Що могло стати приводом для заяви Трампа про саботаж виборів з боку України?

Президент США Дональд Трамп звинуватив Україну в спробах зірвати його виборчу кампанію на користь Гілларі Клінтон. З цього приводу Трамп написав твіт зі словом «саботаж». Чому? Що стало приводом? Пояснює Громадське.

Упродовж минулого року в американських медіа, зокрема Politico  з’явилася низка публікацій, які говорили про те, що американка українського походження Александра Халупа працювала на виборчій кампанії Гілларі Клінтон і буцім-то співпрацювала з українською владою.

Саме вона звертала увагу на зв’язки тодішнього очільника передвиборчого штабу Пола Манафорта з екс-президентом України Віктором Януковичем.

У розпал скандалу Громадське спілкувалося з її сестрою – журналісткою Андреа Халупою.

Йшлося, зокрема й про те, що Халупа начебто зустрічалася з послом України в США Валерієм Чалим.

Також публікації про втручання України у вибори у США фокусувалися на тому, що народний депутат України Сергій Лещенко влітку минулого року оприлюднив так звану амбарну книгу «Партії Регіонів».

Лещенко дійсно звернув увагу світу, що українська влада сплатила 17 мільйонів доларів американському політтехнологу Манафорту.

Розслідування Лещенка було підхоплено американськими ЗМІ і справді було одним із приводів, які змусили Манафорта піти з своєї посади. В статтях Politico наголошувалося, що Лещенко представляє партію президента України «Блок Петра Порошенка», а отже це є втручанням влади.

Подібні публікації упродовж минулого року виходили і в пропагандистських  російських медіа, зокрема програмі Дмитра Кисільова на каналі Росія.

В розмовах з Громадським американські політики-республіканці, які підтримують Трампа, не раз звертали увагу на так зване «українське втручання» на противагу російським хакерським атакам.

Такі закиди в бік України почастішали з ініціативи самого Манафорта навесні цього року після того, як його почали викликати на допит.

Також вони лунають, як контраргумент команди Трампа, коли мова заходить про російське втручання під час виборів США.

Також, напередодні, зять Трампа давав свідчення щодо своїх зв’язків з Росією.

Нагадємо, що Трамп звинуватив Україну в саботажі його передвиборчої кампанії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *