“FOM”: судно-порушник як маркер геополітики

Судно “FOM” систематично вивозить продукцію Кримського содового заводу з Севастополя в порт Дамьєтта (Єгипет). Зараз судно з 2000 тонн кальцинованої соди, виробленої на окупованій території, на підході до порту призначення. Наче дрібниця в системі світової економіки, проте водночас ця ситуація є компонентом геополітики, і тому їй потрібно надавати великого значення.

Судно ”FOM” (imo: 8100624, mmsi: 352264000, Call Sign: HP2793, Flag: Panama) занесене до чорного списку порушників кордону України 27 лютого 2015 року, коли вперше з часу тимчасової окупації українського Криму військами країни-агресора зайшло в окупований порт Севастополь.

З грудня 2016 року судно ”FOM” почало щомісяця регулярно відвідувати порт Севастополь, закритий Кабінетом Міністрів України для судозаходів, де біля причалу терміналу “Південний Севастополь” у Комишевій бухті завантажувалося кальцинованою содою виробництва Кримського содового заводу. Кожна доставка великих партій кальцинованої соди – без оформлення документів українською владою – проводилася в порт Дамьєтта, Єгипет.

Читайте: FOM: налагоджена схема контрабанди соди з Севастополя в Єгипет

Нижче описано поточний рейс Севастополь-Дамьєтта.

14 липня о 5:11 ранку було зафіксовано нетривалий сигнал станції AIS судна під час входу в територіальні води України південніше мису Фіолент. З цього моменту станція AIS судна була вимкнена, щоб приховати незаконний судозахід в окупований порт українського Криму.

19 липня о 9:00 ранку судно “FOM” зустрів лоцман біля входу в Комишеву бухту і о 9:50 судно пришвартували біля причалу № 227. Тут на борт судна завантажили 2’000 тонн кальцинованої соди виробництва Кримського содового заводу, і 23 липня о 18:00 “FOM” вийшов з окупованого порту Севастополь в напрямку порту Дамьєтта (Єгипет).

25 липня о 20:50 “FOM” прибув на якірну стоянку біля північного входу в протоку Босфор. Капітан судна, як і в попередніх рейсах, вказав владі протоки фейкову інформацію: повідомив, що судно прямує з порту Новоросійськ-рф. Елементарна перевірка в системі реєстрації судозаходів у порти рф підтверджує, що капітан нахабно бреше, і судно “FOM” з 1 січня 2017 року до сьогодні не робило судозаходів у порти країни-агресора (Новоросійськ у тому числі).

25 липня о 21:25 судно “FOM” пройшло протоку Босфор і опівночі з 25 на 26 липня стало на якірну стоянку порту Стамбул, щоб поповнити запаси.

28 липня судно “FOM” пройшло протоку Дарданелли і вийшло в Егейське море. Орієнтовний час прибуття в порт Дамієтта – 1 серпня о 8-00 ранку.

Єгипетський порт Дамьєтта не тільки приймає товари, призначені для Єгипту, передусім це величезний контейнерний хаб, точка перевантаження великих контейнерних ліній. Ми припускаємо, що соду, яку регулярно привозить судно “FOM”, споживають не в Єгипті, а пакують у контейнери і контейнеровозами переправляють в інші місця. Є інформація, що непрямо вказує на одну з країн ЄС як споживача цього товару, що прямо заборонено санкціями США. Сподіваємося, що коли розкриються махінації з вивезенням вантажу з окупованої території України без дозволу наших митних і прикордонних органів, розглядати цю ситуацію будуть комплексно, з участю всіх, хто залучений до процесу, а саме: Кримський содовий завод, який відвантажує свою продукцію, свідомо порушуючи закони України, порт Севастополь, оперуюча компанія, капітан і члени команди судна-порушника, єгипетський порт та його державні чиновники, і, звісно, європейський скупник краденого.

Єгипетський уряд ознайомлений з цією ситуацією, яка, безумовно, виходить за рамки бізнесу і зачіпає міжнародні стосунки. Найближчим часом ми побачимо, як він не на словах, а на ділі ставиться до сучасних світових проблем, бо маленьке судно, що гойдається зараз на хвилях Середземного моря, раптом стало маркером його геополітичних інтересів.

Катерина Яресько

Стаття написана спеціально для сайту psb-news.org

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *