Генеральний прокурор Юрій Луценко звернувся до Верховної Ради України з поданнями про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів

У вівторок, 11 липня 2017 року, Генеральний прокурор Юрій Луценко звернувся до Верховної Ради України з поданнями про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України Євгена Дейдея, Олеся Довгого та Андрія Лозового, а також з поданнями про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) народних депутатів України Максима Полякова та Борислава Розенблата.

"Зараз стоїть вже питання не про окремого депутата, зараз стоїть питання у всього народу, чи є каста недоторканних в нашій країні. Хочу попросити вас не вчиняти акт політичного самогубства, ви народні депутати, а не члени клубу самооборони народних депутатів. Потрібно сьогодні прийняти відповідальні рішення щодо п’яти народних депутатів", – наголосив Юрій Луценко.

"Закладіть прецедент, що чесний депутат нічого не боїться, я гарантую об’єктивність у будь-якій справі. Зніміть цей феодальний рудимент, зробіть депутатів людьми доторканними для його величності закону", – закликав Генеральний прокурор присутніх народних депутатів.

За результатами розгляду Верховна Рада України підтримала подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Олеся Довгого. За прийняття відповідного рішення проголосував 251 народний депутат.

Водночас, народні депутати не підтримали подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів України Євгена Дейдея та Андрія Лозового. Згадані рішення набрали 192 та 177 голосів відповідно.

Разом з тим, Верховна Рада України надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Максима Полякова, за відповідне рішення проголосувало 250 народних депутатів. Проте не були підтримані подання про надання згоди на затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно зазначеного народного депутата України, дані рішення набрали 125 та 111 голосів відповідно.

Також 296 народних депутатів України проголосували за надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Борислава Розенблата. Однак Верховна Рада України не підтримала подання про надання згоди на затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно згаданого народного депутата України, дані рішення набрали 183 та 181 голос відповідно.

"Доки не буде надана згода на притягнення до відповідальності народного депутата, слідство далі рухатись по конкретній особі не може жодним чином. Ми надали до регламентного комітету та Верховної Ради всі докази, які є достатніми для оголошення підозри", – зазначив заступник Генерального прокурора України – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Ніхто не сховається ні за депутатським мандатом, ні на далеких островах, закон один для всіх. Якщо парламент не зняв недоторканність цього разу, отже з вересня буде вимушений розглядати це питання повторно. Я впевнений, що рано чи пізно справедливість і законність будуть панувати в цьому залі", – наголосив Юрій Луценко.

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *