Луганщина переорієнтовує економіку у бік аграрного сектору Про це йшлося …

Луганщина переорієнтовує економіку у бік аграрного сектору

Про це йшлося на відкритій панельній дискусії «Майбутнє Луганщини» у рамках Форуму партнерів «Стратегія розвитку Луганської області на період до 2020 року», який днями відбувся у Києві.

Ініціатором його проведення виступив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

Директор громадської організації «Агенція регіонального розвитку Східного Донбасу» Лариса Бичкова, яка була спікером з цього питання, відзначила, що наразі обласною владою обрано правильний напрям щодо переорієнтації економіки Луганщини з промислового на аграрний сектор, зокрема, в умовах тимчасової втрати багатьох промислових центрів, що залишилися на непідконтрольній українській владі території.

У цьому напряму вже проводиться аналіз ситуації на агроринку, перенаправлення на переробку і налагодження логістичних ланцюгів виходу продукції на зовнішні ринки.

Не менш важливим кроком на шляху до розвитку аграрного сектору є створення Асоціації сільськогосподарських товаровиробників Луганської області, почесним президентом якої нещодавно обрано Юрія Гарбуза. Очільник області вважає розвиток аграрної сфери одним із пріоритетів обласної влади.

«Для мене принципово важливими є три складові: розвиток економіки області, соціальна відповідальність бізнесу та захист дрібних і середніх фермерських господарств від поглинання великими компаніями. Тільки спільними зусиллями фермери зможуть стати конкурентоспроможними на вітчизняному і зарубіжному ринках, відстоювати і захищати інтереси області, налагодити повний цикл виробництва і переробки сільгосппродукції», – зазначив Юрій Гарбуз.

Асоціацією для її членів вже обрані основні напрями діяльності. Серед них – розробка економічного компоненту спільної закупівлі хімічних препаратів, дизпалива, посадкового матеріалу, що дає змогу отримання зниження ціни на ці матеріали, а також консалтинг і навчання та захист інтересів її членів.

За підсумками Форуму Лариса Бичкова зауважила, що Стратегія розвитку Луганщини розроблена та впроваджується своєчасно, що не дозволить повторити так званий боснійський досвід, коли у країні зосередилися на гуманітарній місії, що у підсумку призвело до низького економічного рівня, безробіття та проблем у соціальній сфері.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *