«Армія Аксьонова» на колесах: автопарк кримських «ополченців»

Крим.Реалії продовжують розповідати про бюджетні витрати на утримання кримських чиновників і підконтрольних їм організацій. Нещодавно ми писали про те, у скільки обходиться діяльність так званої «армії Аксьонова». Тепер же розповімо про автопарк кримських «ополченців». Як вдалося з’ясувати, він налічує два десятки різних марок легкових автомобілів і автобусів.

Окрім форми, харчування й зарплати, представників «армії Аксьонова» забезпечують транспортом ‒ автобусами «Богдан» і «фольсквагенами». 2014 року загони кримських «ополченців» їздили на них півостровом, розганяючи мирні акції та викрадаючи активістів, які протестували проти захоплення Криму. Після анексії півострова вони продовжили свої вояжі об’єктами «націоналізації».

Від «Богданів» до «Тойот»

У розпорядженні Крим.Реалії опинилася тендерна документація на закупівлю товарів і робіт державною казенною установою «Кримський республіканський штаб народного ополчення ‒ народної дружини Республіки Крим» послуг техобслуговування транспорту та придбання автозапчастин.

У автопарку штабу значиться не менше двох десятків легкових і вантажних автомобілів, а також автобусів різних марок. У переліку присутні українські автобуси «Богдан», німецькі Volkswagen Transporter, японські Toyota coaster і Mazda E-2200, корейські KIA.

Volkswagen Transporter, ілюстративне фото

Mazda E-2200, ілюстративне фото

Toyota Coaster, ілюстративне фото

Серед легкових автомобілів Skoda і майже вся лінійка українського Daewoo.

Обслуговування транспорту й купівля запчастин до нього, згідно з інформацією торгів, обходяться майже в 1 мільйон рублів.

Торішний тендер з техобслуговування автопарку «ополченців» виграла сімферопольський підприємець Людмила Гунченко, вона бере активну участь і в інших бюджетних торгах.

Цього року постачальником автозапчастин для штабу кримських «ополченців» визначений інший підприємець з Сімферополя Анатолій Найдьонов.

Місцем постачання запчастин для транспорту значиться вулиця Інге, 46-а в Сімферополі ‒ це територія колишнього українського військового містечка, захопленого 2014 року.

Як створювали символ «кримської весни»

Звідки цей транспорт з’явився у «ополченців», достовірно не відомо. Оскільки автомобілі з переліку тендерної документації не нові, не можна говорити, що їх купували спеціально для потреб штабу «самооборони».

2014 року підконтрольні Росії керівники півострова повідомляли, що транспорт «ополченцям» жертвують небайдужі кримчани. Одним із символів «кримської весни» назвали автобус, оформлений рекламою кримського сафарі-парку «Тайган», що належить підприємцю Олегу Зубкову.

Навесні 2014 року «ополченці» каталися в ньому Кримом, створюючи потрібну для російських телеканалів картинку. Згодом автобус виставляли в центрі Сімферополя як символ «кримської весни», усі охочі ставили на ньому свої підписи. У кримських ЗМІ тоді писали, що автобус «ополченцям» подарував Олег Зубков на знак підтримки. Сам бізнесмен цю інформацію заперечив. У коментарі Крим.Реалії він сказав, що ніякого відношення до автобуса не має.

«Це асболютна брехня. Історія цього автобуса така: 2012 року, коли я відкривав парк «Тайган», навколо цього було багато шуму, і сімферопольський підприємець Андрій Ролик захотів зайнятися підвезенням людей з Сімферополя до «Тайгану». Для цього він попросив, щоб ми наклеїли свою рекламу на цей автобус. Першого року маршрут діяв, але не прижився. 2013 року підприємець відмовився від цього маршруту, але рекламу не зняв. Прийшли події 2014 року ‒ і цей автобус опинився на каналах російських і світових ЗМІ. Мені пропонували його купити як символ «кримської весни». Але я відмовився, тому що мені він не потрібний», ‒ стверджує власник кримських зоопарків.

Олег Зубков

Про інші приклади подібних подарунків для «ополченців» не повідомляється. Не виключено, що на хвилі «кримської весни» транспорт, як і багато іншого майна, захопили в українських власників.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *