Кіно на даху, «Повстання машин» та незабутня «Ліза»

Для поціновувачів документальних фільмів з прав людини «Карітас Харків» разом із пересувним кіноклубом медіа-просвіти Docudays UA «ДУМАй» вдруге організували кінопоказ під відкритим небом.

Громадські активісти, журналісти, молоді науковці, волонтери та вимушені переселенці, а також усі небайдужі зібралися ввечері 21 липня на даху Дому проектів у Харкові.

На них чекало кіно на висоті 10-го поверху, панорамний вид на місто, дружня атмосфера, чай, вечірнє небо, цікаве обговорення.

До уваги глядачів планувалося представити стрічку «Це моя земля» французької режисерки Тамари Ерде. Проте цього дня проектор, наданий компанією, яка опікується майданчиком на даху, вочевидь, перегрівшись на сонечку, що заходило, навідріз відмовлявся працювати та виключався кілька разів.

Тому організатори були вимушені, приборкавши «повстання машин», презентувати кіно меншої тривалості. На підмогу прийшла незабутня «Ліза…».

«Лізо, ходи додому!» – пронизлива стрічка Оксани Бурої (Литва, Естонія) – з репертуару кіноклубів документального кіно про права людини Docudays UA. Кінострічка присвячена історії маленької дівчинки, яка часто тікає з дому, адже її мати влаштовує алкогольні вечірки. Тому Ліза шукає прихистку в природи, де в неї свій світ. Фільм дозволяє не піддатися темряві гнітючих подій на екрані, завдяки показу незіпсутості дитячого сприйняття.

Після перегляду відбулося жвавий та відвертий розгляд самої кінострічки, піднятих нею запитань, а також проблематики розбудови безконфліктного життя в громадах, яке, на думку багатьох учасників обговорення, повинно починатися з налагодження миру та порозуміння у сім’ях. Піднімалося й питання відповідальності держави та її агентів за протидію домашньому насильству.

На закінчення представниця «Карітас Харків» Марина Краснова та модератор зустрічі, регіональний координатор Docudays UA в Харківській області Юрій Чумак пообіцяли, що фільм «Це моя земля» обов’язково буде показаний незабаром.

Отже, слідкуйте за нашими анонсами!

Зауважимо, що захід було організовано «Карітас Харків» – у співпраці з «ДУМАй» – у рамках реалізації проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру», за підтримки Caritas Germany та GFFO.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *