Українці вийшли під Раду, вимагаючи від депутатів проголосувати за медреформу

Під Верховною Радою відбулась акція «Пам’ятник жертвам медичного популізму». Активісти пацієнтських організацій встановили символічні конструкції з іменами людей, які померли не дочекавшись лікування.

В такий спосіб пацієнтські організації вимагають від народних депутатів проголосувати за законопроекти щодо медичної реформи до початку парламентських канікул, повідомляє Укрінформ.

«Цей тиждень є останнім, коли ми можемо сподіватися на медичну реформу. 14 липня буде останній день роботи ВР, а потім депутати підуть на парламентські канікули. Є законопроекти 6327 та 6604, які повинні запустити медичну реформу в Україні. Якщо цього тижня депутати за них не проголосують, то ми якнайменше на рік відкладаємо медичну реформу, а скоріше за все — на багато років», — сказала виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанішина.

Також під час акції громадські організації передали колективне звернення до спікера Верховної Ради Андрія Парубія з проханням поставити медичну реформу на розгляд ВР на поточному тижні, а до голів фракцій — з вимогою підтримати ці законопроекти при голосуванні.

«Якщо будемо мати позитивний висновок Комітету з питань охорони здоров’я, то в середу чи в четвер, сподіваємося, що законопроекти будуть внесені в сесійну залу», – сказала журналістам під час акції в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Цього пленарного тижня Верховна Рада повинна розглянути в другому читанні законопроект ?6327 та законопроект 6604, які дозволяють розпочати медичну реформу вже з 2018 року. Законопроект 6327 був підтриманий народними депутатами в першому читанні та опрацьований за їх участю в робочій групі. Загалом до документа було надано майже 900 правок. Законопроектом передбачається введення нової системи фінансування системи охорони здоров’я, гарантований державою пакет медичних послуг, а також пропонувався принцип співоплати з державою за чітко визначеними тарифами за спеціалізовані медичні послуги. Відкладення розгляду зазначених законопроектів відтерміновує медреформу щонайменше на рік.

Нагадаємо, діаспора заявила про цілковиту підтримку реформ Уляни Супрун.

Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *