Юрій Луценко представив подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата народного депутата Михайла Добкіна на засіданні Комітету ВРУ

У середу, 12 липня 2017 року, Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України розглянув подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата України Михайла Добкіна.

Юрій Луценко поінформував, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Так, під час досудового слідства встановлено, що у результаті протиправних дій Михайла Добкіна, вчинених ним за попередньою змовою групою осіб, із власності територіальної громади м. Харкова незаконно вибули земельні ділянки загальною площею понад 77 га, чим територіальній громаді м. Харкова заподіяні збитки у розмірі майже 227 млн грн.

Таким чином, зазначений народний депутат, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції Закону від 05.04.2001).

Крім того, Михайло Добкін, діючи умисно, в інтересах голів житлово-будівельних кооперативів, сприяв зазначеним особам в реалізації злочинного умислу щодо заволодіння земельними ділянками на території м. Харкова шляхом обману, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190 КК України.

Юрій Луценко наголосив, що вчинення народним депутатом України Михайлом Добкіним, указаних суспільно небезпечних діянь об’єктивно і переконливо підтверджується доказами, зібраними з дотриманням принципів законності й верховенства права та в суворій відповідності до процедури, встановленої кримінальним процесуальним законом України.

"Слідство вважає, що в діях голови Харківської міської ради вбачаються ознаки сприяння в шахрайстві та розкраданні комунальної власності, тому просимо дати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, його затримання та арешт", – закликав присутніх народних депутатів Генеральний прокурор.

"Це особло тяжкий злочин, пан Добкін має явну можливість тиснути на свідків, має можливості впливати на хід слідства, в тому числі через знищення документів, тим більше, що ми бачимо пов'язаність пана Добкіна із двома керівниками шахрайськи створених так званих кооперативів, що може привести до їх співпраці, яка зашкодить об'єктивному і неупередженому слідству", – наголосив Юрій Луценко.

За результатами засідання Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України ухвалив висновки щодо подань Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Михайла Добкіна та прийняв рішення направити їх Голові Верховної Ради України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *