’яного фляндрового розпису і де місцеві майстри виготовляли посуд на замовлення польських королів та магнатів (ці сервізи нині в колекціях най-кращих музеїв світу). Сьогодні тут відкрито Народний музей, в якому зберігаються тисячі унікальних експонатів, у т. ч. історичні документи різних періодів національ-но-визвольної боротьби українського народу;

– село Медведівка – в історію України ввійшло, передусім, як місце активних дій повсталих у добу Коліївщини, яких очолював уродженець сусіднього села Івківці, за-порізький козак Максим Залізняк. А також як одне з сіл, де відбувалися події часів Хо-лодноярської Республіки. Починаючи з 1918 р. і впродовж 20-х років ХХ ст. тут точила-ся запекла боротьба холодноярців, котрі протистояли і радянській владі, і німецькій окупації. У квітні 1919 р. на зборах козаків навколишніх сіл була утворена Військова рада на чолі з головним отаманом Василем Чучупакою і штабом у Медведівці;

– хутір Буда – відомий завдяки велетенському тисячостолітньому дубу Максима Залізняка;

– село Мельники – саме звідси в 1768 р. почало розгоратися полум’я народного повстання під назвою Коліївщина. Одним зі сподвижників Максима Залізняка став мешканець Мельників Семен Неживий;

– село Вереміївка – тут створено перший в Україні приватний історико-етногра-фічний музей-скансен «Козацькі землі України», заснований В. В. Недяком, видатним мистецтвознавцем і художником, лауреатом Національної премії України ім. Т. Шев-ченка;

– село Івківці – колись хутір (власність козака Лавріна Капусти), батьківщина Максима Залізняка. У період громадянської війни поселення входило до складу Хо-лодноярської Республіки. Сьогодні тут розташований просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд»;

У кожному таборі на паломників очікує окрема програма заходів та особлива ат-мосфера. Табори будуть поділені на курені та отримають назви козацьких повстан-ських ватажків.

СХЕМА ПРОВЕДЕННЯ: Початком Проекту стане участь паломників у Всеукраїнській хресній ході на чолі із Святійшим Патріархом Філаретом у столиці від Володи-мирського собору до Володимирської гірки, де буде звершено Молебень за Україну. Урочисте відкриття Проекту розпочнеться з заходів у м. Черкаси, після яких групи па-ломників попрямують на Чигиринщину, де розподіляться по спеціально облаштова-них наметових таборах. Кожна група має власний маршрут і програму перебування.

Знакові підсумовуючі події проекту

– Освячення резиденції митрополита Черкаського та Чигиринського на терито-рії Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» та мітинг-реквієм у Чигирині.

  • Розширена Рада козацьких громадських організацій, об’єднань та формувань Черкащини.
  • Прийом у козаки з освяченням атрибутів козацької символіки та символічної

зброї.

  • Опрацювання та прийняття Комюніке про створення передумов для форму-вання національно-об’єднавчої громадської організації Українського козацтва.
  • Підготовка та прийняття офіційного Звернення до Президента України, Вер-ховної Ради України з вимогою невідкладного прийняття Закону України «Про Укра-їнське козацтво», з метою утвердження Української нації, розвитку її духовних, куль-турних, організаційних, військово-патріотичних і господарських традицій, зміцнен-ня державної незалежності України.
  • Прийняття Звернення до владних інституцій та фундацій, як місцевого, так і державного рівня, про підтримку Проекту «Холодноярська Проща», як прояв воле-виявлення суспільно-активних патріотично-налаштованих верств населення в Укра-їні і світі вцілому, на об’єднання українства навколо єдиної Помісної Православної Церкви, приуроченого до святкування Хрещення Київської Русі та вшанування подій української революції 1917-1921 рр. Проектом розраховано охопити всі вікові кате-горії, різні верстви населення України та українських діаспор.
  • Прийняття Звернення до владних інституцій та фундацій державного рівня, щодо відновлення спеціальної комплексної Державної програми «Золота підкова Черкащини».
  • Долучення козацьких організацій, громадських об’єднань та формувань, всіх обласних державних адміністрацій, обласних рад та Земляцтв зі всієї України, що дасть змогу через волевиявлення консолідувати та об’єднати Українську націю.

Додаткові матеріали:

Електронні форми заявок на реєстрацію в Проекті «ХОЛОДНОЯРСЬКА ПРОЩА»

  • Заявка учасника

https://goo.gl/forms/JhpOeKlSGlaiu4Hr2

  • Заявка на участь від організації

https://goo.gl/forms/ksLmfcM9j9lzcZf03

  • Заявка волонтера

https://goo.gl/forms/qz7T59kweWEoD63A2

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *