На апаратній нараді обговорили проблеми поводження з побутовими відходами …

На апаратній нараді обговорили проблеми поводження з побутовими відходами на Луганщині

Як зауважив заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Хлякін, проблемним залишається питання утилізації побутових відходів, особливо в селищах і селах, де спеціалізовані підприємства зі збору та вивезення відходів відсутні, у результаті чого утворюються несанкціоновані і неконтрольовані звалища.

Сьогодні на підконтрольній українській владі території області для видалення використовуються 15 полігонів твердих побутових відходів.

Але більшість існуючих місць видалення побутових відходів не відповідають екологічним та санітарним нормам або переповнені. Для вирішення даного питання місцевим бюджетам необхідно передбачити кошти для рекультивації створених полігонів або будівництва нових місць видалення відходів, створення нових полігонів твердих побутових відходів.

У зв’язку з великим обсягом накопичення твердих побутових відходів на території області доцільно будівництво нового полігону побутових відходів з дотриманням всіх екологічних норм.

Заступник директора Департаменту ЖКГ відзначив, що за результатами контролю у 2016 році здійснено 121 планову перевірку з дотримання вимог природоохоронного законодавства та 112 позапланових. Виявлено 175 несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів загальною площею 36,5 тис. кв. м, з яких ліквідовано 122 загальною площею 6,8 тис. кв. м.

Найгірша ситуація склалася у Старобільському районі та місті Сєвєродонецьк.

За результатами державного нагляду у минулому році складено 197 протоколів про адміністративне правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 197 посадових осіб на загальну суму 34 тис. 833 грн.

За результатами контролю у 2017 році здійснено 60 планових та 68 позапланових перевірок виконання раніше наданих приписів. Виявлено 100 несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів загальною площею 9,8 тис. кв. м, з яких ліквідовано 62 несанкціоновані звалища твердих побутових відходів загальною площею 7,5 тис. кв. м.

Найгірша ситуація зафіксована у Старобільському районі.

У той же час, є райони, де майже повністю ліквідовані несанкціоновані звалища відходів, наприклад, Марківський (виявлено 4 несанкціоновані і неконтрольовані звалища, з них ліквідовано 3) та Новоайдарський (з 10 виявлених ліквідовано 7).

За результатами державного контролю за січень-червень 2017 року виявлено 117 правопорушень в сфері поводження з відходами, складено 117 протоколів про адміністративне правопорушення та оштрафовано 117 посадових осіб на загальну суму 18 тис. 139 грн.

На нараді було зазначено, що органи місцевого самоврядування не повною мірою дотримуються вимог природоохоронного законодавства, що негативно впливає на стан навколишнього природного середовища.

Тож, для вирішення цього питання необхідно активізувати роботу постійно діючих комісій з питань поводження з безхазяйними відходами по виявленню і ліквідації стихійних несанкціонованих звалищ відходів та забезпечити укладання з юридичними особами, які визначені виконавцями послуг на вивезення побутових відходів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *