Потопаючі в асфальті: в Криму рятують дороги від вантажівок

У анексованому Криму набув чинності новий порядок руху великовагових автомобілів. З 1 липня до 30 вересня вантажівки не зможуть пересуватися регіональними та міжмуніципальними дорогами з 10 до 22 години. Російська влада Криму вважає, що такий захід є необхідним у спекотні літні дні, коли асфальт розм’якшується і просідає під вагою важких автомобілів.

На початку червня в підконтрольному Кремлю управлінні «Служби автомобільних доріг Криму» повідомили, що на півострові відремонтували третину всіх доріг, а це 400 тисяч квадратних метрів полотна. Як повідомляється, всього в цьому році на утримання і реконструкцію кримських трас загального користування Росія виділила майже 2 мільярди рублів.

Чи допоможе літній режим зберегти дороги півострова і чи не вплине він на збільшення вартості продуктів в кримських магазинах, в ефірі Радіо Крим.Реалії обговорюють з українським експертом в сфері транспорту Олександром Кавою, головою громадської організації «Дорожній контроль ‒ Севастополь» Максимом Мішиним та головою Об’єднання перевізників Росії Андрієм Бажутіним.

‒ Чи правда, що більшість товарів надходить до Криму саме вантажівками?

Кава: Складно однозначно відповісти на це питання, враховуючи, що є ще морський і залізничний транспорт. Принаймні, стверджувати, що 12-годинна заборона на поїздки великовантажних автомобілів якось вплине на логістику в регіоні, я не беруся. Ситуація з доставкою товарів має залишитися стабільною.

‒ Літні обмеження на рух вантажівок запроваджують тільки з метою уберегти асфальт?

Олександр Кава

Кава: Так. У південних областях України подібні заходи діють взагалі на всіх видах доріг за температури повітря вище 28 градусів. Асфальтобетон стає м’яким, він може пошкодитися як зовні, так і під поверхнею. Іноді утворюються колії. Щоб дороги служили довше, вантажівкам забороняють їздити ними в спекотну пору доби, навіть якщо самі водії дотримуються вимог до максимально допустимого навантаження. Загалом, це не українське і не російське ноу-хау, так роблять в усьому світі, зокрема й в Європі.

‒ А якщо в якійсь країні температура за 30 тримається півроку?

Кава: Окрім цих обмежень, там можуть використовувати інший, більш стійкий асфальтобетон. Є різні суміші для різних умов. Справа ж не тільки в максимальній температурі, але і в мінімальній. Можна використовувати іншу технологію, щоб на асфальтобетон не впливали навантаження в спеку, але в Росії це тільки дороги державного значення. У Криму є федеральні траси, для яких обмеження на вантажівки не запроваджують.

Олександр Кава

‒ Спасибі, Олександре. Чи допоможуть літні обмеження зберегти кримські дороги, Максиме?

Мішин: Частково так. Проблема в тому, що в Криму взагалі відсутній ваговий контроль, і навіть транспорт, який везе матеріали для будівництва нових доріг, може бути перевантаженим. Я згоден, що краще заборонити проїзд вантажівок в спекотну пору доби, оскільки асфальт при температурах близько 40 градусів, звичайно, дуже сильно страждає.

‒ Чи може це вплинути на вартість товарів?

Мішин: Я не можу говорити про це, тому що не займаюся логістикою. Однак, на моє переконання, вантажний транспорт варто пускати в міста тільки ночами в будь-який сезон. В цей час доби вони нікому не заважають, не перевантажують автомобільні потоки, трафік. У Севастополі постійно відбуваються ДТП саме за участю вантажівок.

Максим Мішин

‒ Севастопольська влада говорить, що на капітальні ремонти доріг виділяються буквально мільярди рублів. Це помітно?

Мішин: Так, звичайно. Майже повністю оновили міське кільце, триває ремонт проспекту Генерала Острякова, доріг району Камишової бухти і Корабельної сторони. Від ямкового ремонту на користь капітального, за моїми спостереженнями, відмовляються повсюди.

‒ Дякую, Максиме. Чи діють зараз в регіонах Росії обмеження на рух вантажівок в літню пору, Андрію?

Бажутін: Безумовно, але запроваджувати їх стали нещодавно. Зокрема, в Краснодарському краї заборона вперше встановили в минулому році. Проблема в іншому: дороги у нас, судячи з усього, будують за стандартами 60-70-х років 20-го століття. До нових автомобілів вони просто не пристосовані, тому і якість дорожнього будівництва, навіть самих будматеріалів, залишає бажати кращого. При цьому Міністерство транспорту Російської Федерації тільки й думає про те, як зібрати гроші з автомобілістів, далекобійників.

‒ Чи позначиться це все на доставці товарів?

Андрій Бажутін

Бажутін: Так, і дуже серйозно. Міністерство транспорту абсолютно не враховує згубні фактори. У Криму, наприклад, немає необхідної інфраструктури, стоянок і так далі, щоб водії вантажівок могли відпочити вдень і продовжити рух вночі. На їхніх зарплатах нічний графік ніяк не позначається, а режим роботи при цьому серйозно порушується. Я переконаний, що всі ці незручності вплинуть на вартість товарів у кримських магазинах, особливо якщо йдеться про швидкопсувні продукти в літній період.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *