«Джаз Коктебель»: український фестиваль і вечірка Кисельова

Фестивалю «Джаз Коктебель» виповнюється 15 років. Після анексії Криму в 2014 році він був змушений переїхати на материкову Україну і тепер проводиться в Одеській області. Очікується, що цього року опен-ейр відбудеться в курортному містечку Чорноморськ. Тим часом на анексованому Росією півострові вже четвертий рік поспіль відбуватиметься фестиваль під назвою Koktebel Jazz Party, організатором якого є гендиректор МІА «Россия Сегодня» Дмитро Кисельов. Він оголосив свій захід наступником попередніх джазових фестивалів у Коктебелі і майбутній концерт теж називає ювілейним.

Історія Koktebel Jazz Festival бере свій початок у 2003 році. Спочатку він був задуманий як акція для привернення уваги до Будинку-музею Максиміліана Волошина, який тоді потребував ремонту. За кілька років організатори змогли домогтися поставленої мети ‒ на реконструкцію були знайдені кошти. Фестиваль переформатувався ‒ його метою стало знайомство публіки із сучасною та експериментальною музикою.

У 2003-му одним із членів команди організаторів фестивалю був Дмитро Кисельов. Зараз він очолює медіа-холдинг «Россия Сегодня», а тоді був простим журналістом українського телеканалу ICTV. За словами президента «Джаз Коктебель» Лілії Млинарич, з 2006 року Кисельов не має стосунку до фестивалю, але в перші роки його існування брав у його підготовці найактивнішу участь.

«Він подарував фестивалю ім’я і підказав, що у Європі є така форма підтримки музеїв, як музичні фестивалі. Цією порадою ми і скористалися для підтримки Дому-музею Волошина», ‒ раніше розповідала Лілія Млинарич.

Добре незабуте старе

Згодом Koktebel Jazz Festival став однією з головних музичних подій не тільки Криму, але й усієї України. З року в рік він вітав музикантів зі світовим ім’ям і збирав багатотисячні концерти. Але події 2014 року круто змінили історію фестивалю і змусили його залишити батьківщину.

Лілія Млинарич

«В останній рік фестивалю на 75-76 відсотків публіка була українською. І тільки 25 відсотків ‒ це публіка з Росії та Білорусі. Ми пішли за своєю публікою. Ми знаємо її інтереси, її орієнтованість. Ми могли грати вільну музику тільки на вільній території. Для нас це ‒ Україна», ‒ сказала Лілія Млинарич.

У 2014 році було ухвалене вольове рішення «евакуювати» фестиваль у селище Затока ‒ курорт Одеської області. На березі моря була обладнана сцена, на якій відбувалася і денна, і вечірня програми. За оцінками організаторів, фестиваль відвідали 5 тисяч осіб. Це набагато менше, ніж у довоєнні роки, але все ж таки оргкомітет вважав цей показник успіхом для таких екстремальних умов.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


«Джаз Коктебель-2014»: день другий



Share this video

0:02:01



0:00:00
/0:02:01




«Джаз Коктебель» у Затоці, серпень 2014 року

Наступного року «Джаз Коктебель» знову відбувся у Затоці, але на цьому місці фестивалю не вдалося закріпитися. У 2016-му він відбувся в іншому курорті Одеської області ‒ Чорноморську (колишній Іллічівськ ‒ КР). І 15-річний ювілей Koktebel Jazz Festival планують провести там же.

На фестивалі «Джаз Коктебель» у Чорноморську, серпень 2016 року

«Майданчиком фестивалю буде турбаза «Чайка» ‒ це турбаза Іллічівського морського порту, яка вже кілька років не експлуатується, а ми її так реанімуємо, можна сказати», ‒ повідомила Лілія Млинарич у коментарі для Крим.Реалії.

За її словами, на «Джаз Коктебель-2017» працюватиме відразу 5 сцен. Власне, джазова сцена розташується в місцевому Будинку культури, а решта чотири відкриються на території турбази на березі моря. Головна локація традиційно називатиметься Nu Jazz ‒ на честь нудистського пляжу в Коктебелі, на якому вона раніше розташовувалася.

Лілія Млинарич

«Ми відкриваємося 24 серпня, це святковий день (День незалежності України ‒ КР). Перший день фестивалю буде повністю присвячений українській музиці. На всіх сценах і майданчиках звучатиме українська музика», ‒ розповіла президент «Джаз Коктебель».

У зв’язку з ювілеєм фестивалю його організатори хочуть згадати старі проекти і спробувати повторити їх у новому форматі. Наприклад, у 2005 році в Коктебелі група «Танок на майдані Конго» виступала з 10-ма джазменами. Цього літа, 12 років по тому, ті самі артисти планують знову вийти на сцену з джазовими музикантами, але вже з новою програмою.

Хедлайнерами ювілейного фестивалю стануть гурти з Великої Британії «Asian Dub Foundation», «Red Snapper» і німецький музикант румунського походження Shantel. Оргкомітет обіцяє, що це ще не всі гучні імена в лайн-апі, але поки вони не розголошуються, адже контракти укладені не з усіма артистами.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


З Криму до Чорноморська: як пройшов «Джаз Коктебель» далеко від батьківщини



Share this video

0:02:58



0:00:00
/0:02:58






Завантажити на комп'ютер

«Джаз Коктебель» у Чорноморську, серпень 2016 року

Безіменні зірки

Тим часом у Криму триває підготовка до іншого фестивалю під назвою Koktebel Jazz Party. Попередні три роки під цим брендом джазові концерти організовував гендиректор МІА «Росія Сегодня» Дмитро Кисельов. Та музична подія, яку він збирається провести в серпні, позиціонується як «XV сезон міжнародного джазового фестивалю Koktebel Jazz Party».

Дмитро Кисельов

«У 2003 році в Коктебелі відбувся перший фестиваль «Джаз Коктебель». Мені пощастило стати його засновником разом з моїми українськими друзями ‒ Лілією Млинарич, Володимиром Соляником і Кирилом Вишинським… Відтоді джаз в оксамитовий сезон у Коктебелі ні на один рік не припинявся. Всіх шанувальників цієї магії запрошую і цього року на Koktebel Jazz Party. Ласкаво просимо на 15-й сезон джазу в Коктебелі», ‒ мовиться у зверненні Кисельова на сайті фестивалю.

Koktebel Jazz Party в Коктебелі, серпень 2015 року

Цього року організатори Koktebel Jazz Party обіцяють привезти на анексований півострів 14 колективів і виконавців зі США, Бразилії, Німеччини, Франції, Швейцарії, Південної Кореї та інших країн світу. Цікаво, що назви груп та імена артистів з цих країн не розголошуються. У програмі фестивалю їх підписують «музиканти зі США і Кореї», «колектив з Німеччини», «артист зі США».

Очевидно, що це робиться у зв’язку з тим, що Крим перебуває під міжнародними санкціями. І якщо назва групи й імена музикантів будуть вказані в афіші, їхній виступ може зірватися. Що, власне, і сталося в 2015 році, коли оргкомітет Koktebel Jazz Party оприлюднив лайн-ап. Тоді це викликало протести МЗС України, і уряди західних країн рекомендували своїм артистам утриматися від виступу в Криму. В результаті в Коктебелі зірвався приїзд іноземних музикантів. А Карл Фрієрсон з німецької групи De Phaz, що мала виступити в Криму, натомість вирушив на «Джаз Коктебель» у Затоку.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


У Криму відкрили Koktebel Jazz Party



Share this video

0:00:57



0:00:00
/0:00:57






Завантажити на комп'ютер

Koktebel Jazz Party в Коктебелі, серпень 2015 року

У 2016 році Koktebel Jazz Party вже не розголошував список своїх іноземних музикантів. І в результаті, за повідомленнями кримських медіа, в Криму виступили китайський колектив Li Xiaochuan jazz guartet, група з Японії Tachibana Quintet і американська джазова співачка Джанін Картер.

У 2014 і 2015 роках організатори українського фестивалю «Джаз Коктебель» скаржилися, що фестиваль Дмитра Кисельова користується їх брендом і від його імені намагається запрошувати до Криму іноземних артистів. Окрім того, український оргкомітет підозрював, що Koktebel Jazz Party завжди має намір проводить свої концерти в ті ж дати, що і вони. Однак цього рокуі вперше два івенти відбудуться в різний час: Koktebel Jazz Festival в Чорноморську запланований на 24-27 серпня, а Koktebel Jazz Party в Коктебелі ‒ на 20-22 число того ж місяця.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *